— Whoa, er det virkelig så mange som har lest saken? Det hadde jeg aldri trodd, sier psykologistudent Ingrid Selnes Arholm da hun får høre hvor mange som har lest debattinnlegget «Folk forstår ikke psykiske lidelser».

Hun ble inspirert til å skrive innlegget etter at artisten Lene Marlin sto frem og fortalte at hun hadde forsøkt å begå selvmord i begynnelsen av september.

- Flaut å innrømme

— Det er et veldig aktuelt tema, men ofte virker det som om folk ikke forstår hvor alvorlig psykiske lidelser egentlig er, sier Arholm som studerer psykologi ved Universitet i Bergen.

I innlegget peker hun på at psykisk helse er tabulagt, og ofte kan være vanskelig å snakke om.

— Hvorfor er det så vanskelig å snakke om psykiske lidelser?

- Det er ikke så lett å gi et godt svar på det, men mange synes det er flaut å innrømme at de kanskje ikke takler hverdagen. Jeg tror også mange sliter med å innrømme det for seg selv.

- Forstår ikke hvor vanskelig det er

Hun har selv opplevd at nære venninner har slitt psykisk, uten at de ville snakke om det. Arholm tror det er presset om å være perfekt på alle mulige måter gjør det vanskelig å være åpen om nederlag, og at mange derfor ikke snakker om psykiske lidelser som depresjon.

— Vi har det jo så bra i Norge. Ingen vil høre om noen som er lei seg eller har det kjipt, sier hun.

I debattinnlegget trekker hun også frem at det er mange som ikke forstår hvor vanskelig lidelser som depresjon kan være. Gjennom studiene i psykologi og deltidsjobben på Haukeland har Arholm fått bedre forståelse for hvor vanskelig det kan være å slite psykisk, som hun nå ønsker å dele med andre.

— I sommer fikk jeg telefoner fra folk som ikke så noen annen utvei enn å gjøre slutt på livet sitt. Først da forstår man hvor alvorlig og reelt depresjon faktisk er, sier hun.

- Bør utdanne flere psykologer

Arholm håper debattinnlegget kan bidra til mer åpenhet, og at det få flere til å ta bladet fra munnen og fortelle at de har det vanskelig. Etter at innlegget ble publisert har hun fått tilbakemeldinger fra både kjente og fremmede.

— Det har vært en enorm respons. Jeg har fått melding fra folk som bare vil takke meg for at jeg retter fokus mot noe de synes er vanskelig å snakke om.

— Det er også noen som har vært uenige, men det er helt greit. Jeg vil gjerne diskutere med dem, så lenge vi er åpen om temaet, sier hun.

Arholm mener også at regjeringen burde fokusere mer på psykisk helse og utdanne flere psykologer.

— Etter min mening er kunnskap og åpenhet nøkkelen til å fjerne skammen og øke forståelse for psykiske lidelser, sier hun.