Oddekalv slo til mot Rieber

Miljøkrigeren stoppet vogntog. Rieber avviser kritikken.

Publisert Publisert

STENGTE VEIEN: To vogntog måtte snu etter at Kurt Oddekalv aksjonerte i Solheimsviken fredag. Politiet har nå fjernet kjettingen. Foto: GEIR MARTIN STRANDE

iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Se video i vinduet over

Kurt Oddekalv og Norges Miljøvernforbund aksjonerte fredag formiddag mot GC Rieber, som arbeider med å fylle igjen i indre Solheimsviken.

Området innerst i Puddefjorden er forurenset etter år med verftsindustri. Nå ønsker GC Rieber-konsernets Solheimsviken Næringspark å fylle ut området til nytt messeområde.

Men to vogntog med fyllmasse som kom i 10.15-tiden, måtte snu.

Politianmeldelse

Oddekalv og co leverte fredag en politianmeldelse. De hevder at store mengder miljøgifter er i ferd med å spre seg til Puddefjorden og gjennom strømmen til Store Lundegårdsvann.

Arbeidene foregår fra Årstadkaien ved Gamle Nygårdsbro, sørover til motstående pir ved dagens Arenum messesenter.

«NMF har ved selvsyn registrert at giften sprer seg utenfor sikringen, og at sikringen med siltduken som skal hindre spredningen har feilet. Arbeidere bekrefter også at siltgardinen ikke er tett», heter det i anmeldelsen.

Les også

[No available link text]

Bunnslammet innerst i viken skal dekkes til av en såkalt siltgardin, en presenning som henger fra overflaten og ned til bunnen.

Avviser anklagene

Administrende direktør Bjart Nygaard i Solheimsviken Næringspark sier de har gjort alt etter boken. Han har sittet i møte med Fylkesmannensmiljøvernavdeling fredag.

— Dehadde ingenting å sette fingeren på. Vi har gått gjennom alle prosedyrer, hvordan arbeidet skrider frem, sett på video og de har fått kopi av alle logger, sier Nygaard.

Han sier at aksjonen til Miljøvernforbundet ikke har ført til store forsinkelser.

— Kommer de igjen, blir det en politisak, sier Nygaard.

«Ikke funnet noe galt»

SeksjonssjefKjell Kvingedal hos Fylkesmannen bekrefter har de ikke har funnet noe galt.

— Det er vår foreløpige tilbakemelding til politiet. Men vi tar tvilen til Kurt på alvor og skal følge opp utover. Vi kommer til å ha dialog med Rieber ukentlig. Både vi og utbyggerne er interesserte å gjøre dette på best mulig måte, og få kapslet inn giften, sier Kvingedal til bt.no.

— I dag har vi gått nøye gjennom alle rutiner opp mot tillatelsen som er gitt. Den nye bunnen er kontrollert med video. Det er kommet en ny bunn oppå den gamle. Den har de nå begynt å fylle på, sier han.

«Alvorlig brudd»

Ifølge tillatelsen skal 50 centimeter sandlag deponeres før dumpingen av stein begynner.

«Dette gjør ikke Rieber i dag. De fyller stein parallelt med sandutlegging», skriver Oddekalv i anmeldelsen.

Han hevder at konsernet torsdag kveld åpnet siltgardinen for å slippe inn en sandbåt.

— Dette er et alvorlig brudd på tillatelsen og vi ber om at tillatelsen må kreves tilbake og at konsernet må slamsuge bunnen i stedet, sier Oddekalv.

I september klaget Miljøvernforbundet på Fylkesmannens godkjennelse av Solheimsviken Næringsparks planer. Klima- og forurensingsdirektoratet opprettholdt vedtaket, men krevde strengere tiltak.

— Siltgardinenskulle gå helt ned til bunnen og det skulle være flere målere. Det var bagatellmessig, sier Bjart Nygaard i Solheimsviken Næringspark.

Publisert