Denne uken tar Statsadvokatene i Hordaland ut tiltale mot syv menn politiet mistenker har forsynt Bergen med større mengder narkotika.

31. oktober i fjor ble fem menn pågrepet av bevæpnet politi i Arnanipatunnelen.

Gjemt i et reservedekk i en svenskregistrert Saab, fant politiet nær fem kilo amfetamin og rundt 25.000 ulovlige Rivotril-tabletter.

Ytterligere to personer ble pågrepet i kjølvannet av aksjonen.

De syv har siden pågripelsene sittet i varetekt i ulike fengsler i Sør-Norge.

Store deler av tiden har de ikke kunnet kommunisere med hverandre. Likevel skal en 33-åring, som politiet anser som en av hovedmennene, ha kommet med trusler mot en av de andre siktede i saken.

«Ikke snakk for mye, ellers blir du drept», skal ha vært beskjeden fra hovedmannen til albaneren (25), som var blant de fem som ble tatt i tunnelen i fjor høst.

Torpedodømt bergenser

Beskjeden skal ha blitt overlevert i vår, gjennom en annen innsatt som tilfeldigvis ble kjent med 33-åringen bak murene.

Mannen, som er en tidligere straffedømt bergenser i midten av 20-årene, satt på dette tidspunktet fengslet, mistenkt for torpedovirksomhet.

Etter å ha blitt overført til samme fengsel som albaneren, skal bergenseren ha videreformidlet meldingen.

Albaneren skal da ha blitt svært opprørt og redd, og tok kontakt med sin advokat, som igjen varslet politiet.

Da politiet konfronterte 33-åringen med trusselpåstandene, stilte han seg uforstående. Det forteller mannens advokat, Johannes Wegner Mæland.

- Han nekter for å ha kommet med disse truslene, og sier at han ikke engang visste hvilket fengsel denne personen satt i. Han ble sjokkert da politiet konfronterte ham med påstandene, sier Mæland.

Drapssak i Sverige

Den nå torpedodømte bergenseren som skal ha overlevert drapstrusselen, har også avvist påstandene.

Drapstrusselen skal ha blitt fremført ikke lenge etter at skåningen Faton Balaj (31) ble funnet drept i et skogholt i Hörby i Sør-Sverige i slutten av mars i år.

Som BT har skrevet tidligere, er drapssaken blitt satt i sammenheng med den mislykkede narkotransporten til Bergen.

Balaj skal ha tilhørt samme miljø som flere av de narkosiktede, og svensk politi har også vært i Norge for å gjennomføre avhør. To menn er siden tatt og siktet for drapet. Den ene av disse skal ha bodd og arbeidet hos den narkosiktede 33-åringen.

— Avhørte offerets bror

Rettssaken mot de syv narkosiktede mennene er forhåndsberammet til januar neste år.

I innledende avhør forklarte flere av dem at de kom til Bergen for å jobbe. Etter hvert skal de delvis ha innrømmet at formålet med turen var å selge narkotika.

Ingen av dem erkjenner imidlertid å ha hatt noe med amfetaminbeslaget å gjøre. Etter det BT kjenner til, vil tiltalen også omfatte et større hasj- og pillebeslag som ble gjort i Bergen tre måneder før pågripelsene i tunnelen.

Bergenspolitiet har vært i Sverige for å avhøre flere personer i mennenes omgangskrets. En av dem som er blitt avhørt, er drapsofferet Faton Balajs yngre bror, får BT opplyst.

Førte til kjempebeslag

To uker etter aksjonen i Bergen, slo svensk politi til mot en leilighet i Helsingborg i Sør-Sverige. Der fant de mer enn 150 kilo amfetamin.

Ifølge statsadvokat Måns Björklund, aktor i den svenske saken, er det flere momenter som taler for at det er en sammenheng mellom beslaget i Bergen og 150-kilosbeslaget i Helsingborg to uker senere.

Fire menn ble tidligere i sommer idømt lange fengselsstraffer i Helsingborgs tingsrett. De har anket saken til lagmannsretten.

Statsadvokat Elisabeth Deinboll skal føre saken mot de syv mennene, Hun ønsker ikke å kommentere saken, og viser til at tiltalen ennå ikke er formelt klar eller forkynt.