— Det er ikke lenge siden jeg var innom sist, og da så det ikke sånn ut, så dette er ekstrem makeover, sa sosialbyråd Dag Inge Ulstein mandag, da han takket bygningsarbeiderne som jobber på spreng for å gjøre Mottaks- og oppfølgingssenteret på Nesttun ferdig til åpningen 1. juli.

Brukerbestemmelse

Fire av de ansatte ved senteret hadde samtidig sin første arbeidsdag sammen. Mens rør og ledninger som henger løst fra taket skal festes og malingen tørker på veggene, skal de ut i gatene for å snakke med brukerne om hva de vil senteret skal fylles med.

— I dag er det kun LAR på Nesttun i tillegg til frivillige organisasjoner. Dette er en mulighet til å gi et helhetlig tilbud, sier daglig leder for senteret, Rasmus Litland.

I bygget koordineres salg av gatemagasinet Megafon, det blir arbeidstrening og utdeling av LAR-medisin.

— Men vi har ikke en skriftlig meny klar, vi vil høre hva folk er interesserte i. Om det blir turgrupper, musikktilbud eller andre aktiviteter, er ikke klart, men det blir et stabilt og godt drevet tilbud, sier Litland.

SNART KLART: MO-senteret på Nesttun åpner 1. juli, og de ansatte er i gang med å finne ut av hvilke tilbud huset skal fylles med.
RUNE NIELSEN

Stor skepsis

1. juli åpner to MO-sentre i Bergen, på Nesttun og Wergeland. Dette skjer i forkant av stengingen av øvre del av Nygårdsparken 25. august. Skepsisen blant beboerne har vært stor i begge områdene.

Stig-André Normann bor i Minde Alle, like ved senteret på Wergeland og har engasjert seg i å prøve å flytte det til Kanalveien for å skjerme både beboerer og brukere.

Han er fremdeles skeptisk.

— Vi kommer til å fortsette å jobbe med å få det flyttet, men vi får håpe at Dag Inge får rett i at de har kontroll på tingene og at det ikke blir noen negativ belastning på området. Dette berører flere enn dem som bor rett ved, sier han.

- Kom innom

— Her kommer det noe nytt de ikke vet hva er, så det går godt an å forstå skepsisen. Men jeg har tro på at når vi får vist hvem vi er og hva vi holder på med, får vi ufarliggjort det. Folk kommer ikke til å komme i bybanelaster til Nesttun, sier Rasmus Litland.

De ansatte oppfordrer naboene til å komme innom for å snakke med dem om de lurer på noe.

Byråden mener at skepsisen er mindre nå enn i da han startet arbeidet med å planlegge sentrene.

— Folk kontakter oss og spør hva de kan bidra med, og jeg opplever at folk er tryggere. Så vil dagene vise at det ikke var noen grunn til å frykte det nye som kommer, sier Ulstein.

Nærmiljø-tilbud

Hvor mange som vil besøke senteret er fremdeles uvisst. På LAR-utdelingen på Nesttun er det 75 brukere, så det er tallet de ansatte regner med vil komme til dem fra denne gruppen. I tillegg kommer dagpasienter.

— Vi er rustet til å ta vare på dem som kommer, sier Litland.

Alle er velkomne til senteret, men de ansatte regner med at det først og fremst er rusavhengige fra Fana og Ytrebygda som vil benytte seg av dem.

— Men de må ikke tilhøre bydelen. Vi er her for hele målgruppen, som er personer med rusavhengighet, sier Litland.