Itslearning blir størst i Europa

Bergensselskapet Itslearning kjøper Fronter, og blir det største selskapet i sitt slag i Europa.

Publisert Publisert

BLIR STØRST: Administrerende direktør Arne Bergby i Itslearing blir nå størst i Europa innen digitale læringsplattformer.

  • Kjell Østerbø
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Fronter er den andre digitale læreplattformen i Norge. Samlet får det nye selskapet rundt 400 ansatte, hvorav rundt 80 kommer fra Fronter. De vil samles under merkenavnet Itslearning med en omsetning på rundt 450 millioner kroner. Det gjør dem til det største selskapet i sitt slag i Europa, og et av de fire største i hele verden.

Les også:

Les også

Så mye har de sopt inn på lekse-eventyret

Betalte lite

Itslearning kjøpte Fronter av Pearson, som er et av verdens største forlag med 40.000 ansatte i over 70 land, og børsnotert både i London og New York.

Arne Bergby, som er administrerende direktør i Itslearning, vil ikke opplyse hva de betalte for konkurrenten.

— Men det var veldig lite, sier han.

For Fronter har omsetningen stagnert og selskapet har tapt penger. Det var ingen gullgruve for eierne, samtidig som det var få som kunne overtatt dem.

Les også :

Les også

Tvang frem nytt anbud

Flere kunder

— For oss gir imidlertid Fronter betydelige synergier. Vi får med ett langt flere kunder. Og særlig er Fronter mye bedre etablert enn oss både i Storbritannia og Finland, sier Bergby.

Itslearning er selv ingen pengemaskin, og har tapt penger de siste tre årene.

— Vi har ikke vært spesielt opptatt av lønnsomhet i denne perioden, men brukt alle pengene til å øke bemanningen slik at vi kunne drive med enda mer produktutvikling og samtidig gå inn i nye markeder.

Har ansatt hundre nye

Bergby opplyser at selskapet bare i løpet av siste året har ansatte rundt hundre nye personer.

— Og det er en krevende prosess, sier han.

- Hvilke type mennesker er det dere jakter på?

— Vi jakter på folk som forstår både markeder, teknologi og pedagogikk veldig godt. Og i praksis blir våre nyansatte ofte markedsfolk, ingeniører som er gode på produkt og design,- og pedagoger selvfølgelig. Med kjøpet av Fronter fikk vi nesten 80 velkvalifiserte nye medarbeidere i en jafs, sier Bergby.

USA next

- Hva er det neste store målet for Itslearning?

— Det er å lykkes i USA og få en større brukergruppe der enn i Europa.

Itslearning-sjefen tror det er lettere å få utviklet nye løsninger med en mer omfattende digitalisering av skolehverdagen i USA enn i Norge.

— Å få til en skolehverdag hvor elevene slipper å dra bøkene med seg til og fra skolen sitter nok lenger inne i Norge enn på andre siden av Atlanteren. De store forlagene er sterke motkrefter mot en slik utvikling her hjemme, mens vi tror det er lettere å få det til i USA. Og får vi det først til der, vil det også være lettere å få aksept for det hjemme, sier Bergby.

Forblir i Bergen

Han understreker at størrelse er veldig viktig i det markedet hvor Bergensselskapet nå er blitt størst i Europa.

— Det koster så mye å utvikle det vi holder på med. Derfor blir volum så viktig. Vi er derfor nødt til å gjøre de største satsingene utenfor Norge, sier Bergsby.

Hovedkontoret forblir imidlertid i Bergen.

— I hvert fall så lenge jeg er sjef, sier han.

Wallenberg på eiersiden

Læringsplattformen både til Itslearning og Fronter er designet spesielt for utdanningssektoren og brukes av millioner av lærere og elever over hele verden, fra barnehage til universitet.

Itslearning som ble etablert i Bergen i 1999 har avdelingskontorer i London, Birmingham, Berlin, Paris. Mulhouse, Malmö, Enschede, Helsingfors, Boston og Atlanta.

Konsernet gikk ut av fjoråret med et underskudd på 5,1 millioner av en omsetning på 227 millioner kroner. Største eier som sitter på en tredjedel av aksjene er et fond i svenske Wallenberg-sfæren.

Publisert