Ras i Odda: – Jeg hørte at det smalt som skudd utenfor

Geologen mener det ikke er fare for ytterligere steinras. Dermed ble ingen evakuert tirsdag.

Publisert Publisert

RAS: Dette bildet ble tatt fra helikopter tirsdag ettermiddag. Foto: Anton Langeland

Politiet fikk flere meldinger om steinraset som gikk i området ved Ragde og Freim i Odda.

Politiet har ikke opplysninger som tyder på at personer skal være skadet. Og det er heller ikke kommet meldinger om at hus eller biler skal være tatt av raset, opplyste Vest politidistrikt på Twitter tirsdag formiddag.

– Nødetatene er på stedet. Politiet har konstatert at den siste steinen har stoppet cirka 200 meter unna bebyggelsen, sa operasjonsleder Knut Dahl-Michelsen.

Tirsdag formiddag vurderte politiet fortløpende om nærliggende hus skulle evakueres.

STORT: Slik ser rasområdet ut fra luften. Foto: Anton Langeland

– Smalt som skudd

Marita Husevåg Hellesen og mannen var på vei fra Suldal til Måløy da bilen brøt sammen i Odda mandag. Mens de ventet på at bilen ble reparert, ble hun vitne til raset.

– Jeg hørte at det smalt som skudd utenfor, og gikk bort til vinduet på hotellrommet. Da så jeg mye røyk i fjellsiden og jeg rakk å ta et bilde av raset, sier Hellesen.

Hun forteller at hun aldri har sett noe liknende før.

– Jeg så steinene som spratt nedover fjellsiden og jeg tenkte på husene som lå i nærheten. Det er tydelige striper i fjellsiden der raset gikk, sier Hellesen.

HER GÅR RASET: Marita Husevåg Hellesen hørte skuddliknende lyder og kikket ut av hotellvinduet. Da så hun steinraset komme nedover fjellsiden. Foto: Marita Husevåg Hellesen

– Så raset fra sentrum

Flere personer som ringte politiet observerte steinraset fra Odda sentrum. Politiet ble varslet klokken 10.31 tirsdag formiddag.

– Men ingen har sett at hus eller biler er tatt av raset. Nå venter vi på et helikopter og en geolog. Det er veldig høye fjell og ekstremt bratt i dette området, sa operasjonslederen i politiet tirsdag formiddag.

ETTER RASET: Slik ser det ut etter at raset har lagt seg. Foto: Marita Husevåg Hellesen

– Svær steinblokk

– Steinblokken som løsnet oppe i Freimsnuten må ha vært svær. Den har gjort betydelig skade på skogen, sier innsatsleder Svein Buer fra Hardanger lensmannskontor.

Det er opprettet en lyttepost gjennom dagen og natt til onsdag som Odda kommune har overtatt vaktholdet for.

– Man kan aldri være 100 prosent sikker. Men det skal bygges skredvoller i dette området i løpet av de neste årene i forbindelse med et nytt byggefelt, så dette fjellpartiet har vært kartlagt i lang tid, sier politiets innsatsleder.

Norges vassdrags- og energidirektorat plasserer ut en radar tirsdag ettermiddag som skal gjøre kontinuerlige målinger i fjellpartiet for å forsikre seg om at det er stabilt.

FJELL: Store deler av fjellet raste ut. Foto: Anton Langeland

Helikopterinspeksjon

Teknisk sjef Anton Langeland i Odda dro tirsdag ettermiddag for å inspisere rasområde fra helikopter sammen med kommunegeologen.

– Dette raset ville ikke ha truffet rasvollene og boligfeltet som er planlagt i området. Dette raset gikk på nordsiden. Men det er alvorlig og viser naturkreftene vi har rundt oss, sier Langeland.

FLERE TUSEN TONN: Her raste det tirsdag. Foto: Anton Langeland

– Flere tusen tonn

Langeland anslår at det var flere tusen tonn stein som kom nedover fjellsiden.

Ved 14.45-tiden tirsdag kom det fremdeles ned mindre steinblokker fra rasområdet, og det lå fortsatt løsmasser igjen på raspunktet.

– Vi vestlendinger har valgt å bo her. Dette er det fjellet har å by på. Jeg tenker at det er et riktig fokus å bruke mye penger på rassikring og kartlegge rasfarlige områder, sier Langeland.

Publisert