Innsatte må ut under streik

Innsatte ved Bjørgvin fengsel i Bergen kan bli satt fri hvis de ansatte går ut i streik torsdag.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Det kan gå mot storstreik i offentlig sektor hvis ikke staten og YS Stat kommer til enighet innen meklingsfristen ved midnatt onsdag.

Les også

Storstreiken nærmer seg

Det betyr at Bjørgvin fengsel står uten bemanning, og 90 fanger må ut av soningsanstalten.

— Vi har tatt ut 26 fengselsbetjenter og miljøterapeuter i streik. Arbeidsgiveren har søkt om dispensasjon for 15 av de ansatte, men det har de fått avslag på. Det betyr at det ikke er mulig å ha en forsvarlig bemanning i fengselet, sier Frode Trefall, regiontillitsvalgt i Kriminalomsorgens yrkesforbund.

Bjørgvin fengsel i Åsane er en åpen soningsanstalt med lavere sikkerhetsnivå, og det er ikke de farligste fangene som soner her. Dette var også begrunnelsen da fagforeningen avslo fengselsledelsens søknad om dispensasjon.

— Hvis de utgjør en fare for samfunnet, har de ingenting i et åpent fengsel å gjøre, sier leder Knut Are Svenkerud i Kriminalomsorgens Yrkesforbund til TV 2.

Uaktuelt å løslate alle

Bjørgvin fengsels 90 innsatte må flyttes eller løslates dersom det blir streik i offentlig sektor torsdag, melder TV 2-nyhetene. 15 av fengselets 30 betjenter skal tas ut i streik.

— Vi klarer å holde det gående til fredag klokken 14, men da må vi stenge for godt til streiken er over, sier Harald Åsaune, fengselssjef i Bjørgvin fengsel til BT.

De siste dagene har de ansatte jobbet på spreng med å skaffe plasser til de innsatte. Rundt 20 skal flyttes til andre fengsler. De resterende 70 må løslates.

— Vi har prioritert samfunnstrygghet og forsøkt å finne plasser til dem med lange og alvorlige dommer. Videre har vi sett på individuelle forskjeller som at de innsatte har et sted å bo hvis de slippes ut, forklarer Åsaune.

Han sier det kan skape store problemer for de innsatte å bli sluppet ut på så kort varsel.

Første gang

Så vidt Trefall vet, er det første gang en streik rammer et norsk fengsel på denne måten.

— Dette er en veloverveid handling. Hvis vi hadde tatt ut en høysikkerhetsavdeling ville streiken automatisk blitt avblåst, sier han.

Trefall håper at streiken kan bidra til økt oppmerksomhet både rundt de fengselsansatte og problemene med soningsavviklingen i norske fengsler.

— Nå mente vi det var på tide å komme med en markering som blir lagt merke til, sier han.

Publisert: