– Som et visittkort for Norge

– Bølgen på den nye 1000-kroner seddelen symboliserer noe å bryne seg på, men samtidig noe som bringer oss videre, sier Leif Veggum i Norges Bank.

Publisert Publisert
  1. Leserne mener

Den nye seddelserien er den første i sitt slag uten portretter. Havet er fellesnevneren, og på 1000-lappen er det bølgen som er i fokus.

– Bølgen bringer oss videre

– Bølgen symboliserer havet som bringer oss fremover. Bølgen forteller oss om havet som en motkraft vi bryner oss på, og om en drivkraft som bringer oss fremover. Den symboliserer utfordringer og utvikling, men samtidig noe som bringer oss videre, sier Leif Veggum, direktør for kontante betalingsmidler i Norges Bank.

– Sedlene er noe mer enn betalingsmidler, de er som visittkort for Norge.

– GOD DESIGN: – Her har Norges Bank virkelig vært gode på design og forut for sin tid, sier forskningsdirektør ved Havforskningsinstituttet, Geir Lasse Taranger, når han studerer 1000-lappen for første gang. Til venstre en fornøyd Leif Veggum, direktør for kontante betalingsmidler i Norges Bank. Foto: Hedvig Idås

Norges Bank har så langt lansert fire av fem sedler i den nye seddelserien. Den siste, som er 1000-kroneseddelen, blir lansert i Bergen 14. november. Da vil den nye seddelserien være komplett.

nyesedler.no finner du mer informasjon om de ulike sedlene.

BØLGEN: Slik ser den nye 1000-kroner seddelen ut. Alle sedlene i den nye serien har motiv fra havet. 1000-lappen skal lanseres i Bergen. Foto: Hedvig Idås

KOMPLETT SEDDELSERIE: Her er alle de fem nye sedlene i en hånd. Foto: Norges Bank

I Norge gir vi ikke ut nye sedler så ofte. Dette er åttende gang. Første gang var i 1875, da var det kroneseddelen som kom ut.

– Vi så at landene rundt oss fornyet sine sedler, og vi ville unngå at Norge ble et enkelt bytte for falskmyntnere. Disse sedlene er noen av de vanskeligste å forfalske, på grunn av svært grundig teknisk og designmessig utarbeidelse, sier Veggum.

Hver femte betaler kontant

Veggum mener det er viktig å ha kontanter i tilfelle de teknologiske betalingsalternativene skulle svikte.

Mengden av kontanter i omløp i Norge har gått ned siden 2016, etter å ha holdt seg stabilt de ti årene før. I varehandelen bruker en av ti kontanter, mens rundt 20 prosent av kjøpene i dagligvarehandelen blir betalt kontant.

Norge og Sverige skiller seg ut i verden, med den lave bruken av kontanter. I Tyskland er for eksempel bruken av kontanter veldig mye mer vanlig.

Til sammen er det mellom 40 og 50 milliarder kroner i omløp, og som Norges Bank arbeider med å få erstattet av de nye sedlene.

Arbeidet med nye sedler har holdt på siden 2007. De første sedlene ble lansert i 2017, det var 100 og 200 kroner sedlene. I fjor ble 50 kroner og 500 kronersedlene skiftet. Nå er det 1000 kronerseddelen som står for tur.

Les også

Om en måned kan sedler for 4,8 milliarder avvises i butikken

Hvorfor Bergen?

– Hvorfor skal dere lansere den i Bergen?

– Bergen har i århundrer vært den viktigste havbyen i Norge. Den er i dag vertskap for et en rekke fremtidsrettede marine og maritime næringer og havforskningsmiljøer – som i høyeste grad, som bølgen, bringer oss fremover, sier Leif Veggum.

BØLGER AV 1000-LAPPER: Her er det mye penger i bølgene. Designet på seddelen er resultatet av sammenslåing av to designforslag som ble innsendt. Foto: Norges Bank

Lanseres på Akvariet

1000-kroneseddelen skal lanseres på Akvariet i Bergen 14. november.

Sentralbanksjef Øystein Olsen vil innlede og deltakerne vil få vite litt mer om hvordan sedlene er blitt til.

– Det er flott at Norges Banks nye sedler setter søkelyset på havet, sier forskningsdirektør Geir Lasse Taranger ved Havforskningsinstituttet.

Han forteller at det under lanseringen blant annet vil bli holdt foredrag om deres arbeid med å bekjempe plast i havet.

Lanseringsseminaret er åpent for publikum, men det er begrenset plass. Dersom du er interessert, kan du melde din interesse til Havforsknings Instituttet på 1000lappen@hi.no. De 30 første som melder seg får delta.

EN LAPP I HÅNDEN: Den nye 1000-lappen blir lansert i november. Neste år må de gamle veksles inn. Foto: Hedvig Idås

Publisert