Stilfull seremoni i Haakonshallen

Norske og amerikanske marinesoldater sto i stram givakt da Yngve Skoglund tok over kommandoen for Natos stående marinestyrke.

Publisert Publisert

KOMMANDOSKIFTE: Flaggkommandør Yngve Skoglund overtok kommandoen for for Natos stående marinestyrke SNMG1, under en seremoni i Haakonshallen mandag 9. desember 2019. Foto: Eirik Brekke

Desembersolen tittet inn vinduene i Haakonshallen mandag ettermiddag, mens Sjøforsvarets musikkorps spilte.

Kommandoskifte

Under de tolv store lysekronene sto 140 soldater og offiserer i stram givakt.

Femti av dem fra det amerikanske destroyeren USS «Gridley», femti fra den norske fregatten KNM «Otto Sverdup», samt representanter fra staben på de andre skipene i styrken.

USS «Gridley» har vært flaggskipet i styrken, men fra i dag overtar KNM «Otto Sverdup».

Anledningen var kommandoskiftet for Natos stående marinestyrke SNMG1. Bergenser og flaggkommandør Yngve Skoglund overtok kommandoen for styrken fra den amerikanske kontreadmiralen Edward Cashman.

KOMMANDOSKIFTE: Flaggkommandør Yngve Skoglund overtok kommandoen for styrken fra den amerikanske kontreadmiralen Ed Cashman. Foto: Eirik Brekke

Flotte Haakonshallen

Til slike store seremonier er Haakonshallen på Bergenhus festning perfekt.

Det satte også de amerikanske gjestene stor pris på. Selv om mye er stort og fint der borte, har de ikke en slik steinhall fra år 1261.

Les også

Det store sjøslaget på Vågen

Stolt Skoglund

Det var en tydelig stolt Yngve Skoglund som overtok kommandoen over styrken her i sin egen hjemby.

Han skal ha kommandoen over den maritime flåtestyrken de neste åtte månedene, en styrke som er forberedt på det uventede.

I sin tale roste han lederskapet til sin forgjenger, takket mannskapene på skipene og understreket at dette er et teamarbeid.

Til slutt takket han sin kone, Vibeke. Det siste hadde de nok neppe hørt før under et kommandoskifte i Nato.

Publisert