— Her ser du virkelig at veggen buler utover, sier driftsleder i Bergen brannvesen, Rune Rosenvinge og støtter seg mot den hvite treveggen i første etasje på Sandviken brannstasjon.

Han forteller at veggene buler fordi hele bygningen siger. Men han forsikrer om at det er trygt å oppholde seg på stasjonen. Ved siden av står brannmester og stasjonssjef Knut Smilden og peker på elektriske ledninger som ligger tett i tett oppe ved taket.

— Det ser ikke bra ut. Det elektriske anlegget er forhistorisk og gammelt og bør skiftes ut, sier brannmester Smilden.

Løse taksteiner

Men det elektriske anlegget er ikke det eneste som må gjøres noe med på stasjonen. Listen er lang. Rosenvinge trekker frem ventilasjonsanlegget, avløp, gulv som siger, skorsteiner som blafrer i vinden og ikke minst alle de løse taksteinen. Akkurat nå er brannstasjonen pakket inn i stillaser for å unngå at løse taksteiner faller ned på bakken og treffer noen i hodet.

— Det er på høy tid at det gjøres noe nå. Vi har rapporter som viser store mangler. Taket er første prioritet. Så må det også gjøres noe med gulvene som siger, sier driftslederen.

Det er Bergen kommune som skal ta regningen og det er Bergen brannvesen veldig takknemlig for. For egentlig er det brannvesenet som har hatt ansvaret for å vedlikeholde stasjonen.

— Det er vi som ikke har klart å holde den ved like. Vi har hatt driften på stasjonen siden tidlig 90-tallet. Den gamle modellen med at vi maler og tar forefallende arbeid, holder ikke lenger, sier Rosenvinge.

LEDNINGER: Slik ser det ut i det tekniske rommet på Sandviken brannstasjon.
Gidske Stark

Han forteller at det er et krevende bygg og at de derfor overlot driften av bygget til Bergen kommune i januar i år.

— Vi er veldig glad for at de ville overta ansvaret. De er mer profesjonelle til å drifte dette, sier han.

Han forteller at rehabiliteringen vil koste minst 22 millioner kroner. De har også gjennomført hele tre forskjellige tilstandsrapporter for å få en oversikt over hva som må gjøres med stasjonen.

— Det er mye penger for Bergen kommune og alt må dokumenteres grundig. Beløpet kommer nok heller ikke til å bli noe mindre. Det er lett for at det baller på seg når man først går i gang med rehabiliteringen, sier Rosenvinge.

- Det rister i etasjen under

Sandviken brannstasjon ble oppført i 1903 i kjølvannet av bybrannen i 1901. Stasjonen hadde da blant annet plass til tospent slangevogn, en enspent stigevogn med totalt fire hester og en håndsprøytevogn. I første etasje var det i tillegg til utrykningsutstyr plass til telegrafvakt og kontor til underbrannmesteren. Det fantes også verksted, oppholdsrom, soverom, lager og koksbod. I andre etasje var det høyloft, to sovesaler, spiserom, kjøkken og bad. På loftet var det batterirom, verksted og lager.

I dag er det blant annet tre soverom, gymsal og treningsrom på loftet.

— Vi skulle gjerne hatt et gulv som tåler vektene. Det gjøre det ikke i dag, sier Smilden og viser frem et lite og trangt treningsrom.

— Når de spiller fotball i gymsalen rett bak her, rister det også i etasjen under. Det er ikke særlig bra, legger han til.

Stasjonen ble modernisert og ombygd i 1930 årene. Utviklingen hadde gjort hest og vogn overflødig. Senere har stasjonen vært ombygget og endret innvendig flere ganger. Men den har aldri hatt en så omfattende ombygging som denne som kommer nå. I dag er også brannstasjonen bevaringsverdig.

— I dag er stasjonen lite brukervennlig. Vi gleder oss til å få på plass nytt og bedre brannmateriale og ikke minst nye brannbiler. I løpet av de neste to årene skal alle stasjonen få nye biler, sier Smilden.

- Omfattende prosjekt

Kommunen skal først pusse opp brannmesterboligen slik at brannstasjonen kan flytte inn der mens selve stasjonsbygningen skal tas. Smilden tror restaureringen av boligen vil ta rundt et halvt år. Stasjonen rundt seks til åtte måneder.

JUL HELE ÅRET: Juletreet til Sandviken brannstasjon står klart på loftet. I Bakgrunnen ser du et gammelt vindu med sprekker.
Gidske Stark

— Det er et omfattende prosjekt og det er mye som skal gjøres. Det er en stasjon som absolutt trenger en liten oppgradering. Bygget har sine begrensninger. Det er et lite bygg i forhold til den virksomheten som er der nå. Byggets alder, verneverdi og utforming begrenser aktiviteter ut over dagens, sier utbyggingsdirektør Jarle Kvalvik.

Kvalvik sier at de er helt i startfasen, og at det ikke er bestemt når rehabiliteringen av Sandviken brannstasjon skal gjennomføres. Kommunen holder også på å finne ut hvor mye dette vil koste.

— Den har vært malt og stelt i mange omganger, men nå er det en stund siden sist det er gjort noen større ting. Vi er i god dialog med brannvesenet om hvordan vi skal gjennomføre rehabiliteringen uten å påvirke driften for mye.

Tilbake på Sandviken brannstasjon står Rosenvinge og Smilden og studerer stasjonen og snorkelbilgarasjen.

— Området og stasjonen vil få et løft med denne oppussingen. Det er også viktig at vi fremdeles er her i dette brannsmitteområdet, sier Rosenvinge.

— Jeg håper jeg får se stasjonen ferdig før jeg går av med pensjon om tre år, sier Smilden.

PAKKET INN: Sandviken brannstasjon er pakket inn i stillaser for at ikke løse takstein skal falle ned fra taket.
Gidske Stark