— Vil dere smake, spør driftssjef for Fjellskål Fisketorget AS, Dan Even Fjellskål, og skreller et par reker som han gir til to damer som står og ser på sjømaten som ligger i disken.

— Vi har bare vært i Bergen noen minutter, men vi måtte innom Fisketorget og kjøpe reker. Vi bor i Stavanger nå, men der er ikke fisketorget noe fint, sier Andi Valland og Berit Valland Bjånesø. De forteller at de tidligere har bodd mange år i Bergen.

Helst ville søstrene hatt med seg en av de levende torskene som svømmer rundt i akvariet til Norheimsund, men bestemmer seg for bare å se på dem denne gangen.

— Torskene er fisket i natt. Da vi fikk beskjed om at vi kunne åpne igjen i går, hev vi oss rundt og kontaktet leverandørene våre. Vi har til og med klart å få tak i levende hummer og sjøkreps, sier Fjellskål.

Desinfiserer alt

FILMER: Encho Enchev fra Bulgaria var tydelig imponert over torsken som svømte rundt i akvariet. Her filmer han fisken med mobilen sin.
Jan M. Lillebø

Han synes det er trist at Mathallen har vært stengt så lenge, og sier det er godt å komme i gang igjen.

— Nå får vi bare håpe at løsningen de har fått på plass er gode nok, og at vi slipper å oppleve det igjen. Jeg synes det er rart at det kan skje med et så nytt bygg.

Mathallen ble erklært fritt for skadedyr torsdag ettermiddag. Fredag formiddag ble hallen gjenåpnet i samråd med Mattilsynet og eksperter på skadedyrbekjempelse. Blant de tiltak som er gjennomført for å bekjempe rotteplagene er:

Tetning av bygget.

Gjennomgang og opprydning i alle mulige skjulesteder.

Utplassering av rottefeller.

Omfattende renhold og desinfisering av blant annet alt utstyr og gulv.

— Alt hos oss er plukket fra hverandre, vasket og desinfisert mange ganger. Vi har fjernet alle mulig steder der rottene kan gjemme seg, og vil kun ha hermetikk igjen i diskene når vi stenger for dagen. Vi vil også desinfisere alt hver morgen og kveld, sier daglig leder for Fjellskål Fisketorget AS, Kenneth Fjellskål.

— Vi har hatt økte kostnader med dette, men det er bare noe vi må gjøre. Alt som ligger i diskene hos oss skal være 100 prosent matsikkert.

Tror på Torgets fremtid

Den tiden bygget har vært stengt, har all aktivitet vært overvåket hver natt ved hjelp av sporpulver og kamera. Overvåkingen vil fortsette for å sikre at situasjonen ikke endrer seg.

I tillegg har også kommunen foreslått mer permanente løsninger for å tette igjen bygget.

— Vi beklager igjen de ulemper stengningen har medført, både for leietakerne i Mathallen og for deres kunder. Vi setter stor pris på det samarbeidet vi har hatt med fiskehandlerne for å få løst problemene. Nå ønsker vi alle velkommen tilbake til en grundig rengjort og trygg mathall, sa Anders Bjerke, administrerende direktør i Totalreform torsdag.

ROTTEINNGANG: Her er et av stedene rottene klart å komme seg inn. Nå er den lille åpningen tettet igjen.
Jan M. Lillebø

Diskusjonen om bygget har herjet helt siden åpningen. Bare den siste uken har BTs kommentator Frode Bjerkestrand foreslått å legge ned hele Fisketorget, en eiendomsinvestor har drømt om uterestaurant på toppen, direktøren i Norsk Sjømatsenter har savnet en klar strategi fra kommunen og politikere vil ha byrådsleder Martin Smith-Sivertsen på banen.

— Alt som skjer er en kombinasjon av flere ting. Vi håper nå vi kan få til et tettere samarbeid med dem som drifter og eier Mathallen og Torget. Til tross for alt som har skjedd her, har jeg virkelig stor tro på Torgets fremtid, sier Kenneth Fjellskål.