OBS-varsel i oktober: Skogbrannfare

I Sogn ble Sivilforsvaret og helikopter tilkalt for å stanse skogbrann lørdag. Søndag formiddag blusset den opp igjen.

Publisert:

STORE STYRKER: Mannskaper fra både brannvesen og Sivilforsvaret kjempet mot skogbrannen i Lavikdalen lørdag ettermiddag. Foto: 2211-tipser

Skogbrannen i Sogn som førte til obs-varselet har blusset opp igjen. Det sier Terje Birkeland i Alarmsentralen til NRK.

– Vi har sendt opp mannskap fra Høyanger. Det er ikke åpne flammer, men det er som en stor glohaug, og vinden får av og til tak, sier Birkeland.

Vaktene som passet på stedet gjennom natten, skal ha hatt kontroll på brannen, og planen var å sende dem hjem i 11-tiden.

Et helikopter stod i beredskap søndag morgen, men ble sendt i retur før brannen blusset opp igjen.

– Østavind skaper tørke

14 dager uten nedbør og mange dager med kraftig østavind har skapt en ganske uvanlig situasjon på Vestlandet. Midt i en av årets våteste måneder, statistisk sett, sender Meteorologisk institutt ut obs varsel fra Hordaland til Trøndelag. Inntil det kommer nedbør av betydning er det lokalt stor gress- og lyngbrannfare.

– Østavind skaper fort tørke vest for vannskillet. På bakken ligger mye tørt løv. Det skal ikke mye til for å antenne branner, sier vakthavende meteorolog Nina Larsgård.

Skogbrannen i Sogn lørdag ettermiddag, utløste obs-varselet.

– Vi pleier å støtte oss til en skogbrannindeks, men denne klarer ikke helt å fange opp tørt vær i kombinasjon med lave temperaturer. Da vi så hva som skjedde i Sogn, bestemte vi oss for å sende ut denne advarselen, sier Larsgård.

Brann i Sogn

Brannen i Sogn ble varslet politiet like før klokken 15 lørdag ettermiddag. I Lavikdalen, en liten mil nord for Lavik ved Sognefjorden, var det oppstått skogbrann. I utgangspunktet brente 7–8 dekar.

Mannskaper fra Høyanger og Hyllestad ble satt inn i slukkingsarbeidet. Kraftig vind skapte vansker.

– Heldigvis blåste vinden riktig retning, bort fra bygninger og folk, sa operatør Frode Eide ved 110-sentralen.

TIL FJELLS: Vinden blåste flammene oppover fra skogen og inn i lyngen oppe på fjellet. Nøyaktig hvor stort område som er brannskadet er uvisst. Foto: 2211-tipser

Krøp til fjells

Brannen krøp i stedet oppover fjellsiden, spredde seg ut og ble etter hvert en lyngbrann. Brannmannskapene gikk løs på flammene med pisk, men fikk ikke kontroll.

Sivilforsvaret ble bedt om å bistå og et slukkingshelikopter ble sendt sørover fra Trondheim.

På det meste kjempet rundt 30 mannskaper mot skogbrannen.

Helikopteret nådde frem i 18-tiden, men ble aldri satt til å slukke. Da hadde bakkemannskapet fått kontroll over flammene. Utover natten skulle brannmannskaper vokte brannområdet fra tre vaktposter.

Vaktlederen på 110-sentralen kunne lørdag kveld ikke si noe om hvordan brannen hadde oppstått.

Januar 2014

Selv om skogbrannfare i oktober ikke er hverdagskost, er det ikke helt uvanlig med tørke og brannfare vinterstid.

I januar 2014 raste etterkrigstidens største lyngbrann på Flatanger i Trøndelag etter en lang periode med tørke og østavind.

Og 18. januar samme år kom brannkatastrofen i Lærdal. Også da var det kraftig østavind.

Meteorologisk institutt sa lørdag at de ville ta en ny vurdering av obs-varselet i dag. Søndag er det klart at varslet blir stående og uken fremover fortoner seg knusk tørr - med unntak av noen millimeter mandag kveld. Meteorolog Larsgård tror brannfaren kan være over om bare noen dager. Mandag kveld vil det regne, i hvert fall i Hordaland.

Superhøytrykket tilbake

Storm-meteorolog Mariann Aabrekk tror skogbrannfaren kan vare lenge.

– Vi får lite grann nedbør mandag, tirsdag og kanskje onsdag, men det er fortsatt østavind og da blir det neppe særlig mye av regnet.

Nedbøren skyldes at det solide høytrykket har flyttet seg østover. Da rykker lavtrykkene nærmere.

Fra onsdag forsterker superhøytrykket seg på nytt og siger vestover igjen. Det betyr enda flere dager med solskinn - og østavind.

– Er det ingen ende på finværet?

– Det er det nok, men slik det nå ser ut vil finværet prege store deler av neste uke og inn i neste helg, sier Aabrekk.

Publisert: