De forteller om bilder av triceps, biceps, bryst og magemuskler. De har fått videoer fra gutter som filmer at de løfter tunge vekter, og gutter som presser frem brystet og blåser seg opp foran speilet på treningssenteret.

- Det er nok for å skryte og vise frem kroppen sin. Stort sett er det bare hyggelig, men av og til er bildene ekle, særlig når det er fra folk du så vidt vet hvem er — eller når guttene drar bokseren helt ned på hoftene, slik at du nesten ser alt, sier Elise Hanstveit (18).

- Flørtestrategi

I en fersk undersøkelse fra Berit Skog, førsteamanuensis og forsker ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU har 462 personer mellom 12 og 39 år svart på hvilke bilder de sender på bildedelingstjenesten Snapchat.

Mens bare ti prosent av kvinnene i den kvantitative undersøk­elsen svarer at de sender intime bilder, er det hele 25 prosent av mennene som svarer det samme. Jo eldre de blir, jo flere intime bilder sender de.

-  Det er nok en flørtestrategi, eller for å være morsom. Det er nok en vanlig måte for mange menn å skryte litt på, sier Skog.

Misbruker bilder

Også når mennene har vært på trening, liker de å vise seg litt frem. Mens 31 prosent av kvinnene svarte at de sendte bilder fra trening, var det hele 42 prosent av mennene som gjorde det samme.

- Du signaliserer jo hvilken livsstil du har. Trener du mye, vil du gjerne vise det. Hvis du tar mange bilder av mat, vil du kanskje vise at du spiser sunt. Det handler om imagebygging, sier Skog.

INTIME BILDER: Forsker Berit Skog forteller at menn sender flere intime bilder enn kvinner, og at jo eldre mennene blir jo flere intime bilder sender de.
PRIVAT

— Skummelt

Venninnegjengen forteller at de noen ganger sender treningsbilder, men de mener selv at det er langt ifra så ofte som guttene. De er også svært forsiktige med å sende intime og private bilder.

- Jeg tror jenter vet at det kan være skummelt å dele bilder, og at de derfor gjør det i mindre grad enn guttene. Bildene kan jo bli misbrukt, og vi kjenner til jenter som har sendt toppløsbilder til en person, men som alle guttene plutselig har fått tak i. Det er skummelt, forteller Hanstveit.

Har fått 40.000 bilder

Johnsen forteller at litt flørting går bra, men at man da bør stole på den andre personen.

- Alle vet at man kan ta printscreen av bildene, og lagre dem på telefonen. Det kan fort gå galt, sier hun.

Jentene bruker Snapchat til enhver tid. Hanstveit forteller at hun har sendt over 21.000 snapper, og mottatt nesten 40.000 bilder.

- Man har jo alltid mobilen med seg, og får melding med en gang man har fått en ny snap, sier hun.

Aller flest bilder sender både menn og kvinner i undersøkelsen av grimaser og ansiktsuttrykk - såkalte «selfies».

- Selfien som blir brukt på snapchat pleier jeg å kalle en «gladselfie». I motsetning til «glamselfien» på Instagram som er retusjert og oppstilt, er «selfiene» på snapchat mer impulsive og kreative, sier Skog.

- Ikke les i smug

For foreldre som bekymrer seg for private bilder på avveie, er Skogs beste tips å sette seg inn i Snapchat, slik at man vet hva det dreier seg om.

- Det viktigste er vel å fortelle barna at bildene faktisk ikke forsvinner, og hvilken risiko som er knyttet til det. Det blir feil å smuglese en snap, men man kan gjerne spørre barna hvilke snapper de sender, oppfordrer Skog.

Mer «selfies»

Forskeren tror ikke Snapchat er på vei ut med det første.

- Vi ser at det er en overgang fra tekstbaserte meldinger til mer visuelle meldinger, og «selfien» på Snapchat avspeiler jo den trenden. Her er ikke ting så alvorlig som på Instagram og Facebook; her er det mer humor, sier Skog.

Hun får støtte fra Cecilie Staude som forsker på sosiale medier.

- Rene bildedelingsplattformer har rask vekst og vil nok også ha det i fremtiden. Snapchat er et alternativ for den som ønsker en motvekt til den store «offentligheten», fordi sfæren på Snapchat er mer begrenset, noe vi ser særlig yngre brukere foretrekker, sier høyskolelektoren ved Handelshøyskolen BI.

Jentegjengen har i alle fall ikke tenkt å gi seg med det første.

- Det er gratis å bruke, og veldig gøy, sier Hanstveit.

SNAPPER hver DAG: Madelin Fivelsdal Johnsen, Marthe Holm, Elise Hanstveit og venninnegjengen fra Åsane bruker snapchat hver eneste dag. - Vi sender mest tullebilder med grimaser og sånn, men også hva vi gjør på. Jeg tror alle liker å skryte litt på snapchat, spesielt guttene. Jenter er litt mer forsiktige, sier Madelin Fivelsdal Johnsen.
Marie Havnen
snapchat-grafikk_140110.pdf