— Her er alle velkommen, sier daglig leder på MO-senteret på Nesttun, Rasmus Litland.

Rundt han jobber folk på spreng for å få på plass alt til i morgen. Miljøterapeut Susanne Trønnes kommer forbi i rosa snekkerbukse og med en drill i hånden. Klokken 12 presis åpner de dørene for brukerne og samarbeidspartnere.

— Det blir veldig spennende. Dette skal være et oppholdssted og en sosial arena for dem som kommer her. Aktivitet og kreativitet står i fokus. Det blir også gratis sykepleiertjenester og personell som gir faglige råd til dem som trenger det, sier Litland.

Få ut informasjon

I andre etasje har allerede LAR på Nesttun flyttet inn med rundt 80 brukere. Der står det møbler i gangene, kontormaterialer og bilder langs veggene. Litland sier de har brukt mye tid på å oppsøke brukere for å fortelle om senteret, og også for å få tips om hvilke tilbud de ønsker.

RYDDER: Sara Taraldsen holder på å sortere mat før åpningen av MO-senteret på Nesttun.
Roar Christiansen

— Vi vet jo alle de som skal komme å hente medisin sin vil stikke innom, men vi er spent på hvor mange andre som vil komme her den første tiden, sier han.

Forrige uke ble det delt ut informasjonsbrosjyrer om MO-sentrene til brukere i Vågsbunnen og i Nygårdsparken. Det samme vil bli gjort i ukene fremover og før parken stenger.

— Jeg har stor tro på at sentrene vil bli brukt, men det er viktig at vi får ut informasjon om de nye tiltakene, sier Camilla Fonnes Haaland, daglig leder for MO-senteret på Wergeland.

Haaland sier de ligger godt an og har alt det vesentlige på plass til åpningen i morgen.

— Da håper vi at de som ønsker å benytte seg av senterets tjenesterkommer innom. I tillegg ønsker vi samarbeidspartnere, og naboer velkommen.

MO-senteret på Wergeland holder åpnet fra klokken 12 til 18. Ifølge Haaland blir det omvising, mulighet til å stille spørsmål og en orientering om hvilke aktivitetstilbud som kan bli aktuelle ved senteret.

— Vi skal ha høyere fokus på veien ut av rusen, og arrangerer et mangfold av aktiviteter både på og utenfor huset.

Tett dialog med naboer

Beboere på Nesttun og på Wergeland har uttrykt stor skepsis til planene om russentrene siden de ble kjent i fjor høst.

— Vi har full forståelse for reaksjonene til naboene, og ønsker en tett dialog med dem. De er velkommen til å ta kontakt med oss. Vi har også levert ut informasjon til naboer og næringslivet i området, sier Haaland.

Det er også opprettet nærmiljøgrupper i Nesttun- og Wergeland-området, for å sikre god dialog mellom naboer og sentrene. I disse gruppene sitter det representanter fra kommunen, politiet, næringsliv og velforeninger.

— Vi skjønner at naboer er bekymret, men vi er enige om at vi nå skal jobbe sammen for å få til dette på en best mulig måte. Disse personene finnes alt i området og det at vi får inn kompetente folk fra kommune og spesialisthelsetjeneste, vil være en berikelse for nærmiljøet, sier Marit Sagen Grung som er ruskoordinator ved Byrådsavdeling for sosial, bolig og områdesatsing.

ÅPNER: Slik ser det ut på MO-senteret på Nesttun tirsdag formiddag. Miljøterapeut Susanne Trønnes jobber på spreng for å bli ferdig til åpningen i morgen.
Roar Christiansen

Hun forteller at nærmiljøgruppene vil fortsette også etter at MO-sentrene er åpne, og at det blir nye møter i slutten av august i forbindelse med stengingen av Nygårdsparken.

Tilbake på MO-senteret på Nesttun holder miljøterapeut Susanne Trønnes på å dra noen dataledninger opp av en eske og lurer på hvor PC-ene til brukerne er.

— Vi kan ikke love at pynteputene er på plass, men huset og de viktigste funksjonene er i alle fall på plass i morgen, sier Rasmus Litland før han haster videre.

KLAR: Daglig leder på MO-senteret på Nesttun, Rasmus Litland gleder seg til åpningen i morgen.
Roar Christiansen