Som aktive kulturbrukere har Lars Audun Brakestad og konen Siren Nilsen hatt mange fine konsertopplevelser, også hos Opera Bergen på noen av deres tidligere utendørsoppsetninger.

La Traviata har de imidlertid aldri sett, og hadde derfor gledet seg til å se oppsetningen.

Brakestad er imidlertid avhengig av en stor, elektrisk rullestol som veier over 250 kilo. Derfor pleier de alltid å forhøre seg om tilgjengeligheten før de bestiller billetter.

— Jeg sendte en e-post til Opera Bergen forrige helg, og fikk svar tilbake om at det var umulig med rullestolen på grunn av fremkommeligheten, sier Brakestad.

Glad i opera

Opera Bergens oppsetning av La Traviata ble spilt i det gamle, nedlagte blikkvalseverket på Laksevåg.

Brakestad har forståelse for at det kan være krevende i spesielle lokaler å få til god fremkommelighet, men anbefaler kulturarrangører å orientere seg om hvilke løsninger som finnes for rullestolbrukere.

— Det finnes både ramper og lifter som kan brukes som midlertidige løsninger, sier han.

De siste årene har kulturopplevelser blitt viktigere for ekteparet.

Sammen med konen går han jevnlig i Grieghallen og på DNS. De er spesielt glad i opera, da de begge har vært aktive i kor.

— Før jeg ble syk, gikk jeg på fjellet. Nå blir det færre og færre ting jeg kan gjøre. Da blir kulturopplevelsen svært viktige. Man innser at tiden er knapp og at man ikke lever evig, sier Brakestad.

Mange rullestoler på konsert

For tre og et halvt år siden fikk han diagnosen ALS, tidligere kjent som muskelsvinn. Sykdommen fører til at muskelfunksjoner i kroppen sakte forsvinner. I dag er Brakestad avhengig av rullestol og hjelp til å puste. Han klarer seg imidlertid fortsatt bra med god hjelp av konen og en spesialrullestol.

— Vi kommer greit inn i Grieghallen og på DNS. På kino har vi gått en del før, men vi er litt bekymret for at rullestolen er litt for lang nå, forklarer konen, Siren Nilsen.

På de stedene hvor det er god rullestoltilgang, er det vanligvis godt med rullestolbrukere, forklarer de.

— På opera i Grieghallen er det alltid fullt med rullestoler, sier Brakestad.

- Ikke pålagt noe

Han er usikker på hva kulturarrangører er pålagt når det ikke er offentlige arrangementer, men har opplevd at kommunen ved noen av sine arrangementer har hatt gode midlertidige løsninger.

Produsent og kunstnerisk leder i Opera Bergen, Anne Randine Øverby, mener de har skrevet tydelig på nettsidene at det ikke er mulig å komme til med rullestol på den siste oppsetningen.

— Jeg ønsker selvfølgelig at flest mulig skal få oppleve våre oppsetninger, men så lenge vi ikke har støtte fra verken stat, fylke eller kommune, er vi ikke pålagt noen ting, sier hun.

Hun planlegger ikke nye oppsetninger i lokalet, til tross for gode anmeldelser av den siste operaen.

— Jeg kommer ikke til å sette opp flere operaer i Bergen nå før vi får offentlig støtte, sier hun.