Var madam Felle Jonnemann sin mor?

Det finnes knapt voksne bergensere som ikke har hørt visen om Madam Felle. «Hon så hadde øl te selle... Jonnemann sin gamle mor». Men var hun egentlig det?

Publisert Publisert
  • Martin Kristiansen
iconDenne artikkelen er over 17 år gammel

Knut B. Davidsen

«Det er bare tull det der med Jonnemann sin gamle mor. Hon va Jahnemann sin bestemor!»

Hvem har med troverdighet kunnet tillate seg en slik påstand? Jeg har den fra min fars søster, Ingeborg Davidsen, gift Aslaksen, født i 1885, og oppvokst i Fæstergrenden 3 som lå på festet grunn i Fellehagen i Sandviken.

Ingeborg døde i 1966. Hun kjente godt Oline Felle, og 23 år gammel fulgte hun Oline til graven i februar 1908. Hun klaget over at hun ble kraftig forkjølet etterpå for hun gikk i finskoene sine i sluddværet da Oline ble begravet på Fredens Bolig på Stølen.

Men tante Ingeborg kom med enda en overraskende påstand. «Det vakkje Oline som va madam Felle! Det va Jonnemann sin bestemor som va det!»

Om Felle-familien

Og her er det på sin plass å fortelle litt om Felle-familien. Interesserte kan finne mer stoff i en lesverdig liten bok av Christopher John Harris med tittelen «Hon så hadde øl å selle», utgitt i 1989 av Sandviksguttenes forening. Den første fru Felle som angår oss var Randine Nielsdatter, i dokumentene også kalt Randi eller Ranvei. De tok det ikke så nøye i gamle dager. Hun var født i Evanger i 1790, og fulgte sine foreldre da de kjøpte det som senere fikk adressen Sandviksveien 21 og startet gjestgiveri her i 1796.

Randines far døde i 1803, men selv om moren giftet seg om igjen, var det tenåringspiken Randine som drev skjenkestuen. I 1810 giftet Randine seg med den sju år eldre Jørgen Hansen. Sammen fikk de ni barn, bare tre vokste opp. Jørgen døde i 1831.

Randine ble en Felle

I 1833 ble Randine en Felle. Den 43 år gamle enken giftet seg med den 53 år gamle enkemannen og slakterborgeren Rasmus Olsen Felle, som opprinnelig kom fra Gloppen i Nordfjord. Randine fortsatte å skjenke øl, Rasmus fortsatte i slakterbransjen. Ekteparet fikk to barn sammen, og begge vokste opp.

Den eldste av dem, Jørgen Benjamin Olai Felle, født to måneder etter bryllupet, ble far til Jonnemann (eller egentlig Jahnemann). Barn nummer to, født i 1836, fikk navnet Hans Rasmus Felle. Det ble Jørgen som hentet en ny Felle-kvinne til Fellehuset, nemlig Oline Felle. Hun var en fjern slektning fra Gloppen, og de giftet seg i 1858.

Også Oline fikk sitt første barn to måneder etter bryllupet. Det var en jente som fikk navnet Randine Racheline Hansine Felle. Tre år senere ble Jahn Peder Felle født, bedre kjent som Jonnemann fra drikkevisen.

Overtok skjenkestuen

I 1867 døde Randine Felle, 77 år gammel. Hennes siste år var traurige. Sønnen Hans Rasmus ble sjømann, men kom inn på forbryterbanen, og i England døde han av tuberkulose i Chatham-fengslet et par måneder etter sin mor.

Den andre sønnen, Jørgen Benjamin, reiste rett og slett fra sin familie. Oline hevdet senere at hennes mann var død i Amerika.

Oline Felle overtok driften av skjenkestuen. Arveoppgjøret etter hennes svigermor Randine gjorde at alt løsøre måtte selges på auksjon, og den uformuende Oline måtte kjøpe det hun maktet for å møblere hjem og skjenkested. Men heldigvis var det gode tider og mange gjester. I 1871 fikk hun skjenkebevilling.

Jonnemann, eller Jahn Peder, ble uteseilende fyrbøter. I 1887 giftet han seg i Sandvikskirken med Elisabeth Andrea Iversen. I 1896 ble Jahn Peder syk, og han døde året etter. Oline Felle døde 77 år gammel i februar 1908, elleve år etter sønnen.

Hvem var den egentlige?

Man har lurt på om sangen om madam Felle opprinnelig var en revyvise eller en ekte folkevise med anonymt opphav.

«Kjenner dokker Madam Felle Jonnemann sin gamle mor? Hon så hadde øl te selle Uti Sandviken hon bor. No e hon dø for lenge siden Jonnemann sin gamle mor Hon så hadde øl te selle Uti Sandviken hon bor.

Formen kan tyde på at den siste forklaringen er den rette. Domkantor Magnar Mangersnes forteller at melodien er en variant av en salme i marsjtakt fra 1864.

Typisk for slike viser er at de ikke er så nøye med de grammatiske formene: Hun «hadde øl te selle» — uti Sandviken hon bor».

Christopher John Harris mener at visen slik den synges i dag kanskje er en variant av en eldre tekst om den første madam Felle, Randine. Hvis sangen ble til mens Jahn Peder levde, altså før hans død i 1897, er det sannsynlig at den madam Felle sangen handler om er bestemor til Jonnemann, som jo døde «for lenge siden» - i 1867. Jonnemanns mor, Oline Felle, døde først i 1908.

Tante Ingeborg hadde en interessant begrunnelse for at sangen handlet om Randine, bestemoren. Hun sa det omtrent slik: «Så langt tilbake eg kan huske, kalte vi aldri Oline for madam Felle. Vi snakket alltid om fru Felle.

Artikkelforfatteren, cand. philol. Knut B. Davidsen (69), har bodd i Sandviken hele sitt liv. Han har historie hovedfag og yrkesbakgrunn fra skoleverket som lærer, rektor og personalsjef.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Jonnemann - den luringen

Eneste bildet: Dette er muligens det eneste bilde som eksisterer av den berømte ølskjenkerste Oline Felle. Bak på bildet står det «Oline Felle?». Foto: Gamle Bergens Bildesamling)

BT anbefaler

– Eg er skuffa over det eg såg i parken

Helsebyråd Beate Husa seier ho er uroa etter å ha sett studentane i Nygårdsparken.

LES SAKEN