Rundstjålet av strippere

Mens de fremmede damene kneppet opp blusene og løftet skjørtene foran brødrene Arne (73) og Øystein Tokvam (80), snek noen seg opp på loftet og stjal en svær safe med nærmere 60.000 kroner i.

Publisert Publisert

BLE LURT: De to damenes stripping og dansing tok luven av brødrene Øystein (t.v.) og Arne Tokvam. - Klart det er trist å bli bestjålet, men vi klarer ikke å la være å le heller, sier de. Mandag kveld ble de frastjålet en safe med 60.000 kroner. Foto: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

  • Marit Holm
  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over 18 år gammel

Obs: Denne artikkelen ble publisert i 2001.

- Klart det er trist å bli bestjålet, men vi klarer ikke å la være å le, heller. Det er lenge siden vi har hatt så mye moro. Vi får bare være glad for at vi er like friske som før. Ja, kanskje enda friskere, når sant skal sies, forteller brødrene til Bergens Tidende.

Begge er innbarka ungkarer, og har bodd i barndomshjemmet på Flåm siden 1933.

Blid og smilende

På jernbaneovergangen, rett utenfor stuedøren deres, kom Arne i snakk med en blid og smilende dame da han skulle på butikken i 18.00-tiden mandag.

- Hun ville vite om jeg var alene. Jeg svarte at jeg bodde sammen med min bror. Har dere ikke kvinnfolk, spurte hun da. Jeg syntes ikke det var noe urimelig spørsmål. Man lever bare én gang. Man kan ikke fornekte alt heller, sier Arne.

Kvinnen, som var blond og i 30-årene, ville inn og se huset. Av ren høflighet bad 73-åringen henne inn. Men det som så skjedde, tok luven fra både ham og broren: For de var ikke før kommet inn i stuen, før damen kneppet opp overdelen og viste frem bh-en.

- Stripp?, spurte hun. Jeg sa «nei, nei, jeg er en gammel mann». Likevel holdt hun det gående. Og som troll av eske dukket en annen kvinne opp. Hun var mørk, kraftig og i 50-årene. Hun kastet seg rundt halsen på Øystein. Den stakkars mannen var så fælen at det ikke var til å tro, knegger Arne.

- Hun steppet og danset på gulvet her, forteller Øystein, og viser hvordan den fremmede damen trampet med beina sine.

MØTTES HER: På jernbaneovergangen, rett utenfor stuedøren deres, kom Arne i snakk med en blid og smilende dame da han skulle på butikken i 18.00-tiden mandag. Foto: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

Var svimeslåtte

Begge brødrene sitter og humrer mens de forteller. Det glitrer i øynene deres når de redegjør for de utrolige detaljene.

- Den blonde damen spurte om å få gå på toalettet. Det var sikkert da hun ga signal til medhjelperne sine, om at her var kysten klar. Naboer så en bil som stod parkert ved uthuset vårt. De må ha listet seg opp og stjålet safen, mens damene holdt show for oss, konstaterer Arne.

Like plutselig som damene var kommet, skulle de dra.

- Da var vi helt svimeslåtte, innrømmer Arne.

Da han etterpå gikk opp på loftet, oppdaget han at noen hadde fiklet med nøkkelen til soveromsdøren.

- Et kort sekund trodde jeg at det var damene som hadde gått og lagt seg! Men det viste seg altså at det var safen som var forsvunnet, sier Arne, som ble svært forskrekket da han ble klar over hva som hadde skjedd.

- Men for all del. Sjokket ville nok blitt enda større dersom jeg hadde funnet to kvinnfolk i sengen, legger han til.

LER: - Klart det er trist å bli bestjålet, men vi klarer ikke å la være å le, heller. Det er lenge siden vi har hatt så mye moro, forteller brødrene Øystein og Arne Tokvam. Foto: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

Står ikke på bar bakke

Brødrene er klar over at de er blitt skikkelig rundlurt. De håper politiet får tak i de frekke tyvene.

Men tapet av pengene tar de med stor ro. Gjennom et langt liv har de spart opp betydelige beløp, som er trygt plassert andre steder. Dessuten bruker de nesten ikke penger i det daglige, understreker de.

- Vi har aldri hatt bil eller telefon eller andre kostbare ting. Vi klarer oss med ryggsekk, sykkel og fiskestang, sier Arne.

- Tyveriet må vi bare ta med godt humør. Vi ser på det som et skuespill. Skikkelig dyrt, men absolutt underholdende!

Epilog, desember 2019:

I dag er begge brødrene Tokvam gått bort. Eldstebror Øystein døde først, og sommeren 2018 døde Arne. I etterkant var det fest og gravøl på puben i Flåm. Der kom det opp enormt med gode historier, forteller nærmeste familie til BT. Siden denne saken ble publisert i 2001, har den blitt spredt og delt på Facebook i flere omganger. Deres nærmeste er ikke i tvil om at brødrene selv ville ha likt at historien lever videre. «Du har ikkje meir moro enn du lagar sjølv», pleide Arne alltid å si.

Publisert