FAMILIETRE: Celine (15), Elisabeth (22), Fabian (17), Gabriele, Petter og Hans-Petter (12) Falck gir bort en hard julepakke til kommunen Newcastle.
RUNE STØLÅS

Hvert år siden 1949 har Bergen sendt et juletre til Newcastle, som takk for hjelpen under annen verdenskrig.I år er det et 15,5 meter høyt grantre fra hagen til familien Falck på Fantoft som får det ærefulle oppdraget.

Fotballfelle

Treet har en lei tendens til å fange fotballen til yngstemann i huset, Hans-Petter Falck (12).

SVINSER MED SVANSEN: Gabriele Falck og ordfører Trude Drevland bruker en svans (stor håndsag) til å felle juletreet.
RUNE STØLÅS

— Jeg gleder meg til å få det bort, selv om det blir litt rart. Det har jo alltid stått der, sier han før mamma Gabriele Falck og ordfører Trude Drevland tar tak i hver sin ende av den høyst manuelle og tradisjonsrike sagen og drar av noen symbolske centimeter.Resten av fellingen skjer ved hjelp av motorsag, med og uten ordførerens hjelp.

Verdig avslutning

Eldste datter i huset, Elisabeth Falck (22), hadde i flere år fast jobb med å sette stjerne i toppen av grantreet.

— Vi pyntet treet hver jul, men nå er det blitt for stort. Snart tar det husveggen, så nå ville vi gi treet en verdig avslutning, sier Gabriele Falck.

JULEFERIE: Grantreets første skritt på reisen til Newcastle.
RUNE STØLÅS

— Nå tar treffer det hustaket, roper Trude Drevland spøkefullt idet treet slipper roten og velter.- Ja ja. Kommunen måtte jo ha betalt for det.

HUN SPURTE SÅ, HUN SAGDE SÅ: Ordfører Trude Drevland, kledd for en tøff jobb.
RUNE STØLÅS

Men treet henger som vanlig trygt i en kran. Dette er ren rutine for både kranselskapet og ordføreren.— Jeg har god trening med motorsagen. Jeg gjør jo dette hvert år, sier Drevland.

- Perfekt tre

Hun sier dette treet er det absolutt fineste hun har sett.

— Det er tett, jevnt og har en perfekt høyde. Som høyreordfører gleder jeg meg spesielt til å se det pyntet med blå lys i Newcastle.

I år er det barn fra Storetveit skole som synger og spiser boller sammen med en haug med journalister.

SKOLEBOLLER: Storetveit skole stiller med sangkrefter til markeringen. Her kasserer elevene sin søte belønning.
RUNE STØLÅS