Har hjulpet gatebarn i 10 år

I går kom Gregory Smith sammen med tretten barn fra Brasil til Bergen. Det er ti år siden osingen reiste til Sao Paolo for å hjelpe gatebarn. Og nå skal det feires.

Publisert Publisert
  • Karen Kristine Blågestads

— Vinter, sier lille Vando på fem år og gliser bredt og hvitt.

Han sier han har kommet til Norge for å bli kjent med snøen, og kan nesten ikke vente på å komme ut dørene på Flesland for å kjenne etter hvor kaldt kulde er.

Og det skal nok lille brasilianske Vando få lov å kjenne på. Han og resten av følget skal være i Bergen frem til 12. desember.

En del av Gregory Smiths idealisme handler om at barn som blir hjulpet også kan hjelpe og bidra. De brasilianske gatebarna er læremestre i den brasilianske kampdansen Capoeira - og Capoeira har sitt eget miljø her i Bergen. Der underviser Gregorys Smiths gatebarn når de er i Norge. Tre somre på rad har barn fra Brasil kommet til Bergen for å lære bort den gamle, brasilianske tradisjonen.

Skal takke for hjelpen

Barna og Gregory skal bo på Montana i Bergen under oppholdet. Hver dag skal de rundt på skoler og barnehager. De skal ha oppvisninger og fortelle om seg selv og landet de kommer fra.

De skal også delta på den store lysfesten til Bergens Tidende, ha oppvisning i pausen på kampen til Frøya Ambassadors tredje desember, delta på seminar og markeder. Dessuten - håper de det blir tid til å finne noe snø.

På flyplassen i Sao Paulo traff de helt tilfeldig Herman Friele som var i Brasil og handlet kaffe. Han har støttet Gregorys arbeid. Nå er barna invitert til kaffehuset på Nesttun.

Flere skoler og barnehager i distriktet samler inn faste bidrag til Gregorys Smiths arbeid i Sao Paulo. Uten dem hadde ikke Vando og hans venner blitt reddet fra et liv på gaten. Omgitt av narkotika, vold og fattigdom.

— Det er blitt hardere og farligere å leve i Brasil. Volden er blitt verre, mener Gregory Smith, som selv ble ranet for alt teknisk utstyr i hjemmet for noen uker siden.

— Politikere og forretningsfolk blir rikere og rikere på korrupsjon. Fattige folk blir demoralisert og tyr til vold for å kapre seg litt, de og. Og narkotikaen brer om seg. Fortjenesten er fristende for disse barna - hos oss tjener de 300 norske kroner i uken på veldikeholdsarbeid også annet - i narkotikaindustrien hadde de tjent tre tusen kroner.

Trenger flere støttespillere

I går lesset Gregory Smith og daglig leder av Children At Risk Foundation, Sigve Fjeldtvedt, inn koffert på koffert i bussen som fraktet alle inn til byen. Barna har med seg betydelig mengder kunst som skal selges på det årlige Brasil-markedet på Aurdalslia skole til lørdag. Til innteket for nettopp arbeidet til Gregory i Sao Paulo.

Nå har han selv seks barn i fosterhjem. I tillegg driver han et aktivitetssenter som arbeider forebyggende for de fattigste familiene i bydelen. Tre hundre barn er tilknyttet senteret, som blant annet arbeider og trener mye med kampdansen Capoeira. Det er ikke en vanlig kampsport, mer en lek, som involverer både sang og dans.

Gregory Smith og hans organisasjon legger ikke skjul på at de med norges-turneen nå håper på flere støttespillere.

— Vi trenger alt vi kan få. Inntektene våre har vært omtrent det samme siden vi startet, 1,3 millioner kroner, men kostnadene har selvfølgelig økt, sier Gregory og roper tilbake en liten fyr som spurter av gårde med koffertvognen.

— Det er første gang mange av de reiser, sier Gregory og smiler.

Publisert