Nygårdsparken, i går kveld. Et trettitall mennesker er samlet. Om seks dager må de finne seg et annet sted å være. Finne et annet sted å ruse seg.

Nord-Europas største, åpne russcene skal avgå med døden. «Nye» Nygårdsparken skal gjenoppstå. René (25) fra Bergen er klar. Han ser frem til 25. august, dagen da de første anleggsgjerdene kommer opp i forbindelse med opprustningen av parken.

— Det blir en gledens dag for min del. Da slipper jeg det forferdelige kjøret her oppe. Det er for lett å få tak i greier. Hver gang jeg har litt penger mellom hendene, drar jeg opp hit. Nå forsvinner den fristelsen, og da slutter jeg forhåpentlig å ruse meg så ofte, sier han.

KLARE FOR STENGING: Avdelingsdirektør Ola Jøsendal ved Avdeling for rusmedisin i Helse Bergen og stasjonssjef i politiet, Olav Valland, blir begge sentrale når øvre del av Nygårdsparken stenges 25. august.

Frykter flere dødsfall

I går holdt Bergen kommune pressekonferanse om stengingen av parken. 40 års historie som åpen russcene, skal avsluttes.

— For oss er det slik at Nygårdsparken i skandinavisk sammenheng er en helt unik landskapspark. Nå skal øvre del av parken bli tilsvarende nedre del, sa etatssjef Sissel Lerum i grønn etat.

Avdelingssjef for akuttmedisin i Helse Bergen, overlege Guttorm Brattebø, er usikker på hvordan rusmiljøet vil reagere når de første anleggsgjerdene kommer opp førstkommende mandag.

Han forteller at de så langt ikke har fått noen klare signal på hvor miljøet vil spre seg. Likevel er han bekymret for effekten stengingen av parken kan få på statistikken for overdosedødsfall.

— Den eneste betenkeligheten vi har, er at parken har fungert nærmest som et sprøyterom. Miljøet der oppholder seg samlet. Dette har gjort at overdoser lettere er blitt oppdaget av andre, som igjen har varslet oss. Overdosedødsfallene har derfor stort sett skjedd med folk som har vært alene, og ikke i Nygårdsparken. Men en splittelse av dette miljøet vil kunne føre til at antallet overdosedødsfall øker. Jeg tror ikke antallet overdoser går opp, men hvis miljøet deler seg vil det helt klart føre til store utfordringer, forklarer Brattebø.

Ifølge overlegen står helsearbeiderne med et uklart bilde på hvordan situasjonen vil bli etter 25. august. Tidligere har utrykninger i forbindelse med overdoser ofte vært synonymt med utrykning til parken. Om seks dager vil situasjonen endres på dagen.

— Vi vet at stengingen kommer, men utover det må vi bare forholde oss til situasjonen. Vi har vært ute og nærmest intervjuet miljøet, uten å sitte igjen med noe klart bilde av hvor de vil forflytte seg. Men for vår del er det egentlig kun adressen som endres til hvor vi rykker ut, og eventuelt overdosedødsfallene, sier Brattebø.

Når arbeidet starter 25. august, vil anleggsområdet sikres og renses. I tillegg starter jobben med demontering av smijernsgjerdene.

Videre vil det i september bli foretatt grunnundersøkelser, merking og felling av vegetasjon. Samtidig starter rehabilitering av veien mot Hulen.

I perioden oktober til desember vil det bygges et nytt veinett i Flagghaugen-området, parallelt med prosjektering av Langedammen og Knutepunktet.

— Området ved Flagghaugen, også kjent som «narkohaugen», skal blant annet rehabiliteres tilbake til det som var det historiske, slo Sissel Lerum fast.

Gjerder inne området

Fra januar og videre i 2015 blir det gjennomført en avsluttende prosjektering og detaljplanlegging, deretter bygging av de planlagte tiltakene ved Langedammen og Knutepunktet. Sistnevnte vil få både kafé, paviljong og aktivitetsplass med blant annet lekeapparat og bordtennisbord. Prosjektet har foreløpig ingen sluttdato.

Seksjonssjef i grønn etat, Rune Hesjedal, forklarte på pressekonferansen i detalj hvordan parken skal stenges av med sperringer.

— Vi jobber etter prinsippet om at dette er en byggeplass. Derfor vil det langs hovedtraseen og langs Parkveien og Villaveien bli satt opp to meter høye stålgjerder, tilsvarende dem man ser på byggeplasser. Fra Villaveien og mot Olav Ryes vei er det relativt nye gjerder fra før. I tillegg til disse plasserer vi såkalte alpingjerder eller røde plastgjerder langs de som er der i dag. Inngangen fra Hulen og Parkveien blir også stengt under arbeidet, forteller Hesjedal.

Tilbake i Nygårdsparken har en mann og en kvinne begynt å krangle. Noen minutter tidligere gikk hun opp til Flagghaugen for å selge en sykkel. Nå er hun havnet i munnhoggeri. René rister på hodet. Han har frekventert parken mer eller mindre jevnlig siden han var 18 år gammel. Siste sprekk kom før jul i fjor. Nå om dagen går det mest i Subutex og amfetamin.

— Det er alltid noe trøbbel her oppe. Samtidig forstår jeg dem som mener at stengingen har flere negative enn positive sider. Hvem vil ha åpne russcener i sentrum, liksom? Men for min del handler det om å bli rusfri. Da passer det bra at det kommer gjerder her oppe, sier 25-åringen.