Tirsdag er det ett år siden drap­ene på Valdresekspressen i Årdal. Bussjåfør Arve Kvernhaug og passasjerene Brahim Khouya og Margaret Molland Sanden ble drept da Peter Roy Paul Beak, ifølge tiltalen, angrep dem med kniv og sleggehammer.

31-åringen døde før rettssaken mot ham kom opp. Etter at han kastet seg utfor et tak i Bergen fengsel, ble han innlagt på Haukeland universitets­sjukehus med alvorlige skader. 10. september ble han koblet fra respiratoren, og døde en time senere.

Kontaktet Interpol

Siden da har politiet prøvd å komme i kontakt med Beaks pårørende i Sør-Sudan. Så langt uten å lykkes.

- Kripos har via Interpol sendt en henvendelse til myndighetene i Sør-Sudan med spørsmål om han har familie. Bakgrunnen er at de pårørende skal gis anledning til å forestå begravelsen, sier politiadvokat Jørn Lasse Førde Refsnes i Sogn og Fjordane politidistrikt.

Hittil har det ikke kommet noen respons fra myndighetene i landet, som for tiden herjes av voldelige konflikter.

- Det er sagt at han har kone og fem barn i Sør-Sudan, men det har ikke vært mulig å få bekreftet disse opplysningene. Det kan skyldes at situasjonen i landet er svært ustabil. Foreløpig vet vi ingenting om eventuelle pårørende, sier statsadvokat Magne Nyborg.

Dersom politiet ikke får noe svar i løpet av en måned, blir Beak etter alt å dømme begravet i Bergen.

- Hvis vi ikke kommer i kontakt med pårørende innen utgangen av november, blir det Bergen kommune som må håndtere begravelsen, siden det var der dødsfallet skjedde, sier Refsnes.

Pårørende må betale

Hvis eventuelle familiemedlemmer gir beskjed om at de ønsker at legemet skal begraves i Sør-Sudan, må de selv dekke kostnadene ved transporten, ifølge politiadvokaten.

Heller ikke Beaks forsvarer, advokat Fredrik Verling, kjenner til om den tidligere klienten har pårørende.

- Det er nevnt at han skal ha familie, men jeg har ikke fått noe informasjon fra politiet om det, sier han.

Beak hadde kristen bakgrunn, og vil trolig få en kristelig seremoni hvis han begraves i Bergen.

Etter at han ble pågrepet for drapene, nektet 31-åringen å forklare seg for politiet. Han ville heller ikke snakke med de rettspsykiatrisk sakkyndige, som likevel konkluderte med at han var tilregnelig.

Skulle til Sandviken

Kort tid før han skadet seg i fengselet, ble det besluttet at Beak skulle overføres til Sandviken sykehus. Årsaken var økende bekymring blant de ansatte for Beaks psykiske tilstand. Overføringen skulle skje bare noen dager etter at 31-åringen kastet seg utfor taket.

- Vi har hele tiden ment at dette var en person som burde vært ivaretatt av helsevesenet, har assisterende regiondirektør Leif Waage i Kriminalomsorgen region vest tidligere sagt til BT.

Sør-Sudan har vært rammet av voldelige angrep de siste månedene, etter at president Salva Kiir røk uklar med sin tidligere visepresident. Maktkampen mellom dem har glidd over i en etnisk konflikt som har ført til store flyktningstrømmer. Ifølge nyhetsbyrået AFP er 1,8 millioner mennesker fordrevet, hvorav 450.000 har flyktet til nabolandene.