Her er Facebook-meldingen politiet lot ligge

For to og et halvt år siden fikk moren melding fra noen som visste hva som ble stjålet da datteren Monika døde. Nå er eks-samboeren siktet for drap og tyveri.

Publisert Publisert

MELDING: Denne Facebook-meldingen tikket inn i Kristina Sviglinskajas innboks fire måneder etter datterens død. Politiet fant aldri ut hvem som sendte den, og må tåle kritikk for at de ikke gjorde nok. Foto: Privat

 • Christian Nicolaisen
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

I februar 2012, fire måneder etter at Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død, mottok moren Kristina en opprørende melding.

«Hei, du kjenner meg ikke, og jeg kjenner heller ikke deg. Men jeg syns ikke det gjør noe», skriver den ukjente avsenderen innledningsvis i Facebook-meldingen.

Kjenner til tyveri

Meldingen er skrevet på litauisk, og vedkommende hevder i denne at han vet hvem som drepte datteren hennes.

«De har tatt gull og parfyme av merket Milijon. (...) Ikke ta det personlig. Resten av informasjonen selger jeg for 4.000 LT». Summen tilsvarer circa 10.000 norske kroner.

Monikas mor tok straks kontakt med politiet, og anmeldte forholdet. Da gjorde hun samtidig det klart at hennes tidligere samboer var en av svært få som visste nøyaktig hvor smykkene hennes lå, og hvilken parfyme hun brukte.

Politiet på Sotra ba datakrimavdelingen til Kripos finne ut hvem som sendte meldingen. Bistandsanmodningen ble sendt 15. februar, ifølge BTs opplysninger.

«Mor til jenta har fått melding på Facebook fra en bruker som har presentert detaljer fra jentas leilighet som gjør henvendelsen høyinteressant. Avsender har brukt navnet N.N. [Politiet] ba om bistand til å identifisere motpart i samtalen.», skriver en politioverbetjent i Kripos i en avsluttende rapport datert juli 2012.

Kripos purret på politiet

I rapporten redegjorde han for hvilke grep Kripos har gjennomført for å finne avsenderen. Der kom det frem at en representant for Facebook etter hvert bekreftet at innholdsdata var sikret — men at de måtte ha en formell anmodning fra norsk politi før de kunne utlevere informasjon.

Facebook-representanten skal i juni 2012 ha bekreftet overfor Kripos at meldingen ble sendt fra en pc i Litauen. Han ville imidlertid ikke gi mer informasjon før anmodningen lå på bordet.

Kripos-etterforskeren tok kontakt med politiet på Sotra, og informerte om at politiet i Hordaland måtte skrive den formelle anmodningen.

Noen dager senere purret han, og gjorde det samtidig klart overfor den lokale etterforskningsledelsen at Kripos ville avslutte saken dersom han ikke hørte noe innen to dager.

Tilbakemeldingen skal aldri ha kommet innen fristen. Dermed er det stadig et åpent spørsmål hvem som sendet facebookmeldingen Kripos anså som høyinteressant, får BT opplyst.

Etterforsker varslet

Facebook-meldingen var en sentral del av kritikken fra bergensetterforskeren som varslet internt i januar i år.

I et internt møte med etterforskningsledelsen på Sotra, politiinspektør Sidsel Isachsen og politioverbetjent Rigmor Isehaug, skal Facebook-meldingen ha blitt tema, i tillegg til en rekke andre momenter.

Han mente at etterforskningsledelsen straks måtte ta de grep som måtte tas for å få denne informasjonen fra Facebook.

Som BT har skrevet tidligere, ble kritikken fra den interne drapsetterforskeren avvist. Politiet mente det ikke var grunnlag for å gjenåpne saken.

- Burde vært gjort før

32-åringen som den gang hadde status som vitne, og som nå er drapssiktet, hadde i månedene før dødsfallet vært morens samboer.

Etterforskeren mente at meldingen enten kom fra en som hadde vært på åstedet da Monika døde, eller fra noen som hadde snakket med den eller de som hadde vært der.

I en rapport som i februar i år havnet på politimester Geir Gudmundsens bord, skrev etterforskeren:

«Det foreligger informasjon i saken som kan aktiveres (Facebook-melding fra februar 2012), hvor det er mulig å lokalisere en gjerningsmann eller et helt sentralt vitne som vet hvem gjerningsmannen er. Dette kunne, og burde, ha vært gjort tidligere. Det er en etterforskningsmessig feil at denne informasjonen ikke er hentet ut tidligere. Den vil tilføre saken nye opplysninger.»

I dag, halvannet år senere, legger politiet til grunn at den nå drapssiktede 32-åringen også har forsynt seg av smykker, ringer, Monikas mobiltelefon og andre verdigjenstander fra morens leilighet.

Onsdag blir han fremstilt for varetektsfengsling i Bergen tingrett. Han nekter straffskyld.

BT har onsdag formiddag forsøkt å komme i kontakt med politiadvokat Asbjørn Onarheim, uten å lykkes.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

 1. Etterforskeren fryktet Monika (8) var drept. Sjefene ba ham holde seg unna saken.

 2. - Interne prosesser snakker vi ikke med mediene om

 3. En lukket bedrift

 4. Mener politiet fjernet dokumenter i Monika-saken

 5. Tidligere ordfører: Jeg har aldri klart å legge saken bak meg

 6. - Siktede er ikke konfrontert med DNA-beviset

 7. De varslet om en mistenkelig mann. Siden hørte de ingenting.

 8. Stilte spørsmål ved belte rundt Monikas hals

 9. - Vi burde gått videre med saken

 10. DNA-ekspert: - Politiet kunne ha funnet ham før

BT anbefaler

Tre øyer utenfor Bergen er til salgs. Pris for den dyreste: 20 millioner.

En kort båttur fra Bergen ligger tre øyer for salg. Den dyreste ligger i Lysefjorden.

LES SAKEN