– Vi vil vise frem byens beste bevarte hemmeligheter
Videoer med bergensfortellinger går så det suser i sosiale medier.

– Herregud, for noen skatter som ligger her i samlingene. Med videoene vil vi vise frem byens beste bevarte hemmeligheter, sier fotograf Jo Hjelle.
Radarparet Jo Hjelle og universitetsbibliotekar Bjørn-Arvid Bagge startet i 2017 med å publisere beretninger fra samlingene i Universitetsbiblioteket. Til nå har de laget 75 små filmer.
Videofotografen arbeidet mange år i NRK og i Bergens Tidende, før han begynte på Universitetsbiblioteket. Hjelle filmer og redigerer, Bagge skriver manus og forteller med liv og lyst.
– Han er jo en gudbenådet formidler og forteller, mener Hjelle.
Selv har Hjelle med seg en del knep og triks fra et langt liv i medieverden. Og har tilført den akademiske høyborg et snev av sårt tiltrengt tabloid tankegang.
Enorm respons
Videoene fra samlingene går så det suser i sosiale medier.
– Vi har jo gått imot mange av de rådene vi har fått om bruken av sosiale medier. Aldri en video på mer enn tre minutter, sa de som skal ha greie på det. Vi prøver oss frem, og blir stadig vekk overrasket over hva som treffer, forteller de.
For eksempel da de la ut videoen om en «byvandring» i Bergen i 1740, basert på et gammelt bykart. Videoen varer i 20 minutter, og den fikk over 45.000 visninger, selv om mange bare så deler av den.
Og det er ikke bare gamlinger på over 50 år som er interessert i dette. En historie om en fransk adelsmann som mente det måtte være trist å være kvinne i Bergen, fikk uvanlig stor respons hos yngre damer. Bergenske menn visste åpenbart ikke hvordan de skulle behandle damer, skrev franskmannen mot slutten av 1700-tallet.
Samlet har videoene de lager hatt over 1,3 millioner visninger. De deler videoene på Facebook, Youtube og Instagram. TV Vest viser også de historiske filmene.
– Historie med historie
– Hva er hemmeligheten? Hvordan klarer der å nå så mange med stoff fra historiske samlinger?
– Vi har åpenbart truffet en nerve. Lokalhistorie har noe med tilhørigheten til byen å gjøre, det er byens historie og den er med å bygge fellesskap mellom oss som bor her, sier Bjørn-Arvid Bagge.
De forteller om mange tilbakemeldinger fra vanlige bergensere som har fått med seg fortellingene, og når de er ute for å gjøre nye opptak kommer folk alltid med kommentarer til saker de har lagt ut før.
– Dere har en uvanlig lite akademisk stil?
– Vi formidler historie, men historie som har historie i seg. Vi ønsker å være folkelige. Vi snakker ikke nødvendigvis bare til andre historikere. Vår målgruppe er folk flest og det vi ynder å kalle «den opplyste allmennheten», sier Bagge.
Er du på gjemmekontor?
Det er ikke bare historiske fortellinger fra samlingene de lager på Universitetsbiblioteket i Bergen.
Fra språksamlingen har Klara Sjo en populær serie kalt Orden på ord. Der tar hun hver uke for seg betydningen av ord og forklarer de på ett minutt. For eksempel Hva er jobbetid? og Er du på gjemmekontor? Serien er bare noen uker gammel, men har allerede mange følgere.
I en annen serie utfordres en av de ansatte ved Universitetet til å velge seg en bok fra Spesialsamlingene. Denne skal de presentere på tre minutter med video og bilder. Resultatene er overraskende bra og videoene blir sett av mange.
– En uvant øvelse for mange sprenglærde, som er vant til å holde lange forelesninger, sier Jo Hjelle.
Her kan du blant annet se og høre botaniker Dagfinn Moe fortelle om Christie-hagen bak stikkende hekk, språkforsker Gunnstein Akselberg fortelle om da Skolebarn samlet stedsnavn eller instituttleder Leif Ove Larsen fortelle om Illegale aviser.
Artikler, videoer og bøker
Vi blir med dem ned i skattkammeret til Universitetsbiblioteket. Her er spesialsamlinger, arkiv og boksamlinger som ikke står fremme. Hele 15.000 hyllemeter med bok- og arkivmateriale. Inn i det aller helligste, der de mest verdifulle klenodiene er låst inne, får vi ikke komme.
Bagge sprudler av fortellerglede. Og det har resultert i flere bøker. Nylig kom hans siste bok: «Flere bergensfortellinger» ut.
– Dette er en hybrid løsning. Noen ganger resulterer en video i en avisartikkel, noen ganger motsatt. Det er så mye god bergenshistorie i samlingene at det er en nesten utømmelig kilde. Og det er stas å få samlet dem i bøker, sier Bagge.
Vi gjør oppmerksom på at Bjørn-Arvid Bagge skriver historiske artikler for Bergens Tidende og at Jo Hjelle tidligere har arbeidet i Bergens Tidende.