Drømmen oppfylt for Zwart

Harald Zwart måtte mase for å få Will Smith og familien til Fredrikstad.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Med «The Karate Kid» har Harald Zwart (45) fått realisert de fleste av sine filmdrømmer. Men han måtte mase for å få Will Smith og kona Jada til kjendispremiere i hjembyen.

Med nyinnspillingen av den snart klassiske filmen fra 1984 har Fredrikstad-regissøren fått innfridd de fleste av drømmene han hadde som nyutdannet fra filmskolen i Amsterdam for 20 år siden. Håpet om suksess i Hollywood har alltid drevet filmskaperen.

— Å arbeide med Will Smith og Jackie Chan og å filme i Kina har realisert tre av mine drømmer. Og nå når filmen har passert den magiske grense på 100 millioner dollar, har jeg fått oppfylt enda en, sier Zwart til NTB.

Måtte mase

Fredag hadde «The Karate Kid» spilt inn om lag 230 millioner dollar, omtrent halvannen milliard kroner og fått strålende kritikk og terningkast fem og seks de fleste steder. Tilbudene om nye filmer renner inn til 45-åringen som har bosatt seg i Hollywood.

Fordi Harald Zwart alltid har en spesiell festpremiere for filmene sine i hjembyen Fredrikstad, er Smith-familien tilbake i Norge bare et drøyt halvår etter sitt forrige besøk som verter for Nobelkonserten i fjor.

Premieren i Fredrikstad er fredag, resten av landet må vente til 13. august.

— Jeg måtte mase en hel del for at de skulle komme, men har gledet meg til å vise menneskene jeg har arbeidet så mye med min egen hjemby, sier Zwart som selv i denne filmen har greid å gjemme en vimpel fra fotballaget FFK i en av scenene.

— Jackie syntes det var hysterisk morsomt at vi måtte ha den med, sier Zwart.

Fra USA til Kina

Sammen med foreldrene, superstjernene Will Smith og Jada Pinkett Smith, møtte tolv år gamle Jaden nordisk presse i Oslo fredag. Strålende opplagt og sammen med filmveteran Jackie Chan, som spiller den andre hovedrollen i filmen, møtte Smith-familien pressen sammen med Zwart og produsent Ken Stovitz.

Nyinnspillingen av eventyrhistorien om gutten som etter et ublidt møte med et nytt miljø lærte kampsport og vant både respekt og vennskap, er satt i en ny ramme.

Jaden Smith spiller tolv år gamle Dre som flytter fra USA til Kina hvor moren har fått jobb. Livet blir alt annet enn lett for gutten, som plutselig er uten venner og etter hvert blir forfulgt av en gjeng gutter fra skolen.

— Vi tenkte at det ikke var nok lenger å la et barn krysse Amerika. Det mest dramatiske vi kunne tenke oss var å sende et amerikansk barn til Kina, og vi ville vise fram dette landet som så mange ennå ikke har besøkt, sier Stovitz.

Beina på jorda

Superstjerneforeldrene Jada Pinkett Smith og Will Smith sørger for at suksessen ikke går til hodet på sønnen.

— Selv om Jaden hadde hovedrollen i den mest sette kinofilmen i premierehelgen i USA, måtte han likevel rydde rommet sitt, så jeg håper han greier å holde beina på jorda, sier Will Smith.

— Problemet mange opplever er at maktforholdene endres dersom barnet i familien er det som sørger for brød på bordet og strøm til lyset. Det har ikke skjedd i denne familien og vil ikke skje på en god stund ennå, ler Will Smith og får støtte fra kona.

Unge Jaden hadde helt grepet på pressen og var fullt i stand til å håndtere både norsk og utenlandsk presse som dekket premieren. Stødig svarte han på alt, fra hvordan det var å spille mot Jackie Chan til hvordan det er å møte jenter etter å ha blitt stjerne.

Chan som lærer

Jackie Chan spiller unge Dres lærer i kung fu. Opprinnelig fra Hong Kong, og med sitt eget stuntselskap, har Chan vært delaktig i filmen også på andre måter enn som skuespiller.

— Denne historien er den samme som jeg opplevde da jeg for 30 år siden kom til USA fra Kina. Og da jeg så at Will Smith var med på dette filmprosjektet, sa jeg ja med en gang, sier Chan som er stolt over at filmen viser mange av de vakreste stedene i Kina.

Publisert