– Ingen skal ha Torgallmenningen alene. Den skal være for alle.

Politiet vil ha slutt på at ungdommer helt ned i 14-årsalderen samler seg i sentrum på kveldstid.

Publisert:

SAMLES: Denne uken har ungdommer samlet seg flere steder i byen. Som her på Torgallmenningen i sentrum. Foto: Tor Høvik

Denne uken har politiet ved flere anledninger rykket ut for å spre ungdomsgjenger som har samlet seg i Bergen sentrum og andre steder.

Enkelte av ungdommene har oppført seg på en måte verken politi eller publikum har satt pris på.

– At det kommer såpass mange ungdommer til byen kan ha sammenheng med at det er høstferie, men slik kan vi ikke ha det. Ingen skal ha Torgallmenningen alene. Den skal være for alle, sa operasjonsleder Bjarte Rebnord tidligere i uken.

Flere utrykninger

Da var så mange som 50 ungdommer samlet utenfor Narvesen på Torgallmenningen. Noen av dem fikk pålegg om å forlate sentrum.

Historien gjentok seg dagen etter, og onsdag kveld rykket politiet ut i samme ærend, til kjøpesenteret Oasen i Fyllingsdalen.

Leder Hans-Sigurd Morstøl ved ungdomsseksjonen i politiet sier at ansamlinger av ungdom på offentlig sted ikke er noe nytt fenomen.

– Det har vært noen episoder i det siste, som knuffing og slagsmål. Noen har kommet med ukvemsord mot forbipasserende, og hindret andres bevegelsesfrihet. Da har vi rykket ut og tatt tak i det vi mener er uakseptabel oppførsel.

Les også

Politilederen har nok rett i at det ikke er noe nytt: Lest denne?

Barnevernet involvert

Enkelte av ungdommene har reagert negativt på politiets innblanding. Da er veien kort til politistasjon eller barnevernsvakt.

– Noen sliter med å forholde seg til politiet, og har oppført seg respektløst. De som har vært kranglete, har vi tatt med oss. Hvis du da er under 18 år, blir foreldrene dine kontaktet. Du plikter å rette deg etter de pålegg politiet gir, sier han.

Enkelte ungdommer har denne uken fått pålegg om å holde seg unna sentrum i 24 timer, mens andre har fått tilsnakk og blitt bedt om å dra hjem. Politiet har i løpet av uken satt ut en patrulje på Torgallmenningen, i forebyggende hensikt.

Ikke gjengrelatert

Morstøl ønsker ikke å hausse fenomenet opp, og understreker at det ikke har vært noen alvorlige episoder.

– Det er ikke snakk om at dette på noen måte er gjengrelatert eller noe slikt. Noen av ungdommene har sammensatte utfordringer, og for oss handler det om å møte dem og iverksette eventuelle tiltak før det eskalerer, sier seksjonsleder Morstøl.

FOR ALLE: - Ingen skal ha Torgallmenningen alene. Den skal være for alle, sa operasjonsleder Bjarte Rebnord tidligere i uken. Foto: Tor Høvik

Ber foreldre være obs

Han har en oppfordring til alle foreldre:

– Skaff deg oversikt over hvor barnet ditt er til enhver tid. Ikke la dem henge fritt i byen. Torgallmenningen er ikke noe egnet sted å være i timevis. Disse miljøene er sammensatte, og vi vet at enkelte ungdommer har solgt narkotika der, sier politioverbetjenten.

Mandag denne uken oppsto det bråk i sentrum. Det startet med at en ungdom kastet drikke på en annen ved Sundt-huset. Flere patruljer dro til stedet. Da de kom frem var stemningen bråkete og høylytt. En 16-åring som utmerket seg ble kjørt til barnevernsvakten og anmeldt for ordensforstyrrelse.

– Det skjer sjelden noe dramatisk når ungdommene er samlet, men det blir rett og slett for mange ungdommer som skal tøffe seg og markere seg. Det blir høylytt og bråkete. Det gjør også at andre ungdommer kommer og blir med, da de tror det er noe gøy som skjer. Jeg tror ikke de tenker over konsekvensene av at de er så mange samlet, sa operasjonsleder Rebnord.

Publisert: