Få voldtektsmenn blir tatt

Siden i fjor har 19 kvinner anmeldt overfallsvoldtekter eller forsøk på overfallsvoldtekt i Bergen. Bare tre antatte gjerningsmenn er tatt.

Publisert Publisert

ETTERFORSKES FORTSATT: I januar i år ble en 16 år gammel jente voldtatt på denne gangstien i Åsane. Ingen er mistenkt i saken. Foto: RUNE SÆVIG

iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Klokken er omtrent 19 en januarkveld i år, da en 16 år gammel jente går av bussen i Åsane. På en gangvei på vei hjem fra busstoppet treffer hun en ukjent mann. Han tar kontakt og ber jenten om hjelp til noe, før han dytter henne i bakken og voldtar henne. Jenten beskriver mannen som 30–40 år gammel, med tyrkisk eller spansk utseende.

Da anmeldelsen kommer inn, setter politiet i gang etterforskning og ber om tips. Men i dag, mer enn et halvt år senere, er fortsatt ingen mistenkt i saken. Hvis ikke nye spor dukker opp, ender saken etter alt å dømme som én i rekken av overfallsvoldtekter: Henlagt på grunn av manglende opplysninger om gjerningsmann.

Én dømt

Av voldtekter som er blitt anmeldt i Bergen i 2010 og frem til midten av august i år, er 19 av dem karakterisert som overfallsvoldtekt eller forsøk på overfallsvoldtekt.

Ti av saken er henlagt med begrunnelse i manglende opplysninger om gjerningsmann. Ytterligere fire er henlagt av andre årsaker. I bare tre saker mener politiet å ha funnet en gjerningsmann: Én er dømt, mens to andre saker er sendt til statsadvokaten for vurdering av tiltale.

Hordalandspolitiet har siden i fjor ført en egen statistikk over anmeldte overfallsvoldtekter. Enkelte fellestrekk peker seg ut, ifølge Morten Ørn, leder for analyse— og registerseksjonen i Hordaland politidistrikt:

— I de fleste sakene er det alkoholberuselse med i bildet, og fornærmede har i noen saker problemer med å forklare hva som egentlig har skjedd. De fleste sakene skjer når kvinner er på vei hjem fra en tur på byen eller andre typer fester, skriver Ørn i en e-post. Han har gått gjennom og oppsummert alle de 19 sakene for BT. Politiet har foreløpig ikke opplysninger som tyder på at samme gjerningsmann står bak flere saker.

- Nedslående

Voldtektsofrene er i de aller fleste tilfellene unge kvinner, og overfallene skjer oftest i sentrum. Beskrivelsene av gjerningsmennene er i mange tilfeller vage.

— Det er nedslående at disse sakene er så vanskelige å oppklare, fordi de som har vært utsatt for overfallsvoldtekter har gjennomgått traumatiske opplevelser som kan gi store ettervirkninger. Når gjerningsmannen ikke er tatt, er de gjerne redde for å treffe på ham på gaten. De kommer ikke videre og får ikke bearbeidet det de har vært utsatt for, sier advokat Beate Hamre, som har en rekke oppdrag som bistandsadvokat for voldtektsofre.

Hun bekrefter at en del av ofrene venter med å gå til anmeldelse.

- Orker ikke anmelde

— Overfallsvoldtekter blir som regel umiddelbart anmeldt. Men i andre typer saker kan det ta mer tid. Det ofrene oppgir som grunn, kan være at de har hørt at det å anmelde en voldtekt er en tung prosess. De kan være redde for å ikke bli trodd, eller de vil helst bli ferdige med saken og ikke rippe opp i detaljene ved å fortelle til politiet. Man er i en akutt krise, og orker ikke den ekstra belastningen. Men når tingene roer seg litt ned, er det en del som ombestemmer seg, for eksempel etter å ha vært hos legevakten eller advokat, sier advokat Beate Hamre.

Politiførstebetjent Jens Ekmann i Volds- og sedelighetsseksjonen håper voldtektsofre kan komme over frykten for ikke å bli trodd.

— Vi har plikt til å etterforske anmeldelser objektivt, og må undersøke forhold som peker i begge retninger. Det handler ikke om at vi ikke tror på personer som leverer en anmeldelse, men vi kan ikke gå til retten med en tiltale der bevisene ikke holder, sier han.

Jo raskere politiet kan sette i gang etterforskning, desto større er sjansen for oppklaring, understreker han.

— Biologiske spor forvitrer raskt, og også elektroniske spor viskes ut. Vitners hukommelse svekkes også med tiden. Alle slike momenter øker sjansen for at saken blir henlagt.

STANSET AV NABO: En mann sendte hunden sin etter den angivelige gjerningsmannen da han oppdaget at 27-åringen skal ha forsøkt å voldta en kvinne i denne parken i Sandviken i fjor høst. Foto: SONJA YSTAAS

DNA-JAKT: Etter at en 80 år gammel kvinne ble overfalt i en trappegang i dette området i sentrum og brutalt voldtatt, innkalte politiet flere titalls menn til DNA-testing. En av dem som nektet å gi DNA, viste seg å stå bak både denne og en annen voldtekt.

BLE HØRT: Kvinnen (30) skrek etter hjelp da en mann angrep henne her i krysset mellom Øysteins gate og Sigurds gate i fjor sommer. To menn hørte skrikene og fikk stanset overgrepet. Gjerningsmannen er nå dømt. Foto: TOR HØVIK

Publisert