Hun er BT eldste abonnent

107-åringen Johanne Reimers Madsen kan ikke tenke seg en dag uten avisen. Hun blir spesielt begeistret over intervju med helt alminnelige mennesker.

Publisert:

VELKOMMEN: Etter hver bursdagsfeiring sier Johanne Reimers Madsen «velkommen neste år» til gjestene før de går hjem. Foto: EIRIK BREKKE

Jo eldre man blir, jo nærmere kommer gjerne barndommen og oppveksten. Slik er det også for Johanne Reimers Madsen.

I barndomshjemmet på Minde var de fem søsken. Faren, Trygve Reimers, åpnet Reimers Conditori som etter hvert fikk tre utsalg i byen.

Det aller mest kjente lå i Telegrafbygningen. Der spiste bergenserne napoleonskaker og smørbrød i generasjoner, mens de drakk kaffe, eller ordentlig trekke-te, som ble servert med ekstra forsyninger av varmt vann, i tilfellet teen skulle bli i sterkeste laget.

– Vet du hvor mange år du har lest Bergens Tidende?

– Ja, den har vi hatt i mitt barndomshjem fra jeg kan huske.

Hver kveld henger hun frem klærne hun skal ha på seg neste dag. At fargene harmonerer, er avgjørende for Johanne Reimers Madsen når plaggene skal plukkes ut. I dag er hun iført yndlingsantrekket sitt. En lys, lekker selskapsbluse med vakre detaljer og en pen, svart jakke med ditto bukser og sko.

Les også

Den første kriminalsaka i BT: Ein død baby. Ei desperat tenestejente. Ei ny avis som fordømde henne.

Leser BT daglig

– Hvilket forhold har du til BT?

– Jeg leser den hver dag. Jeg følger stadig med på alt som skjer gjennom Bergens Tidende. Jeg holder ikke nogen annen avis, så den setter jeg all min lit til!

Begeistret tar hun imot oss på rommet sitt på Øvsttunheimen. Det er fire år siden hun flyttet hjemmefra og inn på sykehjemmet.

– Jeg er født 4.12.10, så jeg er ikke helt ung lenger, konstaterer Johanne Reimers Madsen med latter i stemmen.

NÆRT: – At jeg følger Bergens Tidende er en god hjelp. Jeg leser det med store overskrifter først, og så kommer det mer detaljer, oppsummerer Johanne Reimers Madsen. Foto: EIRIK BREKKE

Datteren har tatt den månedlige turen fra hovedstaden for å besøke moren.

– Hun er veldig avhengig av avisen og et godt eksempel på en god abonnent. Hun er den eldste her på sykehjemmet, men klarer seg utrolig godt, sier Inger Reimers Berthelsen (79).

Iskald dusj

Hun mener morens sunne og regelmessige livsstil har bidratt til at hun er blitt så gammel.

Hver morgen så lenge hun kan huske, sto nemlig moren opp klokken kvart på syv om morgenen, gjorde morgengymnastikk og tok en iskald dusj. Til frokost drakk hun saften fra en presset appelsin og et glass kokt, kaldt vann. Hver dag gikk hun tur. Den siste gangen Johanne Reimers Madsen var på hytten i Sogn og gikk sine faste turer i bratte bakker, var hun 98 år.

– Er dere ikke fornøyet med hvor mange som holder Bergens Tidende? spør hun.

– Jo da, det går bra nå. Men hva er forskjellig i avisen nå i forhold til før?

– Jeg er svært begeistret når dere intervjuer personer jeg kjenner. At det tas litt mer hensyn til litt mer alminnelige mennesker. Sånn at vi får følge mer med i det daglige. Det synes jeg har forferdelig mye å si i en avis.

– Er det noe du savner i avisen?

– Det kan jo kanskje bli litt mer om personlige ting, det er jeg meget interessert i. Jeg må si at jeg er litt stolt av at vi har hatt Bergens Tidende i så mange år, det sier jo alt.

IVRIG LESER: – Har jeg ikke Bergens Tidende, mangler det noe. Jeg kan ikke si det mer rosende, konstaterer Johanne Reimers Madsen. Foto: EIRIK BREKKE

Lykkelig ekteskap

Før hun giftet seg, arbeidet hun i forretningen til gullsmed Theodor Olsen.

Da barna var små, ble ektemannen syk. Etter at kolonialgrossist Sverre Madsen fikk multippel sklerose, kom en sjåfør i firmaet og kjørte ham til og fra jobb.

– Det var en vanskelig sykdom, men likevel klarte han å ordne med familie og hus. Vi hadde tre barn og det gikk fint, alltid godt humør, slår 107-åringen fast.

Datteren forteller at foreldrene hadde et lykkelig og godt ekteskap. Men moren hadde nesten ingen som hjalp til hjemme med faren, som ikke kunne gå.

– Hun er veldig vennlig mot alle og snakker aldri nedsettende om andre mennesker. Imøtekommende, men samtidig bestemt. Hun vet hva hun vil. Hun har vært veldig sprek og programmert.

Fru Madsen gjør noen dansebevegelser i godstolen.

– Jeg er så gammel at det kan ikke bli så mye som kommer ut fra denne kroppen, sier hun spøkefullt.

Les også

Sjefredaktørens hilsen til leserne: Landet trenger denne bråkete og plagsomme stemmen

Men damen har mer på hjertet.

– En ting vil jeg si til slutt. Bergens Tidende er interessant på alle sidene, sier avisens mest trofaste leser med trykk på de fleste stavelsene.

– Har du sittet og diktet nå, spør datteren.

– Må ha litt moro innimellom, repliserer Johanne Reimers Madsen kvikt.

Publisert: