St. Paul kirke må bygges om og prosjektet koster noen kroner. Men når orgelet kommer fra Quebec, vil det passe for organister i alle kroppsstørrelser.

For åtteåringen Maxala i Orgelklubben Ferdinand blir det en opptur. Da kan hun lære å spille på pedalene også. Foreløpig dingler beina bare i løse luften.

— Vi er veldig fornøyde med å ha funnet et pedagogisk orgel, som er velklingende og godt, sier Amund Dahlen, organist i St. Paul kirke.

Det første i Europa

Det er sjelden kost at orglene krysser Atlanteren og kommer hit. Derfor vakte det oppsikt i orgelmiljøet da Dahlen og menighetens orgelkonsulent, Anders Johnsson, dro over Atlanteren for å jakte på nye piper. Men i en nedlagt kirke i Quebec fant de lykken i et Casavant med 3000 piper. Det blir det første i sitt slag i Europa.

— Vi må bygge om galleriene for å få plass og håper på god dialog med byggesaksavdelingen, sier Dahlen.

Ifølge en canadisk avisartikkel om orgelet som skal få nytt liv i Bergen, har det tatt fire mann tre uker å demontere det svære instrumentet. Det inneholder titusener av små og store deler og veier ti tonn. Men det er en god deal for katolikkene i Bergen, som har fått det for en symbolsk sum av 10.000 dollar. Et nytt koster halvannen million dollar. Nå er det fraktet til et av Nordens mest berømte orgelverksteder, Åkerman & Lund, som skal gjøre tilpasninger, restaurere og senere montere orgelet.

Ærefullt oppdrag

Markus Trung Kien Nguyen (14) øver messeliturgi, Mila spiller postludium. De skal snart spille på messe i utlandet.

— I juni reiser vi til Klosterneuburg i Østerrike, og deltar på messen der Augustinerkorherrene som har det pastorale ansvaret for St. Paul menighet holder til, forteller Dahlen.

Han er opptatt av kirkemusikkens fremtid, og hvordan man skal klare å rekruttere nok organister. Nytenking og kreative løsninger er tingen, barna er der allerede.

— Vi har fulle hus i St. Paul kirke hver uke med barnekor og orgelspill. Området fra Johanneskirken og klokkespillet der, via oss til ungdomskirken St. Jacobs kan bli Norges mest kirkemusikalske veistubb for barn og unge, sier han.

Denne dagen er orgelkrakken skrudd helt ned for at Mila Franaszczuk (11) i det hele tatt skal kunne nå ned til pedalene. Fra 1. november neste år vil lyden fra orgelet fra Canada fylle kirkerommet. Uansett størrelse på organisten.