Bergen første større by i verden som passerer 20 prosent elbilandel

Norsk elbilforening skryter av Bergens politikere.

Publisert Publisert

HISTORISK: Bergen er i ferd med å sette rekord med størst andel elbiler. Foto: Marita Aarekol (arkiv)

  1. Leserne mener

Tall fra Statens vegvesen viser at det er 21.910 elbiler i Bergen. Det utgjør 19,3 prosent av den totale bilparken på 113.422 biler. Bergen kommer til å passere 20 prosent elbilandel innen kort tid. Elbilandelen i bilparken i Norge totalt, er på omlag 9 prosent.

Først i verden

– Politikerne i Bergen viser verden at en utslippsfri bilpark er mulig. Bergen har en unik mulighet til å bli første by i verden som elektrifiserer hele personbilparken sin, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening i en pressemelding.

Bu understreker at det krever en stødig elbilpolitikk som fortsatt sørger for at det lønner seg å velge elbil.

– Undersøkelser viser at rabattert bompengepassering er en av de viktigste årsakene til at folk velger elbil. Det er viktig å huske, all den tid det fortsatt er slik at den store majoriteten kjører bensin- og dieselbiler både i Bergen og resten av landet, understreker Bu.

Oslo lillebror

Bu mener at spesielt Oslo bør merke seg denne Bergens-rekorden som er like rundt hjørnet.

– Hvor lenge kan Norges hovedstad leve med at lillebror i vest har flere innbyggere som kjører utslippsfritt? Bergen har på sin side noe å lære av Oslo, som fra neste år satser på elektrifisering av varebilene ved å gi dem gratis bompassering, sier Bu.

– Bergen viser vei

– Dette er fabelaktig og viser at politikken vår virker, sier Thor Haakon Bakke (MDG), som er byråd for klima, miljø og byutvikling.

Han understreker at utviklingen er bra for bergenserne som merker klimaendringene, men ikke minst for dem som påvirkes enda mer i andre land.

– Å få de som har behov for bil til å velge el-alternativer er svært viktig for å redusere utslippene av klimagasser. Jeg registrer dessuten at her viser Bergen vei, både for Oslo og andre norske byer, så her må Lan og gjengen få opp farten, sier Bakke.

Publisert