file5z3r3p6vy04mztabeo6.jpg

Før nyttårsaften i fjor kjøpte nordmenn raketter for 300 millioner kroner, viser tall fra Norsk Pyroteknisk Forening (NPB). Omsetningen har gått jevnt og trutt oppover siden forbudet mot styrepinne­raketter trådte i kraft for seks år siden.- Omsetningen har gått opp, skader relatert til fyrverkeri er gått ned, og folk er blitt mer positive til fyrverkeri, sier Anders Sture.

Han er medlem i sekretariatet i NPB og daglig leder i Skandinavias største importør av fyrverkeri, Svea.

- Bruk beskyttelsesbriller

Sture sier de gleder seg over salget, men enda mer over at skadene er gått ned.

- Vi er svært opptatt av sikkerheten, og setter inn flere og flere tiltak for å gjøre bruken av fyrverkeri så trygg som mulig. I år har vi blant annet gode-råd-filmer, TV-reklame, utdeling av beskyttelsesbriller og tennstaver, sier han.

De første årene etter at forbudet mot raketter med styrepinne kom, gikk tallet på øyeskader kraftig ned. De siste årene har det vært på vei oppover igjen. Det beste tipset ekspertene har, er å bruke beskyttelsesbriller dersom du skal håndtere fyrverkeri.

Blant de 17 som skadet øynene sine i fjor, var det ingen som brukte briller. Avdelingsleder Siri Hagehaugen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) mener briller er en billig forsikring.

Tilskuerne kan bli skadet

- I tillegg er det viktig at man følger reglene for hvordan man antenner fyrverkeriet. Gå aldri tilbake til et fyrverkeri for å sjekke om du faktisk har tent på, sier Hagehaugen.

Administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening mener folk må legge forfengeligheten til side, og sette vernebriller på nesen. Så godt som alle typer briller vil hjelpe, mener han.

I tillegg må folk planlegge oppskytingen godt, for å unngå skader på tilskuere. I fjor ble totalt 36 personer skadet av fyrverkeri, halvparten av dette var øyeskader.

- Hvis du først begynner å tenke på dette fem minutter før midnatt, er det for sent. Underlaget må være stødig og man bør tenke på hvor mye folk som står i nærheten. Selv vegrer jeg meg for å ta barna med ut i en park der folk står tett. Ofte er det tilskuerne som blir skadet, sier Kalheim.