- Ser turister i dødsfare hver dag

En ny gruppe gjør seg klar til brevandring, dagen etter dødsulykken strømmer turistene til Nigardsbreen.

Publisert Publisert

SOM NORMALT: Turistene strømmer til breen, dagen etter dødsulykken. Her gjør en gruppe seg klar til brevandring. Foto: JO HJELLE

  • Audun Hageskal
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Et tysk ektepar mistet søndag ettermiddag livet etter å ha blitt truffet av en isblokk fra Nigardsbreen, en arm av Jostedalsbreen.

Brefører i Jostedalen breførerlag, Frank Optun Smedegård, var sammen med flere av sine kolleger med på redningsaksjonen under den tragiske ulykken. I dag var han tilbake på jobb.

GITT OPP: - Vi ser folk som bryter sperringene hver eneste dag. Vi prøver å advare og si fra. Jeg har rett og slett gitt opp, sier brefører Frank Optun Smedegård. Foto: JO HJELLE

— Jeg hørte et voldsomt brak og skjønte med en gang at noe var galt. Jeg ringte en kollega og sa de måtte undersøke situasjonen nærmere, forteller Smedegård om gårsdagens opplevelse.

Barnas besteforeldre på vei

Ekteparet besøkte Nigardsbreen sammen med sine to barn på åtte og ti år. Fungerende kommunelege Truls Rogstad, som er leder av kriseteamet, sier til BT at det er uvisst om barna var vitne til selve ulykken.

— De var like ved, men om de hadde sett akkurat det øyeblikket isen falt ned, er usikkert, sier Rogstad.

Barna har tilbrakt natten på hotell sammen med tre fra kriseteamet. Barnas besteforeldre er underveis fra Tyskland og skal etter planen lande i Sogndal klokken 18 i ettermiddag.

— De er fattet, ut fra situasjonen, sier Rogstad.

Brefører Smedegård er ikke overrasket over at en ulykke som gårsdagens finner sted. Daglig ser han turister bryte sikkerhetsvarslene ved Nigardsbreen.

— Vi ser folk som bryter sperringene hver eneste dag. Vi prøver å advare og si fra, men likevel skjer det hver eneste dag. Jeg har rett og slett gitt opp. Hvor nært de går breen, varierer selvsagt, men det virker ikke som om folk forstår hvilke naturkrefter vi snakker om her, sier Smedegård.

Folk bryter fortsatt sperringene

Tauet som fungerer som sperring og skiller nysgjerrige turister fra det farlige området foran breen, ser ikke ut til å virke avskrekkende nok.

Men breføreren mener en vanskelig kan sikre området slik at man fjerner all risiko.

— Hvordan kan man egentlig sperre? Dette er et naturområde og en del av en nasjonalpark. I Norge er det fri ferdsel i utmark. Breen beveger seg i tillegg, så permanente installasjoner, slik som et høyt gjerde, vil være veldig vanskelig å få til å fungere, mener han.

Området foran Nigardsbreen er delt av elven. De guidede turene går på den ene siden, og ekteparet som omkom i går var på denne siden. Et tau sperrer av det farlige området, men ikke alle respekterer sperringene.

På nordsiden av elven går folk fritt fra parkeringsplassen, eller de kan ta båt og så gå det siste stykket til breen. Her har politiet satt opp sperrebånd. BTs journalist på stedet har mandag observert at folk likevel bryter sperringene.

Foreldre setter barns liv i fare

Flere hundre personer var i dag på plass for å besøke den populære isbreen, der turismen går som normalt. Årlig besøker mellom 40.000 og 50.000 breen. Omkring 10.000 av dem deltar på brevandring.

— Et av de verste eksemplene jeg har vært vitne til, var da en familie på tre var her. Foreldrene plasserte barnet i en breåpning med et overheng. Jeg løp bort til dem og sa at det var livsfarlig, og at barnet kunne dø hvis det kom et ras. Svaret jeg fikk var at det skjedde jo ikke dem. Det sier litt om hvilke holdninger enkelte folk har til naturkreftene, sier Smedegård.

Daglig leder i Jostedalen breførerlag, Steinar Bruheim, mener det kunne vært langt flere ulykkestilfeller.

GI KLAR BESKJED: - Jeg tror veien å gå er å informere mer om farene og risikoen, spesielt ved å gå så nær breen, sier Steinar Bruheim, leder av Jostedalen breførerlag. Foto: JO HJELLE

— Det var bare et spørsmål om tid før noe gikk galt. Vi ser tilfeller der breen kalver og folk springer for livet, sier den daglige lederen.

Vil informere bedre

Bruheim forteller at hele breførerlaget er preget etter søndagens ulykke.

— Føler du sikringene er gode nok?

— Vi ser at folk trosser sperringene og går helt inn til brefronten. Siden slike ulykker skjer, så er vel ikke disse sperringene gode nok. Men spørsmålet er hvilke tiltak man kan gjøre i området rundt breene i landet. Nigardsbreen ligger i et naturreservat og er en del av en nasjonalpark. Jeg tror veien å gå er å informere mer om farene og risikoen, spesielt ved å gå så nær breen.

— Hvilken informasjon får de som skal ut på breen på forhånd?

— Det er umulig å vite. Det er godt mulig at den første informasjonen de får, er skiltene som møter dem. I tillegg har vi tidligere informert reiselivsselskap om farene, så turister kan tilegne seg kunnskap der. Men i etterpåklokskapens lys så må man se på disse tiltakene og se om man må gjøre ytterligere.

- Tror breen er ufarlig

Bruheim forklarer at mange tror at breen er ufarlig, fordi den ligger helt i ro. Likevel er risikoen stor ved å komme for nær. Han var selv på jobb i forkant av gårsdagens ulykke.

— Jeg så ikke ulykken selv, og var heller ikke med på redningsaksjonen. Men tre av mine kollegaer var direkte involverte i redningsarbeidet. Det er klart det var en tung dag på jobben for dem, sier Bruheim.

Han var selv med på å hente ut en omkommen etter en lignende ulykke ved Baklibreen for 28 år siden, og vet hvordan det føles. To andre som mistet livet i samme ulykke ble ikke funnet før noen år senere på grunn av de store ismassene som raste ut.

Det samme året omkom også to personer under en kalving ved Nigardsbreen.

— Det er klart det er en dag på jobb man gjerne skulle vært foruten, sier Bruheim.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. - Breer er livsfarlige på sensommeren

  2. Like etterpå skjedde breulykken

  3. Frykter at nye blokker raser ut

  4. - Har ventet på at det skulle skje

  5. - Dette er en forferdelig ulykke

  6. Ektepar omkom i breulykken

BT anbefaler

Drapssiktet student avhørt: – Han har det vanskelig

Mandag fremstilles 19-åringen for varetekt.

LES SAKEN