- Bomben var klar til bruk

Da politiet skulle ransake et hus i en narkosak, fant de det de mener er en bombe i en bag. I garasjen utenfor lå ti kilo dynamitt.

SPERRET: Garasjen der sprengstoffet ble funnet er sikret av politiet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Det ble slått full bombealarm flere steder på Voss torsdag. Til sammen ble 20 personer fra syv bolighus evakuert mens politiet jobbet med å sikre åstedene.

Det hele startet natt til torsdag, da to menn i 20-årene ble pågrepet av politiet i Bergen sentrum, etter en tilfeldig kontroll av en bil. I bilen fant politiet piller og amfetamin, og de ville derfor undersøke boligene til de to pågrepne. Begge er hjemmehørende på Voss.

— Torsdag morgen fikk vi anmodning fra bergenspolitiet om å gjennomføre ransakinger på adresser de to pågrepne disponerer, to hus og en hytte, forteller lensmann Ivar Sindre Hellene.

voss2.jpg

— Fant bombe i bag

I det første huset politiet dro til, i Gjernesvegen, traff de på en kvinne i 20-årene. Etter samråd med bergenspolitiet pågrep patruljen på stedet henne. Deretter gikk de i gang med ransakingen.

— Etter kort tid fant de en bag med en gjenstand som så ut som en bombe. De tok bilder av den, før de evakuerte beboere i hybler i huset, sperret det av og satte ut vaktposter, sier Hellene.

Politiets bombegruppe i Oslo ble kontaktet, og fikk se bildene av gjenstanden i bagen.

— Det de så, gjorde at de bestemte seg for å komme til Voss for å undersøke, sier Hellene.

Øvingsgranat i bil

Ved 16-tiden var bombegruppen fremme på Voss.

— I mellomtiden hadde vi ransaket de to andre adressene. Ved det ene huset fant vi en granat i en bil, og var usikre på om dette var en skarp granat eller en øvingsgranat. Bombegruppen kjørte derfor først hit.

De klarte heller ikke å avgjøre hvorvidt granaten var skarp, og Forsvarets bombegruppe ble derfor tilkalt fra Bergen.

I mellomtiden ble Ringnesveien stengt forbi dette huset. Da Forsvaret kom til stedet, konkluderte de med at det var en øvingsgranat, sier Hellene.

- Klar til bruk

Sammen med politiets bombegruppe dro ekspertene så videre til Gjernesvegen for å undersøke bagen med den bombeliknende gjenstanden.

— Den viste seg å være skarp og klar til bruk med alt som trengs. Bombegruppene fikk desarmert den, sier lensmannen.

Ifølge Hellene var det ikke snakk om noen stor bombe.

— Den var ikke til fare for nabohusene, men kunne nok vært livstruende for folk som befant seg i nærheten, sier han.

EVAKUERT: Det var tidligere i kveld dynamitten ble oppdaget under en ransaking i regi av Voss lensmannskontor i Gjernesvegen. Sprengstoffet ble funnet i en garasje, og politiet betegner det som en hjemmelaget bombe. Syv hus er evakuerte.

— Ustabil dynamitt

Etter å ha sikret den antatte bomben, tok politiet seg inn i den avlåste garasjen til bolighuset.

— Her ble det funnet sprengstoff, både av sivilt og militært merke. Til sammen er det snakk om rundt ti kilo, sier Hellene.

Sprengstoffet ble betegnet som ustabilt, og ekspertene mente det kunne være fare for eksplosjon. 20 naboer i syv hus ble derfor evakuert.

Klokken kvart over 12 i natt ble sprengstoffet fjernet og dynamitten kjørt på lager.

Politiet erklærte da området for sikkert og de evakuerte ble informert om at de kunne vende tilbake til hjemmene sine.

- Narkopågripelse

De opprinnelige pågripelsene som utløste ransakingen skjedde i Bergen sentrum natt til torsdag.

— En bil ble stoppet i en tilfeldig kontroll ved firetiden. De to i bilen hadde en mistenkelig oppførsel, og patruljen valgte å ransake bilen. Der fant de noen narkotiske tabletter og en litt større mengde amfetamin, sier politiadvokat Sylvia Myklebus.

Politiet ville, som vanlig er i narkotikasaker, ransake hjemmene til de to, og ba politiet på Voss om hjelp til det.

— Der ble det altså funnet både en bombe og sprengstoff. Bomben ble funnet i en leilighet der begge de to siktede mennene skal ha tilhold. Det skal også være de som disponerer garasjen der sprengstoffet ble funnet, sier Myklebust.

Politiet mener at kvinnen som ble pågrepet i leiligheten på Voss også var med på turen til Bergen og har tilknytning til den beslaglagte narkotikaen. Alle tre er siktet etter narkotikaparagrafen. Så langt har politiet ikke formelt siktet dem for befatning med bomben og sprengstoffet.

— Vi må først høre hva de sier i avhør om tilknytning til det, sier Myklebust.

De siktede har sittet i avhør fredag.

— De er ennå ikke helt ferdige, sier Myklebust ved 15-tiden. Hun vil i løpet av kvelden avgjøre om de tre skal fremstilles for fengsling.

— Det er også snakk om at det kan være funnet enda mer sprengstoff i huset på Voss, så det kan være vi må ransake enda grundigere der, sier Myklebust.

Beboere sendt på hotell

De evakuerte naboene på Voss ble innlosjert på Park Hotell.

BT har snakket med flere av de 20 evakuerte, som ikke opplevde hendelsen som spesielt skremmende.

— Jeg opplevde det ikke som dramatisk. Politiet kom på døren og ba oss reise på hotell. De har vel forskrifter de må følge ved sånne funn, sier en nabo.

Han har oppfattet personene som bor i huset som ordentlige folk.

— Det har ikke vært noe bråk med dem som jeg har fått med meg, sier han.

En av de andre evakuerte synes i ettertid det er ekkelt å tenke på hva som skal ha vært oppbevart i garasjen like i nærheten av hjemmet deres.

— Vi så at det sto politibiler utenfor huset, og at noe skjedde. I halv elleve-tiden kom politiet på døren og forklarte situasjonen. Da reiste vi ned til en datter som bor i nærheten og overnattet der. For oss var det helt udramatisk, men det er skummelt å tenke på hva som befant seg i garasjen, sier kvinnen.

Publisert: