- Bidragssystemet fungerer ikke

Politikere ønsker å forandre bidragssystemet for å forhindre at mødre kan tjene på hindre barnet å være med far.

VIL HA ENDRINGER: - Vi kan ikke ha et system der samværssabotasje blir belønnet, sier Solveig Horne (Frp). Hun er første nestleder i familie- og kulturkomiteen på Stortinget, og mener bidragsreglene må endres. ARKIVFOTO: OLAV OLSEN, AFTENPOSTEN
  • Kristin Jansen
  • Gerd Margrete Tjeldflåt
  • Astrid Øvre Helland
  • Ingrid Fredriksen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Solveig Horne (Frp), første nestleder i Familie— og kulturkomiteen på Stortinget, mener bidragsreglene må endres.

— Vi kan ikke ha et system der samværssabotasje blir belønnet. Vi trenger en full gjennomgang av bidragssystemet i Norge. Det fungerer ikke godt nok slik det er i dag, sier Horne.

Hun forteller at hun har fått mange henvendelser fra fortvilte foreldre de siste årene.

Les også

"Øyvind" (46) har det meste på stell. Likevel bor sønnen "Christian" (15) hos sin straffedømte mor.

— Frp jobber med et eget forslag som skal utheve forskjellene mellom mor og far i familiesaker i domstolene. Et virkemiddel kan være trekk i barnebidrag hvis den ene parten bevisst motsetter seg samværet retten har bestemt, sier Horne.- Man ser at det er en sterk økning i konfliktfylte familiesaker i domstolene. En løsning kunne være at automatisk delt omsorg var utgangspunktet for forhandlingene, slik at den tilspissede kampen om bidragskronene ikke ble like tøff, sier Horne.

Ønsker like rettigheter

Linda Hofstad Helleland, familietalskvinne for Høyre forteller at også hun er blitt kontaktet av fedre som føler seg urettferdig behandlet.

— Det er viktig for Høyre at vi har et lovverk der far har like rettigheter som mor. Det er jo slik at man tror det er likestilling på dette området, men det er det ikke i praksis.

Hun mener at noe av problemet er at det finnes holdninger i domstolene som tilsier at mor er en bedre forsørger enn far. Det er også Horne enig i.

— Far og mor skal ha like rettigheter, men behandles dessverre ikke likt i rettsvesenet. Derfor blir det ofte en kamp om omsorgen. Mange fedre ønsker å bidra mer i barns liv enn de gjorde tidligere. De norske bidragsreglene er ikke laget ut fra det perspektivet, mener Horne.

— Vi må ta en debatt på dette der vi må se nøyere på fars status som omsorgsperson.

Barnet er viktigst

I gårsdagens BT sa barneminister Inger Marte Thorkildsen (SV) at hun ville gjøre det lettere for barn å nekte samvær med en av foreldrene.

— Det er mye som tyder på at barn ikke høres godt nok i barnefordelingssaker. Barn har rett til å si sin mening og til å bli hørt, sa hun.Helleland understreker også at det viktigste i barnefordelingssaker er at barnet får best mulig omsorg.

— Likestilling er viktig, men i barnefordelingssaker må hensynet til barnet veie tyngst.

- En glemt gruppe

Bidragsreglene er, ifølge postdoktor Katrine Vellesen Løken, laget for å straffe de fedrene som ikke stiller opp for barna sine.

— Det er ikke noe galt med dette i utgangspunktet. Men det kan virke som om noen har glemt at mødre kan benytte seg av seg av dette på en måte som straffer de fedrene som faktisk vil stille opp, sier forskeren på Økonomisk Institutt ved Universitetet i Bergen.

Hun mener en løsning er å sette barnebidraget likt, uavhengig av hvor mye samvær far har med barna.

— Da må man i så fall finne andre ordninger som støtter opp om alenemødrene. Nesten alle offentlige økonomiske ordninger har fordeler og ulemper. Det handler om hvem som er viktigst. I dette tilfellet kan det virke som om vi snakker om en gruppe fedre som er litt glemt, sier Vellesen Løken.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. «Pål», «Øyvind» og «Marius» får ikke treffe barna sine.

BT anbefaler

Irmelin vil leie ut til studenter: – Ingen tar kontakt

Ekspert råder studentene til å se utenfor sentrumskjernen. Det er studentene ikke interessert i, ifølge Studentsamskipnaden på Vestlandet.

LES SAKEN