KrF avviser bybaneavtale

Dag Inge Ulstein (KrF) vil ikke love byrådet at de skal samarbeide med dem etter valget.

Publisert Publisert

AVVISTE: Dag Inge Ulstein og KrF vil ikke binde seg til den borgerlige masten ennå, til tross for at de fikk lovnad om at byrådet ikke skulle banke gjennom en tunnelbybane før sommeren til gjengjeld. Dette bildet er tatt for ett år siden, da Ulstein og KrF gikk ut av byrådssamarbeidet nettopp på grunn av bybanesaken. Foto: ØRJAN DEISZ

 • Gerd Tjeldflåt
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Byrådsleder Martin Smith-Sivertsen (H) har den siste tiden forsøkt å jobbe frem en løsning for å forene de borgerlige partiene og sentrumspartiene i bystyret.

Forslaget til avtalen ble diskutert i Høyres og Frps bystyregrupper mandag.

Avtalen

Kort oppsummert gikk det ut på følgende:

 • Byrådet lover ikke å sende frem en sak om tunnel-bybane til Åsane før sommeren. KrF og Venstre er sterkt imot en slik tunnelbybane, og vil ha traseen over Bryggen.
 • Til gjengjeld skal Venstre og KrF love å forhandle med byrådspartiene etter valget. De skal først sette seg ned med Høyre og Frp med «mål om å bli enige».
  Les også: Frp godtar avtale

Frp sin bystyregruppe ga mandag kveld sin tilslutning til forslaget. Etter det BT forstår vil også Høyre sine bystyrepolitikere gå med på dette. Venstre er allerede positive. Men:

— Problemet er at for våre tillitsvalgte kan dette forslaget til avtale oppsummeres slik: «at enten samarbeider dere med oss, eller så legger vi frem en bybanesak dere ikke liker». Avtalen inneholder altså mer pisk enn gulrot, sier Dag Inge Ulstein.

Må fronte saker

Ulstein er KrFs listetopp før høstens valg. Han mener det må være mulig å gå inn i en valgkamp og heller fokusere på å finne områder der alle partiene kan stå sammen, uten å måtte binde seg til en slik avtale som dette.

Han sier gruppen har drøftet forslaget til avtalen, og er enstemmige i å avvise den. Ulstein mener hele situasjonen som er oppstått kunne vært unngått av byrådsleder Martin Smith-Sivertsen (H).

— Vi skulle ønske byrådslederen i utgangspunktet hadde holdt løfte han gav til KrF og Venstre om at det ikke skulle bli lagt fram en hastesak rett før valget. I stedet for å bruke skyggen av denne saken nesten som en trussel for å få KrF inn i den borgerlige rekken.

Ikke bare bybane

KrF-toppen sier videre at de ikke ønsker at bybane-saken skal være det eneste premisset for et samarbeid mellom sentrum og de borgerlige.

— Vi har aldri ment at det er noe ultimatum for vår del, men en viktig sak som vil komme opp i forhandlingene, sier Ulstein og presiserer at de fortsatt kan ha et godt samarbeid med Høyre og Frp uten en skriftlig avtale som bekrefter det.

— Vi kan ikke starte forhandlingene før valget.

Kommer sak om bybane

Gruppeleder Dag Skansen (H) sier de lenge har forsøkt å finne en løsning for å håndtere denne saken. Nå konstaterer han at KrF ikke vil gå for avtalen.

— Det må være en plan for dette. Vi vet hvor alle partiene står, og vi vet at dette er vanskelig. Avtalen var et forsøk på å imøtekomme alle partene.

Han bekrefter at Høyres gruppe stilte seg bak avtalen fra byrådslederen.

Skansen er glad for at KrF ikke utelukker noe samarbeid etter valget, men at denne avgjørelsen gjør at bybanesaken fremdeles er uavklart.

— Kommer det en bybanesak før sommeren?

— Ja, det er høyst sannsynlig at det kommer en sak. Det har Høyres og Frps bystyregrupper bedt byrådet om.

Ikke ennå

Byrådsleder Martin Smith-Sivertsen (H) vil ikke bekrefte eller avkrefte om de legger frem en sak før sommeren som skal handle om tunnelbybane under sentrum mot Åsane.

— Når kan du bekrefte eller avkrefte det?

— I løpet av uken.

Han synes det er dumt at KrF kom frem til at de ikke kunne være med på denne avtalen nå.

— Men jeg må ha respekt for at de har sin strategi og sine prosesser.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Weronica (19) ble kvalm og svimmel hvis hun skulle snakke foran klassen. Slik ble hun kvitt frykten.

Tre råd for å bli kvitt sceneskrekken.

Sakene flest leser nå

 1. Her parkerer de gratis – for siste gang

 2. Smitte på fly og skip til Bergen

 3. – Den første presidentdebatten vart det komplette kaos

 4. Advarer om oljesøl på E39 i Fana

 5. Tidligere KrF-ere danner nytt sentrumsparti med Geir Lippestad: – KrF er tapt

 6. – Jeg tror ikke folk skjønner hvor smittsomt korona er