Forhandler for fullt om kidnappet bergenser

Det jobbes fortsatt på spreng for å få løslatt den 34 år gamle bergenseren som er kidnappet i Jemen.

HOVEDSTADEN: Sanaa er hovedstaden i Jemen. Dette bildet viser gamlebyen.
  • Atle Andersson
  • Magnus Aamo Holte
  • Christina Pletten
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Både UD og FN-organisasjonen UNDP opplyser til bt.no at forhandlingene fortsetter, men de skal ikke ha mottatt meldinger om noe nært forestående gjennombrudd for å få mannen løslatt.

— Arbeidet med å få satt fri 34-åringen pågår for fullt, sier pressevakt Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet (UD).

VG Nett meldte i går kveld at forhandlingene om løslatelse av nordmannen skal ha låst seg.

— Det kan jeg ikke si noe om nå, sier talsmann Trygve Ølfarnes for FNs utviklingsprogram (UNDP) i UNDP Norge. Det er UNDP som er 34-åringens arbeidsgiver i Jemen.

— Hva kan du si om utviklingen i forhandlingene?

Garanterer sikkerheten

— Vi har ikke noe nytt å melde så langt i dag. FN jobber med alle relevante aktører for å få til en løsning, sier Ølfarnes.

Han sier kidnapperne har formidlet at de garanterer for 34-åringens sikkerhet og at han er i god behold.

UDs pressevakt Kjetil Elsebutangen sier at de ikke har mottatt noen ny informasjon om situasjonen for nordmannen.

— Vi jobber parallellt langs flere spor, men det er FN og jemenittiske myndigheter som nå forhandler med om løslatelse av nordmannen. Vi er i tett kontakt med FN og jemenittiske myndigheter, sier Elsebutangen.

Flere eksperter BT har snakket med, tror ikke 34-åringen befinner seg i livsfare etter at han ble kidnappet av en undergruppe av den mektige Obeida-stammen søndag morgen. Undergruppen som kalles al Jalal, skal ikke være knyttet til al Qaida. Denne gruppen forlanger at myndighetene løslater Ali Nasir Hariqdan i bytte for den kidnappede bergenseren. Hariqdan sitter i fengsel, dømt til døden for å ha drept to soldater.

Tar det med fatning

Foreldrene til den kidnappede 34-åringen har ikke hørt fra sønnen mandag. Likevel er de sikker på at han har det bra.

— Intet nytt er godt nytt, slik vi ser det. Informasjonen vi får gjennom FN-systemet tyder på at det går bra med han, sier bergenserens far.

Familien er innstilt på at det kan ta uker og måneder før sønnen blir sluppet fri.

— Men vi tar dette greit, og sov godt natt til i dag. Sønnen vår er en erfaren mann som har reist rundt i verden hele sitt voksne liv. Språkmektig er han og. Dette takler han nok helt fint, sier faren til bt.no.

Vanlig pressmiddel

Nesten to døgn har gått siden han søndag morgen fikk sjokktelefonen fra sønnen, som fra kidnappernes bil fortalte hva som hadde hendt.

Ifølge Midtøsten-ekspert og FAFO-forsker Jacob Høigilt er kidnappinger et ofte brukt politisk instrument i Jemen. De femten siste årene er rundt 200 utenlandske statsborgere blitt kidnappet i Jemen. De aller fleste blir løslatt etter kort tid, og i god behold.

— Som regel brukes kidnappede utlendinger som pressmiddel for å få gjennom lokale politiske krav, sier han.

— Vi har fått en forståelse for at kidnapperne er litt snillere enn i andre steder i verden. Derfor har vi et forholdsvis fattet forhold til dette, i den grad det går an, sier bergenserens far.

Regelmessig kontakt

Et arabiskspråklig nettsted publiserte mandag tre bilder som viser den kidnappede nordmannen (34). Bildene av mannen, som opprinnelig er fra Bergen, viser at han etter forholdene ser ut til å bli godt behandlet.

Han har pledd, hermetisk mat, flere flasker med vann og øyensynlig tilgang til en datamaskin, ifølge tv2.no. De har ikke lykkes i få bekreftet om bildene er ekte.

34-åringen er ansatt i UNDP og har jobbet i Jemen i flere perioder. UNDPs pressetalsmann Trygve Ølfarnes sier at FN er i regelmessig kontakt med bergenseren.

— Han er ved god helse og i sikkerhet, sier Ølfarnes.

FN har opprettet et nært samarbeid med alle de involverte aktørene, inkludert kidnapperne fra Al Jalal-stammen.

— Vi har opprettet et nært samarbeid med alle de involverte aktørene, inkludert stammen som har bortført han. Vi har håp om en snarlig, frederlig løsning, sier Ølfarnes til bt.no.

Fattig område

Jemenittiske myndigheter har også sendt flere høytstående forhandlere til Marib-regionen, hvor mannen holdes fanget, melder Yemen Post.

Området der nordmannen etter rapportene i jemenittiske medier sitter fanget er ett av Jemens aller fattigste og minst utviklede.

Det er FN som leder forhandlingsarbeidet med Al Jalal-stammen, som er en del av den mektige stammekonføderasjonen.

Publisert
BT anbefaler

– De gamle er både eldst og best

Det er en sånn gamlis-konsert dette her, skriver en begeistret BT-anmelder etter Alison Krauss og Robert Plants…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Samboerparet er endelig hjemme etter flykaos: – Den verste turen jeg har vært med på

  2. – Uansett divisjon er det vanvittig vanskelig

  3. Varsler styrtregn: – Været kan endres raskt

  4. Sollaug (76) trudde ikkje ho hadde demens

  5. Drømmeår for intimkirurgen. Tidenes resultat i fjor.

  6. Etterforsker videoer av mann med våpen