13.juli i år omkom en femti år gammel russisk turist etter at hun falt utenfor Vøringsfossen.

Harald Midtbø, en lokal mann fra Eidfjord, var der like etter hendelsen og var den første som fant kvinnen. Han var på ettermiddagstur under fossen da en utenlandsk turist plutselig kom løpende og fortalte at en kvinne hadde falt utfor fossen.

Står sterkt i minne

— Da jeg forsto hva som hadde skjedd, løp jeg ut mot elven. Jeg fikk øye på kvinnen som lå der i vannet og sprang til henne. Da jeg kom frem kunne jeg raskt konstatere at hun var død. Kvinnen hadde sklidd ut i elven og bar preg av å ha fått mye juling.

Hendelsen for en drøy måned siden står ennå sterkt i minne.

— Det er selvsagt spesielt å oppleve noe sånt. Samtidig har jeg erfaring fra ulykker i mitt arbeid som frivillig i Røde Kors.

Tre dødsulykker på seks år

Ulykken var den tredje dødsulykken ved Vøringsfossen på fem år. I 2011 døde en 61 år gammel kvinne da hun falt 100 meter utfor den samme fossen. Ulykken skjedde da mannens hennes skulle ta bilde av henne med juvet og fossen i bakgrunnen. Også i 2009 skjedde en lignende dødsulykke. Da omkom en russisk bussjåfør etter å ha falt i fossen, som kun delvis er sikret med gjerder.

Som BT skrev fredag, har 87 utenlandske turister omkommet i naturrelaterte ulykker de siste seks årene. Midtbø er sjokkert over hvor mange turister som ikke skjønner hvor farlig den nors

ke naturen kan være.

— Drister seg ut på kanten

— Jeg vet ikke om de er naive eller for selvsikre, eller om det er det at mange kommer fra et flatt Europa og ikke er vant til norsk terreng, men altfor ofte ser jeg turister som ignorerer sperringene og gjerdene og drister jeg seg ut på kanten av Vøringsfossen. Da er marginene små for at ulykker kan skje.

Han ser flere fellestrekk med det som skjedde ved Nigardsbreen i Luster søndag.

— Man så det samme i tilfellet ved Nigardsbreen, folk som tar seg forbi sperringene, da har de ikke skjønt alvoret. Man må ha respekt for norsk natur.