«Nei til mer søndagsarbeid» var blant parolene i årets 1. mai-tog. Anslagsvis 5000 bergensere tok til gatene, og mange av dem protesterte mot de foreslåtte endringene i arbeidsmiljøloven.

Også loven om helligfred kan bli endret, dersom regjeringspartiene og Venstre får det som de ønsker. De tre partiene kan sikre flertall på Stortinget for en ordning der kommunene selv kan velge fritt om butikkene skal holde lenger åpent.

— Annerledesdag

— Dersom vi i Ap kommer til makten i Bergen, og denne ordningen blir innført, kan jeg garantere at vi vil sørge for at det ikke blir flere søndagsåpne butikker i Bergen, sier Aps byrådslederkandidat Harald Schjelderup.

Utspillet kan sees som et nytt frieri til KrF, som er sterkt imot å svekke helligdagsfreden.

— Jeg regner med at KrF i Bergen vil støtte oss i denne saken, sier Schjelderup.

Ap-leder Jonas Gahr Støre var årets hovedtaler på Torgallmenningen. Også han snakket varmt for søndagsfreden.

— Søndag skal fortsatt være annerledesdagen i Norge. Høyresiden sier at det er umoderne med søndagsstengt. Men vi mener det er moderne å ha en dag der mange kan ha hvilepuls i fellesskap. Det ønsker folk, sier Støre.

Han har ingen tro på at søndagsåpent i realiteten vil bli frivillig for butikkene.

— Det er underlig at en borgerlig regjering ikke kjenner markedsøkonomien bedre. Dersom de store butikkene holder åpent søndager, blir de mindre tvunget til også å gjøre det. Både de ansatte, eierne og kundene ønsker ikke den utviklingen, mener Støre.

Frykter nabokommunene

Både Støre og Schjelderup tror motstanden i KrF og blant fagbevegelsen vil få regjeringen til å snu.

— Selv garvede høyrevelgere sier til meg at nå får det være nok. Åpningstidene er liberalisert, og det er fullt mulig å kjøpe seg brød og melk på en søndag. Men vi ønsker ikke å slippe alt løs, sier Schjelderup.

Det var som kjent en Ap-regjering som i 1997 innførte Brustad-buen, søndagsåpne butikker som er under 100 kvadratmeter.Tor Andreas Bremnes, nestleder i Handel og Kontor, region vest, er glad for å høre om Schjelderups garanti. Men han frykter at det kan bli vanskelig også for de Ap-styrte kommunene å stå imot presset.

— Dersom alle nabokommunene rundt Bergen er høyrestyrte, og åpner sine kjøpesentre på søndager, kan vi fort få krav om at bergenske butikker må få gjøre det samme. Alle kommuner ønsker jo at kundene skal handle der, sier Bremnes.

Han og Ine Berentsen, som har jobbet på Bunnpris, er derfor enige om at det viktigste er å stoppe lovendringen på nasjonalt nivå.

— Vi har folket med oss, og håper og tror at det vil få regjeringen til å snu, sa Berentsen, som var parolebærer i 1. mai-toget.

- Ingen strategi

Tidligere har Ap-styrte Trondheim sagt at de ikke vil forholde seg til regjeringens endringer i arbeidsmiljøloven, men bruke den gamle loven. Nå sier altså Ap i Bergen at de ikke vil benytte seg av en eventuell mulighet for søndagsåpent. Er dette en strategi fra Ap for å uthule regjeringens vedtak?

— Det er ikke sendt ut noen direktiver fra oss sentralt. Dette avgjør kloke lokalpolitikere selv. Kommunene har selvstyre og er arbeidsgivere som selv kan bestemme, svarer Støre.