Her slår de ring om moskeen under fredagsbønnen

Rundt 200 personer møtte opp foran Bergen moské for å vise sin støtte. – Vi vil vise at vi ikke vil ha hat i vår by, sier prest Anna Bæckström.

STØTTE: Rundt hundre personer hadde møtt opp for å vise sin støtte til Bergens muslimske befolkning.
  • Julianne Bråten Mossing
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Mange muslimer i Norge er redde etter angrepet på al-Noor Islamic Center i Bærum. For å vise sin støtte hadde Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) invitert bergenserne til å slå ring om Bergen moské under fredagsbønnen.

– Målet er at vi blir så mange at vi kan fysisk slå ring om moskeen under bønnen, sier initiativtaker og koordinater for markeringen Alasdair McLellan.

Les også

Ny tekno­logi skal skille dem som planlegger et terror­angrep, fra dem som «kun» ytrer hat

TAKKET ALLE: På vei ut av fredagsbønnen takket Idris Mahmoud alle som hadde møtt opp på markeringen. – Vi er mange muslimer i Bergen, og det er godt at de som bor her minner oss på at vi kan være trygge, sier han.

Flere tros- og livssynssamfunn

BT var på plass under den første fredagsbønnen klokken 14.30. Da hadde et par hundre mennesker samlet seg foran moskeen. Målet var å slå en ring rundt moskeen. En tilsvarende aksjon fant sted i desember 2015. Den gang var det unge muslimer som slo ring rundt den jødiske synagogen i Oslo.

– Det er fint at så mange er samlet, sier Anna Bæckström.

TRYGG I BØNN: Etter angrepene på moskeene i Christchurch og på Sri Lanka blomstret aksjonen «Trygg i bønn» opp.

Hun jobber som prest i Johanneskirken og bar en plakat med teksten «#tryggibønn.

– Nå skal vi stå her og passe på, og vise at vi ikke vil ha hat i vår by, fortsetter hun.

Oppmøtet ble satt stor pris på.

– Dette varmer hjertet. Men det gir en blandet følelse. Det er gode følelser i det vonde som skjedde i helgen, sier Bisharo Osman, styremedlem i Bergen moské.

MØTTE OPP: Bergenserne slo ring rundt moskeen i Jekteviken ved Dokken.
TAKKET: Feroza Omar, Rofe Kasi, Zinsh Amna og Bisharo Osman deltok alle på fredagsbønnen. – Jeg er veldig glad for at så mange har stilt opp, sier Omar.

Fått blomster

Etter angrepene på moskeen i Christchurch og kirker og vestlige hoteller på Sri Lanka, blomstret aksjonen «Trygg i bønn» opp. Dagens markering tilhører samme aksjon. Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn står for koordineringen av arrangementet.

– Det er veldig hyggelig at folk vil vise sympati og solidaritet, sier Badreddine Maizi, styreleder i Bergen moské.

Han forteller om betydelig støtte i tiden som har gått etter terrorangrepet i Bærum.

– Det beste jeg har opplevd var i går kveld. Da kom imamen på jobb, og så fant han hvite blomster utenfor inngangen. Personen som kom med blomstene var ikke opptatt av å bli sett, men ville bare vise støtte innenfra. Det var veldig rørende, sier styrelederen i Bergen moské.

VÆPNET POLITI: Politiet var også til stede for å skape trygghet rundt fredagsbønnen.
POLITISK STØTTE: Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) var også med på markeringen.

Fredagsbønnen

I islam blir fredagsbønnen holdt én gang hver fredag. Men på grunn av plassmangel er det gjort unntak i Bergen moské. Mellom 600 og 700 personer deltar på bønnen hver fredag.

BT skrev denne uken at flere er redde for å besøke moskeer i Bergen etter terrorangrepet. Det ønsker Anna Bæckström, prest i Den norske kirke, å gjøre noe med. Sammen med medlemmer av kirken, naboer og andre bekjente gikk hun i samlet flokk fra Johanneskirken og ned til det muslimske gudshuset i Jekteviken.

Les også

– Jeg skal fortsette å gå til fredags­bønnen, men tanken på at jeg aldri kommer tilbake stresser meg

– Ingen skal føle seg utrygg når man skal til sitt eget gudshus, på lik linje med at ingen skal føle seg utrygg på konsert eller hva det måtte være. Det er fint at vi som nabo, enkeltperson eller som bergenser kan stille opp der og passe på under bønnen, sier Bæckström.

MARKERING I SENTRUM: Flere av de i overkant 200 oppmøtte fulgte leder i Samarbeidsrådet, Sajjad Younas, til en videre markering ved den blå steinen.

Samles etterpå

Etter fredagsbønnen gikk flere av de fremmøtte videre til Den blå steinen. Det ble der avholdt en ny støttemarkering.

STØTTE: Fungerende biskop i Bjørgvin bispedømme, Gudmund Waaler var blant dem som hold appell ved Den blå steinen i Bergen sentrum.
Publisert
  1. Emneknagg
  2. Trossamfunn
  3. Terrorisme
  4. Religion
  5. Den norske kirke

Les mer om dette temaet

  1. - Egoet deres blir pumpet opp

  2. «Mitt Norge på sitt beste»