Skreddersyr behandlingen

Medisinske bilder er uunnværlig for å finne ut om folk er syke eller ikke.

Publisert: Publisert:

CT: Bilder som er tatt med CT blir stort sett bare vurdert av lege, men avanserte bildebehandlingsteknikker brukes mer og mer. Foto: Microstock

Erlend Hodneland

Tenk bare på ultralyd , CT (Computertomografi), PET (Positron Emission Tomography) og MR (Magnetisk resonans). Disse bildene blir stort sett bare vurdert av en lege, men avanserte bildebehandlingsteknikker brukes mer og mer. Da kan man måle nøyaktig utstrekning og størrelse på svulsten, og sammenligne med tidligere opptak. Resultatet er bedre beslutninger i forhold til behandling.

Videoopptak av organer blir mer og mer viktig. Ved hjelp av en kontrastvæske kan vi se hvordan blodet flyter gjennom et organ. Da kan vi si noe om anatomien og utseendet til organet, men også om hvordan det fungerer. Det gir ekstra informasjon sammenlignet med tradisjonelle laboratorietester, der man stort sett ikke får ut informasjon om organfunksjonen.

Utviklingen kalles for persontilpasset medisin. Det betyr at man ønsker å analysere hele pasientprofilen med fokus på bildedata, slik at man kan legge til rette for enda bedre individuell behandling enn i dag. Man kan da forvente bedre effekt og færre bivirkninger av den medisinske behandlingen.

Publisert: