Canada slo USA - Obama tapte to kasser øl

Canada er i hockeyfinalen, og USAs president Barack Obama må på handletur.

Publisert:

KAMPENS ENESTE: Benn Jamie (til venstre) jubler etter at han satte inn kampens eneste mål. Foto: NTB

CANADA-USA 1-0

SOTSJI: Det er blitt en liten tradisjon at Obama og den canadiske statsministeren vedder på OL-kampene i ishockey. Det startet under OL i Vancouver der Obama måtte kjøpe en kasse til kollegaen nord for grensen etter at Canada vant finalen på overtid.

Denne gang hadde de to satt en kasse på både kvinnefinalen og på semifinalen for herrer. Canada vant begge!

Dermed blir det Canada og Sverige som møtes søndag i kampen om OL-gullet.

Ingen revansj

USA fikk altså ikke revansj for sine to finaletap (2002 og 2010) for hockeystorebror nord for grensen.

Canada og Sverige møttes sist i en OL-finale på Lillehammer i 1994, en finale man kanskje husker aller best for et magisk straffeslag av den svenske stjernen Peter Forsberg.

Om den første semifinalen mellom Sverige og Finland var en liten sovepille av en ishockeykamp, var det action fra start mellom naboene fra Nord-Amerika.

Enormt tempo, tøffe taklinger, intensitet, godt spill og gode keepere.

Kampen første store sjanse hadde USAs Phil Kessel da han ble servert pucken rett foran Canadas bur. Men skuddet var for dårlig. Keeper Carey Price reddet sittende på baken.

Canadas Jeff Carter burde ha scoret i kampens første overtallsspill, men selv om buret tilsynelatende så åpent ut, klarte han ikke å få mål. I sekundene før hadde en meget god Sidney Crosby sendt pucken rett i maska til USA-keeper Jonathan Quick.

Vakker scoring

Den andre perioden startet like intenst, og nå tok det bare et drøyt minutt før pucken satt i buret bak Jonathan Quick. Etter et langt canadisk angrep havnet pucken ute hos backen Jay Bouwmeester. Han beholdt oversikten og roen, og la en millimeterpasning ned til Jamie Benn som bare kunne sette pucken bak Jonathan Quick. Canadisk spill av meget høy klasse.

USA var svært nær utligning med et drøyt minutt igjen av midtperioden. Ja, Paul Stastny hadde begynt å juble da han så pucken trille forbi Carey Price, men den trillet også utenfor.

At det sto 1-0 til Canada etter to perioder var helt i orden. Den regjerende olympiske mesteren var hakket hvassere i det meste utpå isen.

USA stokket litt på mannskapet i den siste perioden, og det ga litt ekstra energi. Men langtfra nok. Amerikanerne kom til noen brukbare muligheter, men de største og de fleste hadde Canada. Det var keeper Quick som holdt USA inne i kampen.

De to finalistene Canada og Sverige er begge blitt bedre og bedre utover i turneringen, men det er liten tvil om hvem som er gullfavoritt:

Ishockeyens hjemland Canada.

FAKTA

Sverige – Finland 2-1 (0-0, 2-1, 0-0)

9476 tilskuere

Mål:

1. periode: Ingen. Skudd: 13-10. 2. periode: 0-1 (26.17) Olli Jokinen (Sami Vatanen), 1-1 (31.39) Loui Eriksson (Jimmie Ericsson, Nicklas Bäckström), 2-1 (36.26) Erik Karlsson (Alexander Steen, Daniel Sedin). Skudd: 9-8. 3. periode: Ingen. Skudd: 3-8, totalt: 25-26. Dommere: Konstantin Olenin, Russland og Tim Peel, USA.

Utvisninger: Sverige 5 x 2 min., Finland 2 x 2 min.

USA – Canada 0-1 (0-0, 0-1, 0-0)

11.172 tilskuere

Mål:

1. periode: Ingen. Skudd: 11-16. 2. periode: 0-1 (21.41) Jamie Benn (Jay Bouwmeester). Skudd: 11-12. 3. periode: Ingen. Skudd: 9-9, totalt: 31-37. Dommere: Brad Meier, USA og Kelly Sutherland, Canada.

Utvisninger: USA 2 x 2 min., Canada 3 x 2 min.

Publisert: