Fant nazi-bjelke i taket

Frode Ellingsen fant krigsminne da han skulle pusse opp kjelleren.

Publisert:

KRIGSMINNE: Gjemt i kjellertaket fant Frode Ellingsen denne bjelken, påmalt et nazistisk slagord. Foto: MAGNE FONN HAFSKOR / ÅSANE TIDENDE

Da Frode Ellingsen rev taket i kjelleren, åpenbarte det seg en bærebjelke påmalt det nazistiske slagordet «Kampf ist Leben» («å kjempe er å leve»).

— Jeg ble litt paff da dette dukket opp, sier han til Åsane Tidende.

Under plenen i hagen ligger en bunker, og avisen spør seg om huset i Tjuvikvegen i Bergen kan ha blitt brukt som vaktbu for tyske soldater under krigen. Husets tidligere eier, Kjell-Ove Hordvik, avkrefter dette overfor BT.

— Det var min bestefar som bygget huset rundt 1950. Han brukte materialer fra to tyskerbrakker som nylig var blitt revet, jeg tror de hadde stått ved Kyrkjekrinsen skole. Så bjelken kommer fra en av disse brakkene, sier han.

Kan ha vært vaktbu før

Rådgiver ved Byantikvaren i Bergen, Stein Hevrøy, sier til BT at dette virker sannsynlig.

— Det stemmer nok, det. Huset er nok fra 50-tallet, og det var typisk at man brukte gamle materialer om igjen på den tiden. Det var voldsom materialknapphet etter krigen, sier han.

Men at eiendommen har vært brukt av tyskerne, er det ikke tvil om.

— Det ligger en bunker i hagen, og det har nok vært andre bygg der tidligere. Det kan godt ha stått noe der som kan ha vært en vaktbu, sier Hevrøy til BT.

Trolig observasjonspost

Halvor Sperbund, forfatter av flere bøker om Annen verdenskrig, sier til Åsane Tidende at det forseggjorte slagordet på bjelken kan forklares med at mange soldater var kunstnerisk anlagte. Han mener teksten minner om det som går igjen i tyske rapporter, om kamp til siste mann.

Sperbund tror eiendommen har vært tilknyttet Tellevik kystfort, som ligger ved Nordhordlandsbrua ca. én kilometer unna.

Huseier Ellingsen ønsker å ta vare på nazi-bjelken, og sier til avisen at han håper Tellevik kystfort vil overta den.

Publisert: