Slipper å betale for Dung-bilder

Dagbladet har inngått forlik med ektemannen og svigermoren til Dung Tran Larsen.

  • Christian Nicolaisen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

— Det er ikke helt uvanlig at man underveis i en rettssak blir oppfordret til å inngå forlik. Så skjedde også i vår sak, sier sjefredaktør John Arne Markussen i Dagbladet.

I dag møtte han Dung Tran Larsens ektemann (38) og svigermor i Oslo tingrett.

Familien har gått til sak mot en rekke mediehus for det de mener er urettmessig bruk av private bilder av 22-åringen, som forsvant fra sitt hjem i Krabbedalen sommeren 2007.

Droppet pengkravet

Også BT, BA, NRK og TV2 er blitt saksøkt.

VG har imidlertid inngått forlik, som etter det bt.no kjenner til, innebærer en engangsutbetaling til familien på 50.000 kroner.

Dagbladets sjefredaktør slipper imidlertid å betale en eneste krone til ektemannen og svigermoren, som opprinnelig krevde til sammen 270.000 kroner fra osloavisen.

Som del av rettsforliket er nemlig kravet nå frafalt i sin helhet.

— For oss har det vært avgjørende at familien har frafalt sitt pengekrav. Vi kunne aldri ha inngått et forlik som innebar at vi måtte kjøpe oss ut av dette, sier Markussen.

Steile fronter

Dagbladet har gått med på å la være å bruke det ene av to bilder avisen har hatt tilgang til. Det stammer fra bryllupet mellom Dung Tran Larsen og ektemannen.

— Det andre bildet, som vi fikk fra politiet, kan vi fortsette å bruke uten begrensninger, sier Markussen.

— Kunne ikke denne saken ha fått en minnelig løsning før dere måtte møte i retten?

— Når man ender med et forlik som i denne saken, så kan man virkelig lure på hvorfor den i det hele tatt havnet i rettsapparatet. Men vår motpart har stått steilt på det økonomiske kravet inntil i går, sier Markussen.

Aldri opplevd maken

Den mangeårige pressemannen karakteriserer saken som helt spesiell.

— Jeg har jobbet ca. 40 år i mediene, og har lang erfaring med kriminaljournalistikk. Jeg har aldri opplevd maken til denne saken, sier Markussen.

Han mener at søksmålene reiser viktige prinsipielle spørsmål i måten mediene skal forholde seg i savnet-saker.

— Når noen forsvinner og blir borte er det avgjørende at samspillet mellom politi, nabolag, familie og mediene fungerer godt. Jeg har aldri opplevd at pressen er blitt saksøkt av en savnets familie for å ha brukt bilder når man jobber for å finne den som er forsvunnet, sier Markussen.

— Hadde dette søksmålet fått motsatt utfall, ville det ha fått konsekvenser som verken mediene eller samfunnet hadde kunnet leve med, sier sjefredaktøren avslutningsvis.

- Penger ikke viktig

Advokat Arild Dyngeland, som representerer ektemannen og hans mor i søksmålene, sier de er tilfredse med fredagens forlik.

Dette til tross for at pengekravet ble frafalt i sin helhet.

— Det har aldri vært deres intensjon å bli rike på dette. I denne saken har mediene brukt private bilder som mine klienter har tatt, uten å innhente samtykke. Videre har bildene blitt brukt i en spesiell sammenheng som viser begivenheter som etter deres mening ligger langt innenfor det private området, sier han.

— Jeg tror mange vil forstå at man ikke har spesielt lyst til å få livet sitt brettet ut på den måten som denne billedbruken har bidratt til, legger Dyngeland til.

— Vil de kommende søksmålene også kunne løses med forlik?

— Det har jeg ingen formening om. Vi har i alle falll sagt til samtlige at vi er innstilte på å snakke sammen. Det har blitt avvist, sier han.

Var siktet for drap

I forrige uke møtte Dungs svigerfamilie Bergensavisen i retten. Der fremmet de et krav på til sammen 1,7 millioner kroner i erstatning og oppreisning, et krav BA avviste blankt og sågar karakteriserte som absurd og paradoksalt.

Dom i den saken er ventet i neste uke.

Det samlede kravet mot de stevnede mediehusene utgjør etter det bt.no kjenner til rundt seks millioner kroner.

Les også

Tre synske har tatt kontakt

Les også

Dungs ektemann saksøker NR

Dungs ektemann, svigermor, svigerfar og svoger ble høsten 2007 siktet for drap eller medvirkning til drap på 22-åringen. Siktelsene ble imidlertid endelig frafalt to år senere.

Dung Tran Larsen er fortsatt ikke funnet.

FORSVUNNET: Dagbladet får fortsette å bruke ett av bildene som utgjorde stridens kjerne i søksmålet fra Dung Tran Larsens ektemann og svigermor.
Publisert

Mest lest akkurat nå

  1. Smitte blant ansatte ved flere sykehjem i Bergen: – Gode tiltak er iverksatt

  2. Nå er en stor del av Galleriet solgt

  3. Han må stå over

  4. Rushet: Ber bilister være oppmerksomme

  5. Byrådet vil legge Bybanen langs Bryggen

  6. Søker etter de savnede i Movatnet