Tid for førjulskos

Julepynt, julekort og julebrus. Skikkelig førjulestemning, altså.

KLIPP OG LIM: Seks år gamle Isabell Mundal (nærmest), Bjørn Emberland (7), mamma Liv Emberland og yngstesønnen Finn (4) koser seg på juleverksted i Gamle Bergen.
PÅ SLØYDEN: Otto James-Olsen hjelper barnebarna Daniel (4) og Diana (8) i snekkervekstedet. - Jeg lager dørskilt, sier Diana.
DUFT AV JUL: Klementiner med nellikpynt hører med til jul. Vilde Viddal (4), Ylva Vik Viddal (6), Liv Berge (6), mamma Vigdis Berge og Inga Thorbjørnsen (6) var blant de mange som koste seg på førjulsarrangementet på Gamle Bergen.
JULESLAGER: Sikker julevinner. Klementin pyntet med nellik.
NISSER: Alice Rongved Dragesund (12 og broren Jonathan (10) hadde vært i snekkervekstedet med pappa Anders Dragesund. Han er tømrer på bymuseet og hjalp små og store med å lage alt fra snøballblinker til smørkniver.
- Jeg vil ha is, sier tre og et halvt år gamle Fanny Spjelkavik Blattmann. Mormor Siren Marit Blattmann forsøkte å overbevise Fanny om at is hører varmere årstider til. Men Fanny fikk is til slutt.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Ute pisker haglbyene. Inne er det lunt, duft av nellikpyntede klementiner og smekkfullt av barn og foreldre i god førjulsstemning.

— Dette er blitt en hyggelig juletradisjon, sier Liv Emberland, en av mange hundre foreldre som søndag er på førjulsarrangement på Gamle Bergen museum.

Klipp og lim

Sønnene Bjørn (7) og Finn (4) er på klipp- og limverksted. - Denne nissen skal bli julepynt på peisen, forteller Bjørn.

Gamle Bergen inviterer til en drøss aktiviteter. Pepperkakelaging, åpne verksteder og nisser på låven, er bare noen av innslagene. Tenning av julegran og fakkeltog i ettermiddagsmørket runder av førjulskosen.

- Utrolig kjekt

— Det er utrolig kjekt å se på alle de flotte småbarnsforeldrene som er så ivrige med ungene sine, sier søster Mary Doyle, en av nonnene på klosteret i Ytre Sandviken.

Hun selger broderte julekort til inntekt for et barnehjem i Polen i Torvsalen. Søster Mary og julekortene er fast innslag på den årlige førjulsdagen i Gamle Bergen.

— Jeg synes det er veldig hyggelig at vi blir invitert til et sånt arrangement i nærmiljøet, sier hun.

Rundt om på bordene i Torvsalen og i butikkene tilbys alt fra aroniasyltetøy til pulsvanter og kandissukker. Og i kafeen står folk i kø for å kjøpe julebrus, julekaker og kortreist julebrød.

Publisert: