— Denne debatten er annerledes. Kvinner står opp for seg selv, de er ikke ute etter å ta noen. Dette er en mer konstruktiv måte å kommunisere på enn vanlig. Denne uvanlige formen tror jeg forvirrer en del menn, sier Haukedal.

Han er psykolog, motivator og foredragsholder. Menneskelige relasjoner er hans fagfelt og han har fulgt #jegharopplevd-debatten med interesse denne uken. Han mener den preges av en dempet og ærlig linje. Historiene er og personlige og kvinnene viser seg frem som det mennesket de er.

Handler om respekt

Men noen menn på Twitter har også gitt uttrykk for at de er forvirret. En mann på Twitter skriver at jenter har kalt ham «ekkel» og «perv» fordi han har invitert dem på kaffe.

— Er det vanskelig å vite hvor grensen går for hva som er greit og ikke?

— Det handler jo i grunnen om å respektere andre, ikke alltid om hva en gjør. Å invitere på kaffe skulle vel gå helt fint hvis ikke vedkommende har noen andre tilbøyeligheter. Jeg håper ikke at dette gjør at menn slutter å invitere på kaffe, sier Haukedal.

— Hva med å klapse noen på rumpen, kan det være omstendigheter der det er greit?

— Når du gjør det signaliserer du egentlig at den andre er et objekt, et stykke kjøtt. Det vil i de fleste tilfeller være over grensen.

Veldreid stykke

— Hva med å plystre etter noen på gaten?

— Som mann sier du at den andre er et veldreid stykke kjøtt. Det er over grensen for de fleste. Jeg tror ikke mange menn hadde likt det heller.

Haukedal mener Norge er på et sidespor, der vi har mistet kontakt med følelsene våre og dermed behandler andre som objekter. Vi er heller ikke så gode på å skjønne hvordan andres følelser og reaksjoner.

— Jeg tror at i vårt samfunn er mange forvirret over hvor grensene går og hvor de skal sette grensene sine for andre.

Råd til mennene

Han understreker at også en del av oss er høysensitive, andre kan ha hatt dårligere opplevelser. Da kan det være at de reagerer på oppførsel som andre synes er helt ok. Samtidig tror han at menn og kvinner har ulike måter å snakke på.

— Mange menn snakker faktabasert, og det oppfattes ikke som en respektfull måte å snakke til folk på. Den måten å snakke på tar ikke hensyn til den de prater til.

— Hva er ditt råd til menn da?

— Da kan det være greit å stoppe opp og prøve å finne grensene på nytt. Trekk dere to skritt tilbake, finn ut hvem dere selv er og hvem dere vil være og hvordan du skal oppføre deg mot folk. Samtidig synes jeg det er viktig at menn er seg selv. Man må kunne slå av en spøk og ta kontakt. Så får man tåle å bli avvist hvis man vil invitere til kaffe. Hvis det blir en negativ opplevelse, er det ikke alltid mannens feil.