• Det blir sikader. Edderkoppmat, rett og slett. De blir mye brukt i taco, for eksempel. I Mexico er det veldig utbredt, og det er ganske godt altså!

— Hva skal du delta på i kveld?

- Det er et åpent møte i regi av Studentersamfunnet som skal handle om fremtidsrettet mat, og da særlig insekter. Det kommer blant annet en hollandsk biolog som er ekspert på insekter som næringskilde. Jeg skal stå for menyen.

— Hvorfor vil du være med på dette?

- Jeg synes det er viktig å sette spørsmålstegn ved spisevanene våre. Håpet mitt er ikke at de som møter opp skal dra hjem til hagene sine og plukke seg middag, men at de skal tenke annerledes neste gang de er i butikken og ser alle biffene i kjøttdisken.

— Hvorfor skal vi spise insekter?

- Kjøtt er enormt energikrevende, det brukes altfor mye energi på å få ut lite mat. Å spise fisk og grønnsaker er for eksempel mye mer energieffektivt, og derfor mer miljøvennlig. Det er altfor lite offentlig debatt rundt det å minske kjøttkonsumet vårt. Dette møtet i kveld om å spise insekter er kanskje litt satt på spissen, men det sender de riktige signalene.

— Tror du vi nordmenn er klar over kjøttkonsumet vårt?

- Nei, det tror jeg ikke. Du får ikke en lokal miljøkatastrofe av at folk spiser biff. Konsekvensene skjer sakte og helst andre steder i verden. Det skal mye til for at folk bryr seg ordentlig.

— Som kokk, hva er ditt forhold til insekter som mat?

- Jeg vil jo helst holde de utenfor maten, til de blir invitert inn. Det ville vært overraskende om det ble en stor næring i Norge, men det er ikke det som er viktig. Mer viktig er det at vi får en ny innfallsvinkel til diskusjonen om proteinbruken vår. Vi er blitt rike og vant til å bruke masse biff, men det er det ikke anledning til i lang tid fremover. Hvis noen foreslår å spise insekter, stiller jeg meg bak det.

— Har du tilberedt insekter før?

- Nei, egentlig ikke. Men jeg har spist det en del rundt omkring i forskjellige land. På Lysverket lager vi av og til sjøsnegler da, hvis det teller.

— Hva skal du servere i kveld?

- Det blir sikader. Edderkoppmat, rett og slett. De blir mye brukt i taco, for eksempel. I Mexico er det veldig utbredt, og det er ganske godt altså!

— Er det realistisk å tro at vi mennesker en dag skal leve av å spise insekter?

- Ja, på lang sikt. Ting må normaliseres, og det starter gjerne fra toppen. Det er ikke verre enn at du får en ordentlig produsent av insekter som posisjonerer seg overfor gourmetrestaurantene som serverer alle de kresne. Slik mister det sensasjonsverdien, den første barrieren er brutt og man kan fortsette nedover.

— Finnes det andre grep vi kan gjøre for å lette på belastningen for miljøet når det kommer til mat?

- Spis mindre kjøtt. Så enkelt er det. Noe så enkelt som å ha et bevisst forhold til måten biffporsjonene bare øker og øker til amerikansk størrelse. Vi trenger ikke alltid kjøttdeigen til alt vi spiser. Spis mer hverdagslig fisk som sei og makrell. Det er snakk om enkle grep, også for restaurantbransjen. I den internasjonale restaurantverden skjer det nå en nettverksbygging hvor vi prøver å gjøre det vi driver med mer bærekraftig. Før handlet det om å mate rikinger, men nå er kokkene mer bevisst påvirkningskraften sin. Det er også en viktig utvikling.

I TACO: Frister det med en sikade?
NTB SCANPIX