Kan bli ti grader mandag

Nå kan du se frem til sommertemperaturer i januar. Mandag blir varmere enn det var 1. juni i Bergen.

ARBEID I REGNET: Det var ingen kjære mor da Musikkpaviljongen ble pyntet 1. juni i fjor. Midt på dagen var det rundt 8 grader i Bergen - kjøligere vær enn vi har i vente nå. Ørjan Torheim

Tre uker med snø, skøytevær og til dels sprengkulde er nå på vei bort fra Bergen. I morges våknet de fleste i Bergen opp til plussgrader. Og varmere skal det bli.

Mandag er det ventet opp mot 10 plussgrader. Dermed blir det varmere enn det var 1. juni i fjor – da bildet over ble tatt.

— Det vil bli plussgrader langt ut i neste uke. Lokalt kan det bli opp mot ti grader enkelte steder. Sønnavinden vil slå ned som fønvind mange steder, sier Jørgen Grønneberg, statsmeteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet.

Mildt resten av januar

I helgen er det meldt 3-4 plussgrader og lite nedbør. Men mandag stiger altså temperaturen til bergenske sommertemperaturer.

— Ja, ut januar ser det ut til at det blir mildvær og regn, sier Stig Arild Fagerli, meteorolog hos Storm.

Men mildværet vil ikke var evig. Selv om plussgradene siger på nå, er dette neppe siste kuldeperiode i Bergen denne vinteren. Noe er nemlig på gang - 30 kilometer oppe i luften.

Polarvirvelen ser ut til å bli svekket, det kan gir økt sannsynlighetsheten for at vestavinden fra Atlanteren svekkes. Og at lavtrykkene må gi tapt.

— Det betyr at vi kan får mer østlandsvær i februar. Men det hefter en del usikkerhet om når det skjer og hvor lenge kuldeperioden vil vare, sier Fargeri.

Les: Politiet advarer mot mildvær

Kan bli flere kuldeperioder

Han får støtte av Vervarslinga. Det er stor sannsynlighet for at vi får flere kuldeperioder før vinteren er slutt, fordi februar generelt er en kald måned. Vinteren kan vi ikke avskrive før i er langt uti mars.

— Det er ikke garantert at vi får en så lang kuldeperiode som vi har hatt, sier Grønneberg.

Kan bli kaos fredag

Fredag ved lunsjtider var meteorologene usikre på om det blir kaos i fredagsrushet i Bergen. De vet ikke når lavtrykket kommer inn, og om det kommer som snø eller regn.

— Jeg kom ekstra tidlig på jobb, slik at jeg kan gå tidlig. Vi følger med nå, sier Fagerli.

Trolig kommer nedbøren litt etter det verste rushet, men ingenting er sikkert.

— Det verste som kan skje er at det kommer regn som fryser på bakken. Det betyr at det blir veldig glatt, sier Fagerli.

Statens vegvesen advarer mot veldig glatte veier i dag. «Det er ventet regn som fryser på bakken på fredag og inn i helgen. Kjør forsiktig», skriver de i en pressemelding.