Dette er Bergens hemmelige museum

Dette er trolig Norges minste museum. Så hemmelig at turistene har problemer med å finne det og turistinformasjonen ikke kan fortelle hvor det ligger.

GUIDE: Odd Erik Bostrøm viser rundt Joy Boston og Toni Frank fra Perth i Australia i bakgrunnen i Norges minste museum, Theta-museet.
  • Torunn Aarøy
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Dette er trolig Norges minste museum. Så hemmelig at turistene har problemer med å finne det og Turist-informasjonen ikke kan fortelle hvor det ligger.

Gå gjennom et smalt smau på Bryggen. Før du er kommet helt til enden: Se til høyre. Vend om og finne en smal tretrapp opp i Enhjørningsgården. Da er du der nesten. Men først må du klatre opp to etasjer. Finn den rette døren. Da er du ved Theta— museet, trolig Norges minste museum.

De fleste leter en stund før de går inn i det lille rommet, som er et helt museum.

- Vi er jo et hemmelig museum, sier Odd Erik Bostrøm og smiler.

Han er en av ildsjelene i Stiftelsen Bryggens Venner, som bruker fritiden på å fortelle turis- tene om norsk motstandshistorie.

Interesserte turister

Thetagruppenble etablert i et rom på Bryggen for å sende radiobeskjeder til England under annen verdenskrig. I 1983 ble det åpnet av Kong Olav.

HEMMELIG: Bak denne døren ligger et rom. Og et museum. Det er ikke stort, men innholdsrikt. Og Odd Erik Bostrøm kan fortelle mye om hva som skjedde innenfor disse fire veggene under annen verdenskrig.

Det er ikke mange som dumper tilfeldig innom de små lokalene på Bryggen.- Vi er noen få som bytter på å guide turistene. Mange av dem som kommer hit har lest om oss på forhånd og er veldig interessert i historien omThetagruppen. De har planlagt å komme hit før de kommer til Bergen, sier Bostrøm.

Har du planer om å besøke museet må du planlegge godt. Her er det bare åpent tirsdag, lørdag og søndag klokken 14-16 i sesongen. Ellers må du gjøre en avtale. Ved åpningen klokken 14 på en tirsdag kommer to damer fra USA og en fra Australia. I snitt kommer 20 personer innom museet hver gang de holder åpent i to timer.

- Mange blir overrasket og sier «Jøss, holdt de til her?». De synes det er helt urolig at noen kan ha bodd her og jobbet i motstandsbevegelsen fra dette rommet, sier Bostrøm.

Måtte finne frem selv

Inne på museet har en forsøkt å bygge opp igjen rommet slik det var da unge menn og kvinner bodde og jobbet her inne. Våpen henger på veggen, radiosenderen står fortsatt på bordet. Her finnes det en seng som kan tas ned fra veggen, en komfyr, en sofagruppe og et kamera. Men den eneste originale gjenstanden i rommet er et salongbord som ble funnet på et tysk kontor etter at okkupasjonstiden var over.

Toni Frank fra Perth i Australia vandrer rundt og ser på radiosendeutstyret. Hun slet med å finne frem.

- Jeg spurte Turistinformasjonen om veien, men de visste ikke hvor det var. Så jeg måtte finne det selv ved hjelp av beskrivelsen i guideboken «Lonely Planet». Der står det at det sannsynligvis er like vanskelig å finne dette nå som det var under krigen. Det viste seg å stemme, sier Toni Frank fra Perth i Australia.

Fra ski— og turnmiljøet

Bostrøm kan fortelle henne det hun lurer på. Han kan historien omThetagruppentil fingerspissene. Da han jobbet sammen med motstandsmannen Hagbarth Schjødt på begynnelsen av 1980-tallet ble han spurt om å være med på en kampanje for å skaffe midler til et museum. Da ble interessen forThetamuseetvekket.

Thetamuseet

- Unge kvinner og menn fra ski— og turnmiljøet i Bergen hadde litt radiosendeutstyr da de startet opp i mai 1940. De fikk tak i to profesjonelle telegrafer og skaffet seg viktige kontaktpersoner blant loser på Hurtigruten og blant skipsagenter, forteller Bostrøm.Han legger til:

- Mange av dem reiste over til England flere ganger for å skaffe mer utstyr til radiosendingene.

Navnet «Theta» fikk gruppen fra britene. De delte ut navn etter det greske alfabetet til telegrafsenderne rundt omkring i Europa. Gruppen fikk et stort gjennombrudd da de kunne fortelle britene hvor slagskipet «Tirpitz» lå i 1941.

- Slagskipet «Tirpitz» gikk ut fra Wilhelmshaven i skodde og ingen visste hvor det befant seg. Man regnet med at skipet ville gjøre stor skade. Gjennom alle sine kontakter fikkThetagruppengreie på at skipet lå like ved Trondheim, forteller Bostrøm.

Razzia

Sommeren 1942 ble et av gruppens medlemmer arrestert av Gestapo. Alle aktivitet ble stanset. 17. oktober 1942 gjorde tyskerne en razzia på Bryggen. Den gangen var det ikke noen dør inn til lokalene som var mulig å se fra utsiden. Likevel ble rommet oppdaget ved en tilfeldighet. En råtten gulvplanke i etasjen over rommet kollapset da en tysker trakket på den. Tyskerne oppdaget det skjulte rommet.

- Men her ser dere den mest spesielle innretningen, sier Bostrøm og lukker utgangsdøren foran de tre kvinnene.

På baksiden av den er det et spesielt lukkesystem. Mange av motstandsungdommen brukte ingeniørutdannelsen sin til å få laget dette. En fiffig og livsfarlig innretning for dem som befant seg på innsiden - og utsiden.

- Hvis noen skulle trenge seg inn ville dynamitten i en hylle her inne gå av og alt eksplodere, forteller Bostrøm.

Bygget opp igjen

Dynamitten gikk aldri av da tyskerne fant stedet. Mange mener at det var svært heldig. Ellers ville stor deler av Bryggen ha gått med.

Odd Erik Bostrøm, en av ildsjelene bak museet.

- Jeg er interessert i militær historie og fant dette museet i guideboken min før jeg dro, forteller Joy Boston fra USA.Hun visste om motstandskampen i Norge, men ikke om dette lille museet. Det leste hun om i Lonely Planet før hun dro hjemmefra.

- Jeg hadde bestemt meg for å dra hit, men hadde ikke funnet museet uten kartet i guideboken. Det er viktig at man holder slike museer i hevd, at folk får vite om motstandskampen, sier Joy Boston fra USA.Theta gruppen ble etablert i mai 1940 og var aktiv til sommeren 1942.

Thetagruppensviktigste arbeid var å gi informasjon om tyske sjømilitære bevegelser langs norskekysten.

Riksantikvaren bestemte i 1981 atThetagruppenshovedkvarter skulle rekonstrueres. Gjenlevende medlemmer har assistert Riksantikvaren i dette arbeidet.

Thetamuseetskal gi et viktig bidrag til historien om motstandskampen i Norge og viser også en viktig del av Bryggens nyere historie.Theta gruppen ble etablert i mai 1940 og var aktiv til sommeren 1942.

Thetagruppensviktigste arbeid var å gi informasjon om tyske sjømilitære bevegelser langs norskekysten.

Riksantikvaren bestemte i 1981 atThetagruppenshovedkvarter skulle rekonstrueres. Gjenlevende medlemmer har assistert Riksantikvaren i dette arbeidet.

Thetamuseetskal gi et viktig bidrag til historien om motstandskampen i Norge og viser også en viktig del av Bryggens nyere historie.Theta gruppen ble etablert i mai 1940 og var aktiv til sommeren 1942.

Publisert
BT anbefaler

– Denne restauranten er en attraksjon i seg selv

– Gjestene sluses om bord. Noen tar en runde øl. Her er det ingen promille å miste på de 25 minuttene båtturen tar, skriver BTs anmelder.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Tusenvis av navn på avveie i e-poster. – Etter Vigilo-skandalen burde ikke dette skje.

  2. Bergenstur endte i fyllearresten – to ganger

  3. Her var hele bandet blitt byttet ut. – Provoserende og lite forståelsesfullt.

  4. Har du sluttet å oppdatere deg på krigen i Ukraina? Dette kan være grunnen.

  5. «Fenomenet er så utbredt at det er i ferd med å bli et folkehelseproblem»

  6. Mann på sykehus etter alvorlig voldshendelse. Kvinne i 30-årene siktet.