Foreslår å legge Bybanen på is

Byrådet kan droppe sak om Åsane-bybanen nå, mot at Venstre og KrF lover å forhandle først med dem etter valget.

Publisert Publisert

HVOR GÅR FERDEN VIDERE: Bybanens foreløpige endestopp befinner seg i Starvhusgaten. Hvor den skal videre herfra er gjenstand for en debatt som bergenspolitikerne ikke klarer å enes om. Mandag ettermiddag skal bystyrepolitikerne til Frp og Høyre diskutere byrådets nye forslag til løsning. Arkivfoto: Eirik Brekke. Foto: EIRIK BREKKE

  • Anders Haga
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Byrådsleder Martin Smith-Sivertsen (H) har siden påske hatt en rekke møter med de mulige samarbeidspartnerne KrF og Venstre.

Samarbeidsånden har fått seg en kraftig knekk etter den siste tids bybanestrid:

KrF og Venstre har sammen med SV sagt at de vil kreve bybane over Bryggen i byrådsforhandlinger etter valget.

Høyres og Frps bystyregrupper svarte med å kreve at Åsane-traseen ble avgjort før valget, for å legge debatten død.

Vil bli venner

Med dette som bakteppe har byrådslederen forsøkt å komme frem til en forsoning mellom sine egne og de potensielle samarbeidspartene. Nå er han kommet et steg nærmere. Mandag ettermiddag skal både Frps og Høyres bystyregrupper møtes.

Begge møtene starter klokken 1600, og på agendaen står Bybanen. De skal blant annet ta stilling til en avtaletekst som byrådet foreslår.

Etter det BT forstår vil det som står i forslaget være at dersom byrådet dropper å legge frem en bybanesak nå før valget, så lover Venstre og KrF at de skal sette seg ned med byrådet i første omgang etter valget, «med et mål om å bli enige».

Les også: — Må belite seg

Begge veier

Venstre og KrF har nemlig truet med at et borgerlig samarbeid ryker dersom en Bryggen-sak hastebehandles før sommeren. I bakgrunnen lurer Arbeiderpartiets Harald Schjelderup, som noe kryptisk har uttalt at Ap er «villige til å ta ansvar etter valget», dersom byrådet ikke klarer å legge frem en sak om Åsane-traseen.

Både bystyregruppen til Høyre og Frp har vært klinkende klare på at de ikke ønsker Bybanen over Bryggen. Hvordan de stiller seg til avtalen som byrådsleder Smith-Sivertsen presenterer, er uvisst.

— Dette får vi diskutere i gruppen. Men vi må finne en løsning rimelig fort, sier gruppeleder for Frp, Tor Woldseth.

Han sier han skal ta med seg innspillene, som gruppen kommer med i dag, i den videre behandlingen av saken. Hva han selv synes om avtaleforslaget, kan han ikke si noe om ennå.

— Jeg kan ikke si noe mer før vi har sett teksten. Den kommer senere. Det er vanskelig å diskutere noe du ikke har sett ennå.

Høyres gruppeleder, Dag Skansen, sier han «ikke ønsker å si noe som helst» om denne saken.

— Vi må ha en viss form for prosess internt først, og det må vi få forståelse for, sier Skansen.

Saken er klar

Etter at Høyres og Frps bystyrepolitikere krevde en hurtigbehandling av Åsane-banen, har byrådet jobbet med å klargjøre en sak om sentrumstraseen. Den saken vil foreslå en lang tunnel under sentrum.

Les også: Vurderer å droppe samarbeid

Saken skal være klar til å leveres fra byutviklingsbyråd Henning Warloe (H). Foreløpig er den satt på vent i påvente av hva bystyrepolitikerne til Frp og Høyre sier i mandagens møter.

Verken Henning Warloe eller Martin Smith-Sivertsen har svart BTs spørsmål i denne saken.

Av samarbeidspartnerne i bystyret, er det Venstre som er mest positive til forslaget som ligger på bordet. I KrF er man langt mer usikre på om de skal binde seg til masten før høstens kommunevalg. De skal ta stilling til saken på et møte tirsdag.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Hun sier gjentatte ganger: «Du må ikke se ned. Du må ikke se ned, Morten» ... Men jeg har allerede sett det.

Morten Furre (49) havnet i en alvorlig ulykke sensommeren 2018. Dette er historien fortalt av ham selv og de som reddet…

Sakene flest leser nå

  1. Derfor lyser mange bygg rødt i kveld

  2. Polititeori om drapet i Åsane: Kvinnen kan ha blitt kvalt

  3. Fra torsdag gjelder en ny parkeringsregel i Bergen

  4. – Er det så farlig å bli spurt hvor man kommer fra?

  5. Fra benken til Milan på to år: Slik reagerer gamle­treneren på komet­karrieren

  6. Storbritannia: – Viruset er ute av kontroll