Siden i fjor sommer har statlige, tyrkiske imamer holdt fredagsbønn og drevet koranskole hos Bergen muslimske forening på Kokstad.

— I Istanbul er jeg imam i den nest største moskeen i en bydel med 400.000 innbyggere. Det er litt mindre forhold her i Bergen, sier Sinan Yücel.

Visste ikke hvor han skulle

Det er den statlige organisasjonen Diyanet som sender imamer til tyrkisk-dominerte menigheter i utlandet. Da Yücel ble sendt på sitt første oppdrag utenlands i fjor sommer, visste han ikke at han skulle til Norge før han kom til flyplassen.

— De trengte en imam i Bergen med én gang, så jeg ble sendt av gårde i full fart. Da jeg satt på flyet og så ned på det frodige landskapet med fjell og fjorder, tenkte jeg at det er sånn paradiset er beskrevet i Koranen. Jeg ble overrasket over at det var så vakkert, sier Yücel.

Moskeen på Kokstad er dominert av tyrkere, men har også tyrkisk-språklige bulgarere og turkmenere i menigheten, i tillegg til kurdere, burmesere og uigurer. Medlemslisten nærmer seg 500 navn.

Bønn og undervisning: Å arrangere fredagsbønnen er den viktigste oppgaven til imam Sinan Yücel. I tillegg driver han koranskole for barn i helgene. Resten av uken underviser han voksne i Koranen og islams historie.
Anita Jonsterhaug Vedå

På flyttefot

— Vi er på jakt etter nye og større lokaler, og helst noe som ligger litt mer sentralt, sier leder Adem Güven i foreningen.

I Istanbul er imamen vant til at det kommer folk til moskeen til alle de fem daglige bønnetidene. Slik er det ikke i Bergen.

— Det er nok den største forskjellen. Mange bor så langt unna at de ikke har mulighet til å komme hit fem ganger om dagen, sier han.

Å arrangere fredagsbønnen er den viktigste oppgaven hans. I tillegg driver han koranskole for barn i helgene. Resten av uken underviser han voksne i Koranen og islams historie.

— Det er Diyanets kontor i Stockholm som organiserer alt. De sender ut den samme talen til fredagsbønnen til alle imamene i Skandinavia, sier Yücel, som har vært religiøs leder hele sin yrkeskarriere.

Ti i Norge

Ifølge ham er det ti imamer fra Diyanet i Norge. BT har ikke fått kontakt med Diyanets kontor ved den tyrkiske ambassaden i Stockholm.

— Hender det at du er uenig i talene du får tilsendt og må fremføre?

— Vi er alle mennesker med ulike tanker, og det hender jeg lurer på hvorfor de tar opp et spesielt tema der og da. Men det tar jeg som det kommer. Jeg kan komme med mine personlige betraktninger før og etter talen.

Om lag 30 barn i alderen fem til ni år deltar på koranundervisningen.

— Du underviser barn som vokser opp i Norge, ikke i Tyrkia. Hender det at blir konflikt mellom det du lærer dem og det de lærer på skolen?

— Nei, det er ikke noe problem. Disse barna er oppvokst i muslimske familier, og islam er det samme uansett hvor man bor. Vi lærer dem om tro, bønn og oppførsel, slik at de kan få sann og riktig kunnskap om religionen. Hvordan undervisningen på skolene foregår, legger vi oss ikke opp i.

Vil gjerne tilbake

— Islam og integrasjon er et hett tema i hele Europa. Hva tror du er grunnen til at folk reiser til Midtøsten for å kjempe for Den islamske stat?

— Det er et problem at en del muslimer i Europa ikke forstår hva islam handler om, og trekker gale konklusjoner. Enkelte kaller seg muslimer, men dreper andre muslimer. Koranen sier at å drepe et menneske er som å drepe hele menneskeheten. Hvis man ikke tar det innover seg kan det få slike forferdelige konsekvenser som det vi ser nå, sier Yücel.

Utlendingsdirektoratets regelverk gjør at han ikke kan jobbe i Norge i mer enn tre måneder av gangen. Foreningen håper å få på plass en tyrkisk imam på mer permanent basis.

— Det er vanskelig å være borte fra familien, men akkurat nå har jeg min kone på besøk noen dager. Når barna er blitt eldre kommer jeg gjerne tilbake for et år eller mer. Jeg trives veldig godt i Bergen, sier Yücel.

STATS-IMAM: Sinan Yücel er utsendt av tyrkiske myndigheter for å ta seg av Bergen muslimske forening på Kokstad. En av hovedoppgavene hans er koranskole for barn i menigheten.
Anita Jonsterhaug Vedå