15 personer evakuert fra brennende flermannsbolig

Kommunal flermannsbolig i Gaupne brant i natt. Flere leiligheter er totalskadet, melder politiet. – Jeg hørte barneskrik utenfor, sier Mohammad Al Shouli.

Publisert Publisert

Den 30 år gamle syreren forteller at han lå på sengen sin og slappet av da han hørte barneskrik og rop utenfor rekkehuset der han bor i Gaupne i Sogn.

– Jeg gikk fort ut og da brant det i hele taket. Det gikk veldig fort. En familie på ti personer fra Syria har mistet alt de eide. Det har også en mann fra Eritrea, sier Mohammad Al Shouli.

Det var en nabo som meldte fra om brannen i veien Tvingeborgneset kl. 22.50 torsdag kveld. Da brannvesenet kom til stedet, skal det ha vært åpne flammer på utsiden av bygget, som har seks leiligheter.

– Det var et voldsomt gnistregn, sier en av naboene.

BRANNSTEDET: Slik så det ut fredag formiddag. Foto: Politiet

Uskadde

I alt 15 personer ble evakuert fra leilighetskomplekset, og disse måtte tilbringe natten på et nærliggende hotell. Blant de evakuerte skal det være en familie på ti.

Ifølge politiet er det tre boliger i bygningen som brant og fire boliger i boligen ved siden av

Leilighetene er kommunale utleieboliger og er den siste tiden brukt til å huse flyktninger, ifølge assisterende rådmann John Olaf Røhme.

12 av flyktningene er fra Syria. To personer er fra Eritrea, og en er fra Irak.

Kommunens kriseteam ble koblet inn og har tatt hånd om de evakuerte i natt, ifølge operasjonsleder Tatjana Knappen ved Vest politidistrikt.

Alle de 15 skal være uskadet.

FLERMANNSBOLIG: Seks leiligheter står i fare for å bli totalskadet i den kraftige brannen. Foto: Christian Blom

– Gnistregnet sto høyt

– Det var en voldsom brann. Gnistregnet sto over nabohusene, og det så veldig dramatisk ut, sier Hans Olav Sandvik. Han er medeier i hotellet som har tatt imot de evakuerte, og var selv borte ved brannstedet i natt.

– Flammene sto gjennom taket på hele bygget, sier han.

Sandvik var også med på å ta imot de evakuerte i natt.

– De virket veldig rolige til å ha vært igjennom noe så dramatisk. Og alle virket til å være i god form, sier han.

En av dem som er evakuert, jobber selv på hotellet.

Christian Algrøy-Vegheim er straffesaksansvarlig i Sogn og jobber ved lensmannskontoret i Sogndal. Fredag morgen var han ved branntomten.

– Det er en åpning på noen meter mellom de to boenhetene, og det ene rekkehuset er totalskadet.

Algrøy-Vegheim kjenner ikke til hva vitner har forklart i avhør, og sier det er altfor tidlig å si noe om brannårsaken.

– Vi er ikke kommet så fryktelig langt i etterforskningen ennå. Men det er ingen mistenkte i saken, fastslår han overfor BT.

Nabobygget beboelig

– Evakueringen skal ha foregått rolig og greit, sier vaktkommandør Frode Korneliusen ved 110-sentralen i Florø.

Brannen ble meldt slukket 02.55. I natt har mannskaper fra brannvesenet drevet etterslukking og nedkjøling av bygningen. Da BT var i kontakt med 110-sentralen i 05.30-tiden var det tre brannfolk som fortsatt var på stedet.

Det er to flermannsboliger i veien Tvingeborgneset i Gaupne som er berørt av brannen. Flermannsboligene ligger svært tett, med bare en bod imellom.

TOTALSKADET: Det brenner kraftig i en flermannsbolig i Gaupne. Foto: Christian Blom

Eies av kommunen

Det er seks leiligheter i bygget som det begynte å brenne i, og seks leiligheter i bygningen rett ved siden av. Leilighetene i sidebygget skal være beboelige.

– Vi i kommunens kriseledelse og må sammen med flyktninghjelpen nå følge opp de evakuerte i. De må ha et nytt sted å bo, men kommunen har en bra boligmasse å ta av, sier assisterende rådmann John Olaf Røhme.

Har du tips eller bilder? Kontakt BT på telefon 02211 eller SMS/mms til 2211.

Publisert